Arpikorjaus, arpien poisto


Arpikudoksen syntyminen on luonnon oma korjausmenetelmä, jolla vaurioitunut kudos korvautuu uudella ja terveellä kudoksella. Pieni pintanaarmu korjaantuu näkymättömäksi, mutta syvät haavat tai palovammat jättävät iholle aina näkyvän ja pysyvän arven.

Olivatpa arvet onnettomuuden tai leikkauksen seurausta, niitä voidaan hoitaa. Ihmisille voi muodostua arpia onnettomuuden tai leikkauksen seurauksena. Arvet ovat aina yksilöllisiä ja niitä hoidetaan erilaisin menetelmin.

Sairaala Siluetissa arpia korjataan leikkauksella tai tasoittamalla arven ihoa hiomalla, kuorimalla tai ruiskuttamalla. Arpileikkauksessa paksuuntunut tai levinnyt arpi ja sen sisältämät vierasaineet poistetaan, arven suuntaan muutetaan tai arpialueen verenkiertoa parannetaan.

Varaa aika leikkaavan lääkärin vastaanotolle konsultaatioon. Konsultaatiokäynti ei velvoita leikkaukseen.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Sairaala Siluetissa arpikorjauksen suunnittelu alkaa aina leikkaavaan plastiikkakirurgin vastaanotolla. Teemme jokaiselle asiakkaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja käytämme asiakkaasta riippuen joko paikallista arpihoitoa tai ohjaamme asiakkaan Siluetin kosmetologin hoitoon.

Kenelle arpikorjaus sopii?

Arpien hoitoa voidaan tehdä kaikenikäisille. Tilanne kannattaa arvioida heti, kun häiritsevä arpi on syntynyt. Hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Leikkaushoito aloitetaan usein vasta kun arpi on kypsynyt. Kasvoilla esimerkiksi silmäluomien ja huulien liikettä haittaavat arvet hoidetaan leikkauksella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Arpikudoksen syntyminen on luonnon oma korjausmenetelmä, jolla vaurioitunut kudos korvautuu uudella ja terveellä kudoksella. Pieni pintanaarmu korjaantuu näkymättömäksi, mutta syvät haavat jättävät iholle aina näkyvän ja pysyvän arven.

Arpi on näkyvä välittömästi vaurion jälkeen, mutta saavuttaa lopullisen kypsymisasteen vasta 1–1,5 vuoden kuluttua. Arven kypsymisellä tarkoitetaan sen kehittymistä alun punoittavasta ja kovasta kudoksesta vaaleaksi ja pehmeäksi, usein varsin huomaamattomaksi viivaksi. Leikkauksen jälkeen tunnettavissa oleva ihonalaisen kudoksen kiinteys on juuri tätä arven alkuvaiheen reaktiota, joka kypsymisen myötä vähitellen katoaa.

Arven epäedullisen paranemisen syynä voi olla arven väärä suunta, tulehdus paranemisvaiheessa tai verenpurkauma arvessa. Arpeen voi jäädä myös vierasesineitä, kuten hiekkaa tai lasinsiruja tai oman kudoksen hajonneita osia kuten talirauhasia tai karvatuppia.

Vartalon ja raajojen iho on erilaista verenkierron ja kimmoisuuden osalta kasvojen ihoon verrattuna. Vartalossa arpi leviää helpommin ja painuu kuopalle. Usein arpi saattaa myös kasvaa liian paksuksi tai nousta koholle. Näillä alueilla keloidin muodostus on tavallista. Siksi vartalon ja raajojen arpihoito poikkeaa kasvojen arpien hoidosta.

Monta tapaa hoitaa arpia

Jos asiakkaalla on taipumusta arpien liikakasvuun tai kirurginen hoito ei tunnu mielekkäältä, voidaan käyttää paikallista arpihoitoa arven kypsymisen nopeuttamiseksi tai ohjata asiakas kosmetologin hoitoon. Sairaala Siluetissa arpia voidaan hoitaa myös erilaisilla ihon kuorintamenetelmillä: ihon hionnalla, kemiallisella kuorinnalla tai laserkuorinnalla. Vaihtoehtoina arpien korjaamisessa Sairaala Siluetissa on myös erilaiset rasvansiirrot sekä laserhoidot. Lisäksi Siluetin plastiikkakirurgit saavat arvet huomaamattomammiksi esimerkiksi arpien suuntaa muuttamalla.

Kuinka arpikorjausleikkaus tehdään?

Sairaala Siluetissa arpikorjauksen suunnittelu alkaa plastiikkakirurgin vastaanotolla. Arpileikkauksessa paksuuntunut tai levinnyt arpi ja sen sisältämät vierasaineet poistetaan, arven suuntaa muutetaan tai arpialueen verenkiertoa parannetaan. Koska arpikorjausleikkauksestakin jää arpi, arpea saadaan paremmaksi, mutta sitä ei voida kokonaan poistaa.

