Rintasyöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Vuosittain rintasyöpään sairastuu Suomessa yli 4500 naista ja luku on edelleen kasvussa.* Rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa erittäin hyvät ja valtaosa rintasyöpään sairastuneista naisista paranee taudistaan.

Sairaala Siluetissa työskentelee kaksi täysipäiväistä plastiikkakirurgia, joilla on mittava kokemus rintasyövän leikkaushoidosta ja rintarekonstruktioista. Pystymme järjestämään nopeasti vastaanoton leikkauksen suunnittelua varten.

Yksilöllistä hoitoa

Sairaala Siluetissa teemme jokaiselle asiakkaallemme yksilöllisen hoitosuunnitelman. Rintasyöpäleikkauksen suunnittelu alkaa leikkaavan kirurgin vastaanotolla. Soita ja varaa aika, jos epäilet rintasyöpää. Kokeneet plastiikkakirurgimme ovat hoitaneet rintasyöpää vuosia ja ohjaavat potilaat tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Jos olet jo saanut rintasyöpädiagnoosin varaa aika Sairaala Siluetin vastaanotolle, jossa kokonaistilanne arvioidaan ja käydään läpi hoitovaihtoehdot ja valitaan niistä potilaan tilanteeseen paras. Plastiikkakirurgi tekee leikkaussuunnitelman sekä kertoo leikkaukseen liittyvät riskit ja komplikaatiot. Tämän jälkeen sairaanhoitaja varaa leikkausajan.

Rintasyöpään liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Sairaala Siluetin sairaanhoitaja Tuija Leppäluotoon.

Rintasyövän hoitoryhmä Sairaala Siluetissa

Rintasyövän toteaminen ja hoito edellyttää huolellista kokonaistilanteen selvittämistä, tarkkoja tutkimuksia sekä moniammatillista ryhmätyöskentelyä kirurgien, röntgenlääkärien, patologien ja syöpälääkärien välillä. Sairaala Siluetissa on tätä tarkoitusta varten työryhmä. Todetun rintasyövän leikkaushoito voidaan toteuttaa sairaala Siluetissa. Mahdollisesti tarvittava sädehoito ja/tai lääkehoito toteutetaan yhteistyössä syöpälääkärien kanssa. Jälkiseurannan toteutuksesta sovitaan tapauskohtaisesti.

Hoidon kustannukset

Rintasyövän leikkauksen kustannukset riippuvat toimenpiteen laajuudesta ja käytetystä anestesiasta. Tarkan kustannusarvion tehdystä hoitosuunnitelmasta asiakas saa vastaanotolla. Hoito kuuluu sairausvakuutuksen piiriin ja mahdollinen vapaaehtoinen vakuutus voi korvata hoidon tai osan hoidosta.

Asiakaskokemukset

Kesäkuisena perjantai-iltana Helena kantoi olallaan painavaa ostoskassia. Kassin hihnat painoivat kipeästi kainaloon ja toiseen rintaan. Kivun lähde oli käsin kosketeltava kyhmy. Maanantaina Helena, 66 v. sai tietää sairastavansa rintasyöpää.

Helena asuu ulkomailla, mutta viettää aikaa säännöllisesti Suomessa, jossa käy myös gynekologilla. Yksityisvastaanoton gynekologi tutki Helenan ja ohjasi hänet mammografiaan ja ultraäänitutkimukseen diagnoosin varmistamiseksi.

Docrates Syöpäsairaalassa tehdyn magneettikuvauksen jälkeen Helena päätyi hakeutumaan rintasyöpäleikkaukseen Helsingissä yksityissairaalaan, koska asuinmaan sairaskassan mukaan hoitoon pääsy julkisen terveydenhoidon piirissä voisi kestää pitkäänkin.

Jo heinäkuun alussa Helena leikattiin Sairaala Siluetissa. Helenan syöpäkasvain sijaitsi rinnan yläulkoneljänneksessä. Leikkaustiimi päätyi onkoplastiseen leikkaustekniikkaan.

- Valitulla leikkaustekniikalla saimme kasvaimen poistettua reiluilla tervekudosmarginaaleilla kompromisoimatta rinnan muotoa. Vartiasolmuke poistettiin pienestä erillisestä kainaloon tehdystä viillosta.

- Olen tyytyväinen Siluetin palveluun, joka oli mielestäni hyvin huomaavaista. Ei kannata jäädä odottamaan, sanoo Helena omaksi ohjeekseen vastaavassa tilanteessa oleville.

Helena oli tyytyväinen myös leikkausarven ulkonäköön ja rinnan muodon säilymiseen.

