Verkkoajanvaraus  010 3246 400      info(at)siluetti.fi

Miehen rintojen pienennys, Gynekomastian hoito

Rinnan pienentäminen ultraäänellä ja rasvaimulla, Rintojen pienennysleikkaus, Reduktiomammaplastia

Myös poikavauvalla voidaan syntymän jälkeen todeta suurentunut rintarauhanen. Silloin rauhaskudos reagoi äidin hormoneille. Tämä rinnan suureneminen palautuu itsestään muutaman viikon aikana.

Myöhemmin puberteetti-iässä tavataan rintarauhasen suurentumista. Syy siihen jää usein selvittämättä, jos suurentuminen on lyhytaikaista. Jos pojan rinta on pysyvästi suurentunut, voidaan se hoitaa kirurgisesti. Samalla saadaan histologinen varmennus, ettei tilaan liity pahanlaatuista kasvainta. Tätä tilaan nimitetään gynekomastiaksi.

Myöhemmällä iällä miehen ikämuutoksiin liittyy paitsi vartalon muiden vartalon alueiden ihonalaiset rasvakertymät, myös rintojen alueen suureneminen. Tilavuuden lisääntyminen rinnoissa voi aiheutua osittain myös rintarauhaskudoksen turpoamisesta eräiden lääkkeiden sivuvaikutuksena.

Miehen rintojen pienennys Siluetissa

Sairaala Siluetissa miehen rintojenpienennys tehdään leikkaustekniikalla, joka perustuu vuosien kokemukseen ja jossa on otettu mukaan viimeisimmät menetelmäuudistukset (Toledo). Menetelmän tärkeimmät tavoitteet hyvän harmonisen muodon lisäksi ovat tuloksen pysyvyys ja arpien minimointi.

Tilanneanalyysi

Lääkärin vastaanotolla selvitetään rintojen kasvun syyt. Vartalosta tehdään lisäksi 3D-kuvaus, jonka perusteella hoitomenetelmä valitaan.

Arvet minimoidaan

Arpien minimoimiseksi rintojen pienennyksessä käytetään ultraäänirasvanpoistoa. Tällöin varsinainen rintarauhanen pienenee niin paljon, että se voidaan pulpauttaa pienestä ihonaukosta ulos ja poistaa. Rintakehän alueen ihonalainen rasvakudos täytetään kevyesti nesteellä, joka vapauttaa rasva-aitiot irti toisistaan. Ultraäänirasvaimulla käsitellään alue ja suurentunut rintarauhanen. Lopuksi ihonalainen rasvakudos tasoitetaan vesirasvaimulla (WAL). Jos ihoa on niin paljon, ettei sen voida odottaa kutistuvan riittävästi, poistetaan ihoa sopivalla menetelmällä. (Benellin periareolaarisella tai ns. pystyarpitekniikalla). Näin arpi jää nännipihan ympärille tai nännipihasta suoraan rinnan alle. Arpimuodostus on hyvin yksilöllistä ja joillekin potilaille voi tulla leveät ja näkyvät arvet, kun toisilla arvet ovat taas tuskin havaittavia. Arpien punoitus häviää keskimäärin kuuden kuukauden kuluessa. Arpea voidaan joutua korjaamaan noin vuoden kuluttua leikkauksesta.

Toimenpide nukutuksessa

Miehen rintojen pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa anestesialääkärin valvonnassa. Leikkaus kesää noin 2 tuntia. Leikkauksen jälkeen asiakas jää sairaalaan yleensä yhdeksi yöksi. Jälkikivut ovat harvinaisia. On kuitenkin tärkeää käyttää toipumisaikaan rintakehää tukevaa ja muotoilevaa sidettä tai liiviä. Ompeleet voidaan poistaa 1−2 viikon kuluttua leikkauksesta. 3−4 viikon kuluttua voi jo liikkua ja harrastaa normaalisti. Jotkut liikuntalajit ovat kuitenkin niin rasittavia, että asiasta on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista.

Kenelle leikkaus soveltuu

Rintojen pienennys ultraäänirasvaimulla ja vesirasvaimulla voidaan tehdä liian suurista rinnoista kärsivälle miehelle.

Korvaako vakuutus

Miehen rintojen pienennysleikkaus kuuluu yleensä sairausvakuutuksen piiriin, jos suurentuminen on lääkehoidon sivuvaikutus. Myös mahdollisen terveysvakuutuksen korvausosuus kannattaa selvittää vakuutusyhtiöltä ennen leikkausta.


Tulosta sivu