Alaluomien ikämuutosten hoito
Ns. silmäpussit johtuvat ikämuutoksesta, jossa silmäkuopan rasvaa painuu löystynyttä silmänympäryslihasta vasten. Silmäpussien muodostumiseen voi liittyä osaltaan ihon oheneminen ja posken sekä silmänympärysalueen pehmytkudoksen oheneminen. Silmäpussi on siten eräänlainen laskuveden aikana esiin tuleva karikko. Myös elintavat (tupakointi, alkoholi, runsas valvominen), silmän alueen imunestekierron häiriöt sekä silmäkuopan ja silmän epäedullinen anatominen rakenne voivat edesauttaa silmäpussien syntyä.
Terveillä elintavoilla ja auringolta suojautumisella voi olla ennaltaehkäisevää vaikutusta alaluomien ihon löystymisen suhteen. Samoin ihonhoitotuotteilla voi olla vaikutusta silmänympärysihoon ja silmäpusseihin. Kosmetologimme eivät suosittele turpeille silmänalusille paksuja silmänympärysvoiteita vaan kevyempiä emulsio- tai geelimuotoisia tuotteita. Silmänympärystuotteita voi säilyttää myös jääkaapissa ja levittää iholle jääkaappikylmänä turvotusta hillitsemään.
Alaluomen ongelmia voidaan hoitaa myös laser- ja pistoshoidoilla. Laserin avulla voidaan kätevästi poistaa häiritseviä silmänympäryslaskimoita. Laserkuorinnalla voidaan vaikuttaa löystyneeseen ihoon, mutta laserhoidosta voi olla myös seurauksena iän myötä löystyneen alaluomen vetäytyminen ja siten tilanteen paheneminen. Täyteainepistoksin voidaan hoitaa etenkin posken menetettyä pehmytkudostilavuutta. Alaluomen ihoon voidaan käyttää ns. nanorasvansiirtoa, jolla voidaan korjata tummuutta. Alaluomen alueella tulee täyteaineiden kanssa olla varovainen, koska ne näkyvät helposti ohuen ihon alta.
Alaluomileikkauksessaa voidaan poistaa rasvaa, palauttaa sitä silmäkuoppaan tai siirtää pullottavaa rasvaa silmäkuopan reunan yli silmänalusuurteeseen. Lisäksi alaluomileikkauksessa voidaan poistaa ylimääräistä ihoa. Nämä toimenpiteet voidaan molemmat tehdä joko luomen ulkopuolisesta viillosta tai pelkkä rasvatyrä voidaan korjata sidekalvon puolelta, jolloin ei jää näkyvää arpea eikä häiritä alaluomen herkkää toimintaa. Tällöin ihoylimäärä voidaan tarvittaessa poistaa ulkokautta menemättä silmänympäryslihaksen läpi. Leikkauksesta saattaa aiheutua mustelmia ja turvotusta. Yleensä sosiaalinen haitta menee ohi parissa viikossa.
Alaluomileikkauksen yhteydessä tehtäviä samanaikaisia toimenpiteitä ovat tyypillisesti yläluomileikkaus ja kasvojen alueen rasvansiirto. Yläluomiviillon kautta voidaan samalla kiinnittää luomikulma, jotta alaluomi ei vetäydy.
Alaluomileikkauksia tehdään pääsääntöisesti ikämuutosten korjaamiseksi. Alaluomiongelmat voivat liittyä ikääntymisen lisäksi myös silmän anatomiaan. Jos silmämunan etupinta on edempänä kuin silmäkuopan alareuna, on tilanne anatomisesti epäedullinen. Riippumatta potilaan iästä, alaluomileikkaukseen tulee suhtautua kriittisesti, punniten toimenpiteen mahdolliset hyödyt ja haitat. Erityisesti ihoylimäärän poiston osalta tulee olla harkitsevainen. Alaluomileikkauksen uusimiselle ei välttämättä ole estettä, mutta saattaa olla että kannattaakin ainoastaan siirtää silmäkuopan reunan ympärille rasvaa, jolloin voidaan ehkä välttää herkän alaluomialueen toiminnalliset häiriöt.
Alaluomileikkauksessa, kuten muissakin toimenpiteissä on olemassa riskejä. Alaluomen sulkijamekanismi toimii painovoimaa vastaan ja on siksi herkempi häiriöille kuin yläluomi. Huolellinen analyysi ja oikean leikkausmenetelmän valinta on tärkeää. Näin minimoidaan vakavien haittavaikutusten, kuten alaluomen vetäytymisen ja sulkuvajauksen riskit, jotka voivat aiheuttaa silmän kuivumista ja tulehdusta.
Alaluomitoimenpiteet suunnitellaan aina yksilöllisesti etukäteen plastiikkakirurgilla. Mikäli olette kiinnostunut alaluomen toimenpiteistä, suosittelemme varaamaan ajan plastiikkakirurgin vastaanotolle.