Investointi itseen kannatti - abdominoplastia korjasi vatsalihasten erkauman ja palautti normaalin vartalon

Abdominoplastialeikkaus potilastarina

”Vatsani pullotti pyöreänä ja kylkiluut osoittivat ulospäin. Kuntosalilla vatsa tuli liikkeitä tehdessä eteen”, kuvailee Anna-Maria Säntti tilannettaan ennen joulukuussa 2018 tehtyä abdominoplastia-leikkausta. Säntti hakeutui keväällä 2018 Sairaala Siluettiin plastiikkakirurgi Katja Puumasen konsultaatioon, jossa päätös leikkauksen toteuttamisesta vahvistui. ”Viiden suurikokoisen lapsen odotuksen jälkeen vatsalihakseni olivat erkaantuneet niin pahoin, ettei mikään liikunta voinut korjata vaivojani”, viisi kertaa viikossa kuntosalilla treenaava Säntti sanoo. Abdominoplastia-leikkaus oli ainoa keino korjata pahoin erkaantuneet vatsalihakset ja niiden toiminnallisuus sekä keskivartalon muoto.

Anna-Maria Säntti päätti hakea apua Siluetista, kun jo muutaman vuoden käynnissä ollut suuri elämäntapamuutos ei tuottanut toivottua tulosta. “Käyn salilla viisi kertaa viikossa ja haluan olla hyvässä kunnossa”, 60-vuotias Säntti kertoo. Hän innostui kuntosaliharrastuksen myötä fitness-urheilusta ja harjoittelee lajille tyypillisiä poseerauksia. Urheilullinen, sirorakenteinen ja jäntevä Anna-Maria ei tuntenut oloaan erkaantuneiden vatsalihasten vuoksi hyväksi. “Olen synnyttänyt viisi lasta, kaikki yli neljäkiloisia. Vatsalihakseni olivat selvästi erkaantuneet raskauksien jäljiltä. Vaiva oli ensisijaisesti toiminnallinen, ei ulkonäöllinen. Vatsa tuli myös kuntosalilla liikkeissä tielle”, Säntti kertoo.

Hammaslääkärinä työskentelevä Anna-Maria hakeutui Sairaala Siluetin asiakkaaksi keväällä 2018. Hän oli hakenut ennalta tietoa abdominoplastiasta, joten hänellä oli jo konsultaatioon tullessa käsitys leikkauksen laajuudesta sekä siitä, että kyse on suuresta ja vaativasta nukutuksessa tehtävästä operaatiosta. Oli selvää, että leikkaukseen oli varauduttava siten, että myös rauhallinen toipuminen oli mahdollista. Leikkaus suunniteltiin alun perin elokuulle 2018, mutta operaation ajankohtaa oli siirrettävä sairastumisen vuoksi. Plastiikkakirurgi Katja Puumanen teki Säntin abdominoplastia-leikkauksen joulukuussa 2018.

Leikkaustaan varten Säntti halusi valita mahdollisimman hyvän kirurgin. ”Katja Puumanen oli tullut minulle tutuksi Kauneuden hinta -ohjelmasarjasta. Katja vaikutti ammattitaitoiselta ja potilasta kuuntelevalta”, kertoo Anna-Maria perusteista Siluetin valinnalle. Mielikuva osoittautui oikeaksi, kun Anna-Maria tapasi Katjan Siluetin vastaanotolla. ”Myös potilasturvallisuus oli valinnassa tärkeä seikka. En miettinyt operaation toteuttamista ulkomailla, vaikka hinta olisi saattanut olla edullisempi”, Säntti sanoo.

”Leikkaus oli investointi itseeni”

Abdominoplastia-leikkaus tehdään nukutuksessa ja operaatio kestää 4-5 tuntia. Leikkauksessa plastiikkakirurgi Puumanen poisti Anna-Marialta ylimääräistä kudosta alavatsalta ja yhdisti ompelein vatsalihakset oikeille paikoilleen. Leikkausta seurasi toipuminen, jonka vaiheista Säntti tiesi ennalta luettuaan leikkauksen läpikäyneiden kertomuksia sekä saatuaan realistista tietoa leikkausta edeltäneessä konsultaatiossa Puumaselta. “Tiesin, että leikkaus on suuri, joten olin varautunut kipuun, mutta ensimmäisten päivien kipu yllätti. Otin kipulääkkeitä ja vietin viikon kotona. Ensimmäisiksi päiviksi kannattaa pyytää jotakuta auttamaan, sillä liikkuminen on hankalaa”, kertoo Anna-Maria.

Leikkauksen jälkeiseen turvotukseen auttavat tukitekstiilit ja lymfaterapia. “En itse käynyt lymfaterapiassa. Tukitekstiilien käyttö osoittautui toipumisessani tärkeäksi. Se vähentää turvotusta, mikä puolestaan vähentää kipua. Sain Siluetista tukivyön, jota käytin etenkin alussa sekä töihin paluun jälkeen hammaslääkärin vastaanotollani”, sanoo Säntti. “Palasin töihin noin neljän viikon toipumisajan jälkeen. Ehkä olisi voinut olla vielä viikon pidempään, mutta selvisin työpäivistä tukitekstiilin avulla. Tämä oli minulle mahdollista työni luonteen vuoksi”, Anna-Maria kertoo.

”Viikon kuluttua leikkauksesta kävelin tikkien poistoon. Olin niin onnellinen ja helpottunut leikkauksen tuloksista, että itkin vastaanotolla. Olo oli kuin synnytyksen jälkeen”, kuvailee Säntti leikkauksen jälkeistä oloaan. ”En ole katunut. Operaatio oli kaiken rahan arvoinen. Tämä oli minulle investointi itseeni”, Säntti sanoo. ”Vartaloni on nyt normaali ja kylkiluut laskeutuvat alaspäin. Voin treenata kunnolla ilman, että vatsa tulee eteen. Tuntuu hienolta, että voin hankkia normaaleita vaatteita, jotka nyt istuvat päälleni aivan eri tavoin kuin ennen leikkausta”, iloitsee Säntti.

Haastattelun aikaan leikkauksesta on kulunut noin puoli vuotta ja toipuminen on edennyt hyvin. “Käytän yhä itse hankkimaani kevyempää tukibodya satunnaisesti treenatessani. Vatsan alue on hieman kosketusarka, mutta leikkaushaava on parantunut odotetusti ja vaalenee edelleen ajan kuluessa. Salitreeneihin palasin kuuden viikon päästä leikkauksesta. On mahtavaa, että vatsalihakset toimivat nyt kunnolla. Treenaaminen kuntosalilla on helpompaa, kun keskivartalon lihaskorsetti tukee hyvin”, kuvaa Säntti aktiivista leikkauksen jälkeistä elämäänsä. Myös jo viisi vuotta aiemmin alkanut elämänmuutos on jatkunut. “Leikkaus on vaikuttanut positiivisesti, ja teen nyt tietoisempia valintoja”, Anna-Maria sanoo.


Lue lisää abdominoplastia-leikkauksesta

Kuva ennen leikkausta

Kuva ennen abdominoplastialeikkausta

Kuva leikkauksen jälkeen

Kuva abdominoplastialeikkauksen jälkeen