Kasvojen arvet

Verenkierron ja kimmoisuuden vuoksi kasvojen iho on erilaista, vartalon ja raajojen ihoon verrattuna. Siksi kasvoissa arpi paranee ohueksi, jos sen suunta on paranemiselle suotuisa. Kasvojen arpien paranemiseen vaikuttavat myös niiden alla olevat ilmelihakset. Ilmelihaksen suuntainen arpi usein kutistuessaan tulee näkyväksi.

Korvan ympärillä ja kaulan iholla arpi voi kasvaa liian paksuksi ja nousta koholle. Näillä alueilla keloidin, eli arven liikakasvun muodostus on tavallista. Silmäluomissa arvet paranevat näkymättömiksi, jos arven suunta on oikea. Nenän iholla arpi usein häiriintyy talin erityksen takia.

Vartalon arvet

Vartalon ja raajojen iho on erilaista verenkierron ja kimmoisuuden osalta kasvojen ihoon verrattuna. Vartalossa arpi leviää helpommin ja painuu kuopalle. Usein arpi saattaa myös kasvaa liian paksuksi tai nousta koholle. Näillä alueilla keloidin muodostus on tavallista. Siksi vartalon ja raajojen arpihoito poikkeaa kasvojen arpien hoidosta.

Arpikorjausleikkaus hellävaraisesti

Sairaala Siluetissa kudosten hellävarainen käsittely on arpikorjausleikkauksen perusperiaatteita. Verisuonten päät suljetaan tarkasti polttamalla niitä siten, että haavaan syntyy mahdollisimman vähän kuollutta kudosta tai verenvuotoa. Haava ommellaan sisäkautta tukiompeleilla, jotka poistavat kiristyksen leikkausalueelta. Ihon pintaleikkausalue tuetaan teippauksella ja sidoksella, joka estää tarpeettoman liikkeen ja antaa haavalle rauhan parantua juuri siihen asentoon kuin tarkoitus on.

Jälkihoito on arpikorjauksissa tärkeää

Ompeleet poistetaan ennen kuin pintasolukko on ehtinyt kasvaa ompeleen reikään. Teippausta jatketaan haavan tukena mielellään kaksi viikkoa. Sen jälkeen on syytä käyttää aurinkosuojavoidetta niin kauan kuin haava on punoittava. Korjausleikkauksen lopputulos voidaan tarkastaa jo puolen vuoden kuluttua, vaikka arven kypsyminen kestää noin puolitoista vuotta.

Joskus arpikudos ei kypsykään odotetulla tavalla, vaan punoitusta kestää pitkään ja arven koko vain kasvaa. Tällöin puhutaan arpikeloidista, eräänlaisesta arven liikakasvusta, joka ei ole suhteessa alkuperäiseen haavaan.

Taipumus arpikeloidin syntymiseen riippuu jokaisen yksilöllisistä ominaisuuksista. Onneksi se ei ole kovin yleistä. Eniten sitä esiintyy korvien alla, rintalastan alueella sekä olkapäissä. Tunnettuja ovat myös korvalehden rei'istä syntyvät hankalat keloidit, jotka kuitenkin saadaan melko helposti leikatuksi pois, mutta ilman jälkihoitoa arvesta kehittyy entistä isompi. Tällainen keloidi voi olla kooltaan korvalehteäkin suurempi. Keloidiarven ensisijaisena hoitona käytetään usein arven sisäisiä kortisonipistoksia. Leikkaushoitoon joudutaan usein liittämään paikallinen sädehoito.

Kasvoihin syntyy harvoin keloideja. ärsyttävät tekijät, kuten haavatulehdus, kemialliset aineet tai haavan aukeaminen heti leikkauksen jälkeen voivat jättää ruman ja leveän, jopa merkittävästi koholla olevan arven. Tällöin ei ole kysymys keloidista, vaan tavallista ärhäkämmästä reaktiosta, joka menee aikanaan ohitse.

Arpikorjaus kustannukset

Arpikorjauksen kustannukset riippuvat toimenpiteen laajuudesta. Ensimmäisellä vastaanotolla Sairaala Siluetissa teemme asiakkaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja arvioimme kustannukset. Vammasta tai leikkauksesta syntyneiden arpien hoitokustannuksiin vakuutus ja sairausvakuutus yleensä osallistuvat.

Toimenpide Hinta alkaen, alv 0% Hinta alkaen, alv 24%
Pieni arpikorjaus 1056 € 1310 €
Keskisuuri arpikorjaus 2121 € 2629 €
Suuri arpikorjaus 3309 € 4102 €

Hinnaston alkaen hinnat ovat Siluetti Peruutushintoja.
- Siluetti Peruutus -hinta: -20 % alennus leikkauksen kokonaishinnasta, jos potilaalle sopii Siluetin ehdottama peruutusaika leikkauspäiväksi. Peruutusaikojen tarjonta vaihtelee varaustilanteen mukaan.

Siluettisopimus - osamaksumahdollisuus

Sairaala Siluetista on saatavilla myös Siluettisopimus, joka mahdollistaa leikkauksen maksamisen kuukausimaksulla. Lue lisää »