Verkkoajanvaraus  010 3246 400      info(at)siluetti.fi

Rintojen pienennysleikkaus

Rintojen pienennys

Rintojen pienennysleikkaus (reduktiomammaplastia) tehdään usein terveydellisistä syistä. Liian suuret rinnat aiheuttavat niska-hartiasärkyjä, ryhtivikoja, jännityspäänsärkyä sekä iho-ongelmia rinnanaluspoimuihin. Rintojen kokoon vaikuttavat perinnölliset ja hormonaaliset tekijät, kasvu, raskaus sekä imetys ja rasvakudoksen määrä. Rintojen muoto ja koko ovat yksilöllisiä. On tavallista, etteivät rinnat ole täysin samankokoiset ja -muotoiset. Raskauden, imetyksen, ikääntymisen ja myös painonvaihteluiden myötä rinnat voivat menettää ryhtinsä muuttuen muodoltaan roikkuviksi. Rintojen pienennysleikkauksella rintojen kokoa piennenetään ja samalla korjataan rintojen muotoa ja parannetaan symmetriaa. Liian suuret rinnat voivat huonontaa potilaan elämänlaatua ja hankaloittaa arkielämää muun muassa rajoittaen monia liikuntaharrastuksia, hankaloittaen sopivien vaateiden löytämistä, sekä herätämällä ei-toivottua, kiusallista huomiota. Rintojen pienennysleikkauksia tehdään kaikenikäisille naisille.

Rintojen pienennys Siluetissa

Rintojen pienennysleikkaustekniikoita on useita. Sairaala Siluetissa rintojenpienennysleikkaus tehdään potilaskohtaisestii valitulla leikkaustekniikalla. Leikkauksen suunittelussa ja leikkaustuloksen arvioinissa hyödynnetään 3D- mallintamista. Kaikissa rintojen pienennysleikkauksissa käytetään apuna rasvaimua, jolla muotoillaan sekä pienennettyä rintaa että kainaloiden ja rintakehän ihonalaista rasvakudosta. Leikkauksessa käytetään usein niin sanottua pystyarpitekniikkaa. Nännipihaja nänni siirretään oikealle paikalleen kudoskielekkeen varassa ja ylimääräinen rintarauhaskudos ja iho poistetaan. Arpi jää nännipihan ympärille ja nännipihasta pystysuoraan rinnan alle. Joissakin tapauksissa arpea joudutaan jatkamaan rinnanaluspoimun suuntaisesti parhaaseen tulokseen pääsemiseksi. Atraumaattisella kudosten käsittelyllä arpimuodostus on vähäistä, mutta se on hyvin yksilöllistä riippuen ihotyypistä. Joillekin potilaille voi jäädä leveät ja näkyvät arvet, kun toisilla taas arvet ovat parannuttuaan tuskin havaittavia. Arpien punoitus häviää keskimäärin kuuden kuukauden kuluessa, mutta se voi kestää paljon pidempäänkin. Arpien jälkihoidosta annetaan selkeät ohjeet kotiin lähtiessä. Joskus arpea voidaan joutua korjaamaan vuoden kuluttua leikkauksesta.

Toimenpide tehdään nukutuksessa

Rintojen pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaus kestää noin 3–5 tuntia. Leikkauksen jälkeen potilas jää yleensä sairaalaan seurattavaksi yhdeksi yöksi ja kotiutuminen tapahtuu seuraavana päivänä. Leikkauksen jälkeiset kivut ovat useimmiten lieviä. On tärkeää käyttää toipumisaikana rintoja tukevia rintaliivejä ja noudattaa kaikkia annettuja jälkihoito-ohjeita. Haavat suljetaan ihonsisäisillä sulavilla ompeleeilla ja haavatilanne tarkistetaan sairaala Siluetin poliklinikalla viikon kuluttua leikkauksesta. Noin 4 viikon kuluttua voi jo harrastaa liikuntaa normaalisti. Jotkut liikuntalajit ovat kuitenkin fyysisesti niin rasittavia, että asiasta on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista. Mikäli leikkaus on tehty terveydellisin perustein, on sairausloman pituus ammatista ja työnkuvasta riippuen 2 – 4 viikkoa. Jälkitarkastukset leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolla ovat kolmen kuukauden ja vuoden kuluttua leikkauksesta.

Korvaako vakuutus

Rintojen pienennysleikkaus kuuluu KELA:N sairausvakuutuksen piiriin, mikäli suurien rintojen aiheuttaman lääketieteellisen haitan kriteerit potilaan kohdalla täyttyvät. Plastiikkakirurgi arvioi haitta-asteen vastaanottokäynnillä. Mikäli potilaalla on yksityinen sairauskuluvakuutus, kannattaa sen kattavuus selvittää vakuutusyhtiöltä ennen leikkausta.


Tulosta sivu