- Näillä asioilla on kyllä merkitystä, vaikka silloin leikkausvaiheessa ajattelin, että pääasia, kunhan syöpä saadaan pois.

Kun leikkauksesta oli kulunut noin kuukausi, oli Helena palannut jo osa-aikatyöhönsä ja odotti viiden viikon sädehoitojakson alkamista Docrates Syöpäsairaalassa.

Syöpä ei tule koskaan hyvään aikaan. Erityisen huono aika on saada rintasyöpädiagnoosi, kun ”koko Suomi on lomalla”. Marketta, 70 v. oli lykännyt mammografiaan menoa, mutta päätti hoitaa asian kesäkuussa, kun noin vuosi sitten tullut tutkimuskutsu oli vielä voimassa. Mammografian ja ultraäänitutkimuksen yhteydessä päätettiin ottaa myös solunäyte, koska jo vastaanotolla näytti, että toisessa rinnassa on jokin poikkeama.

Käynnin jälkeen, maanantaina 1.7. oma gynekologi soitti ja kertoi ikävät uutiset; Marketan rinnassa oli todellakin kasvain. Marketta sai lähetteen oman kotiseutunsa keskussairaalaan. Marketan tytär halusi kuitenkin selvittää muitakin hoitovaihtoehtoja ja ystävänsä suosituksesta vei äitinsä Docrates Syöpäsairaalaan lisätutkimuksiin keskiviikkona 3.7. Vastaanottoaika ylilääkärin konsultaatioon saatiin siis jo kahden päivän päähän oman gynekologin soitosta. Sairaalassa tehty magneettikuvaus paljasti, että myös Marketan toisessa rinnassa oli syöpäkasvaimia.

- Oli suuri onni, että minulle suositeltiin Docrateksessa magneettikuvausta. Se jännitti kovasti, koska minulla on ahtaanpaikankammo, mutta ei ollut niin kamalaa. Todennäköisesti ilman magneettikuvausta toisen rinnan kasvaimet olisivat jääneet huomaamatta, pohtii Marketta.

Marketta tiesi Siluetin aiemmin lähinnä ”ulkonäköä parantavista hoidoista ja rintaimplanteista”. Marketan tytär oli koko hoitoprosessin ajan äitinsä tukena ja yhdessä he aloittivat keskustelut myös Siluettiin syöpäleikkauksen toteuttamisesta. Perusteellisia keskusteluja jatkettiin vielä kasvotusten Siluetin rintasyöpätiimin kanssa ennen leikkauspäivää. Tiimin tapaaminen karkotti kaikki äidin ja tyttären epäluulot ja pelot.

- Tiimi oli ihana! Tapasin plastiikkakirurgi Katja Puumasen sekä leikkaussalihoitajan ja anestesialääkärin. Vastaava hoitaja oli koko ajan tukenani ihan käytännön selviämisessä ja neuvoineen. Myös anestesialääkärin tapaaminen illalla ja aamulla toi turvaa. Tuli todella turvallinen olo ja luottamus osaamiseen.

Marketalla oli oikeassa rinnassa 6 mm läpimittainen invasiivinen syöpä ja vasemmassa rinnassa kaksi syöpäpesäkettä rinnan vastakkaisilla puolilla. Leikkaus tehtiin heinäkuun puolivälissä Siluetissa.

Keskusteluissa päädyttiin rinnan poistoon vasemmalla ja oikealla onkoplastisella tekniikalla tehtävään reippaaseen resektioon, jolloin syöpä saatiin poistettua hyvillä marginaaleilla ja samalla pienennettyä ja kohotettua aikaisemmin kookasta rintaa. Pienennyksen myötä rinnan poistosta aiheutunut asymmetria väheni ja pienennys mahdollistaa kevyemmän ulkoisen proteesin käytön. Marketta toipui leikkauksista erittäin hyvin.

Nyt Markettakin odottaa sädehoitojen alkamista keskussairaalassa, lähellä kotia. Jälkitarkastuksiin hän tulee jatkossakin syövän tutkimuksesta vastanneeseen Docratekseen ja leikkaussairaala Siluettiin. Marketta kehottaa rintasyöpädiagnoosin saavia pyytämään myös magneettikuvausta ja jos taloudellisesti vain mahdollista, miettimään leikkaushoitoa yksityissairaalassa.

- Siluetin tiimi teki todella hienoa työtä. Kaikki hoitajatkin olivat ihania ja potilasympäristö miellyttävän intiimi. Haava on parantunut ja toisen rinnan säästävä leikkausjälki kaunista, kiittelee Marketta.

*Suomen Syöpärekisteri. NORDCAN, Association of the Nordic Cancer Registries - 8.7.2016.