Botuliinihoidot

Siluetti blogi - Botuliinihoidot

Miten botuliini vaikuttaa?

Botuliini vaikuttaa hermon ja lihaksen liitoskohdissa sekä autonomisten hermojen päätteissä estäen hermovälittäjäaineen vapautumisen hermopäätteissä, näin estäen ei-toivottua lihaksen supistumista. Lihakseen ruiskutettavan botuliinin (botuliinitoksiini tyyppi A) vaikutus on ohimenevää ja vaikutus kestää annoksesta riippuen noin 4-6 kuukautta.

Ainetta annostellaan äärimäisen pieninä pitoisuuksina juonteita aiheuttaviin lihaksiin. Tuloksena saadaan kasvojen juonteet ja uurteet korjatuksi. Hoidolla voidaan kohottaa mm. kulmakarvat ja otsaa tai nostaa suupielen alaspäin suuntautuvaa asentoa ja korjata tästä aiheutuvaa suupielen uurretta. Asiantuntijan tekemä botuliinihoito on nopea ja vaivaton. Ainetta annostellaan erittäin ohuella neulalla kyseisiin ikämuutoksia ja uurteita aiheuttaviin lihaksiin. Valviran määräyksen mukaan botuliinipistohoitoja saavat tehdä lääkäri, hammaslääkäri sekä lääkärin valvonnassa sairaanhoitaja tai kätilö.

Botuliinia on käytetty kymmeniä vuosia monien erilaisten sairauksien hoidossa. Botuliinin käyttö esteettisessä lääketieteessä alkoi 90-luvun alussa kun Kanadalaiset silmätautien professorit Jean Carruther ja Alastair Carruther havaitsivat silmäsairauksien hoidon yhteydessä silottavan vaikutuksen ” otsaryppyihin. Tämän jälkeen botuliinia alettiin käyttää kasvojen ikämuutoksien hoidossa.

Botuliini on muuttanut useiden neurologisten sairauksien hoidon. Liikahikoilussa botuliinihoito on mullistanut täydellisesti muut perinteiset hoidot kuten erilaiset leikkaushoidot. Muita botuliinihoidon aiheita ovat migreeni, jännityspäänsärky, useat purentahäiriöt sekä yöllinen hampaiden narskuttelu. Lääkettä käytetään maailmalla yli sadan erilaisen sairauden hoidossa.

Kenelle esteettinen botuliinipistoshoito sopii?

Botuliinihoito sopii potilaille, jotka toivovat kasvojen alueen ehostusta tai ikämuutoksien hoitoa nopeasti ja vaivattomasti, jälkiä jättämättä ilman toipumisaikaa. Hoidolla voidaan kohottaa kulmakarvoja ja otsaa, nostaa alaspäin suuntautuvaa suupieltä, silottaa juonteita ja ennalta ehkäistä ihouurteiden syntyä. Botuliinihoito sopii kaikille aikuisille. Useissa tapauksissa se voi korvata tai siirtää kasvojen ikämuutosten leikkaushoitoa. Hoito ei sovellu niille potilaille, joilla iän tuoma ihoylimäärä on kasvanut merkittäväksi ja ihon kimmoisuus on kadonnut. Näille potilaille suositellaan ensisijaisesti leikkaushoitoa. Sairaala Siluetissa botuliinia käytetäänkin usein kasvoja kohottavien leikkausten täydentävänä tai tulosta vahvistavana hoitona.

Siluetissa botuliinia käytetään seuraavissa hoidoissa:

Esteettinen kirurgia:

  • otsan pysty- ja vaakajuonteiden hoito
  • kulmakarvojen nosto
  • laskeutuneiden suupielten nosto
  • silmänurkkien ns. ”naururyppyjen” hoito
  • kasvojen juonteiden ennaltaehkäisy
  • suupielen uurteen hoito
  • suun alueen poikittaisten ryppyjen hoito
  • kaulan kohotus

Muut hoidot:

  • liikahikoilun hoito (kainalot, kämmenet, jalat)
  • bruksismin hoito

Hoito plastiikkakirurgin tai sairaanhoitajan vastaanotolla

Vastaanotolla pistetään pieniä määriä botuliinia kohdelueelle tai liikahikoilua koskevalle alueelle. Pistoista ei jää näkyviä jälkiä ja sairausloman tarvetta ei ole. Hoidetut alueet silottuvat noin neljän- kuuden kuukauden ajaksi. Vaikutus alkaa noin 1-3 vuorokauden kuluttua annetusta hoidosta ja hoidon lopullinen teho saavutetaan noin viikon kuluttua.

Hoito botuliinilla on nopeaa ja vaivatonta ja tulokset ovat erinomaisia.

Vasta-aiheet ja sivuvaikutukset

Botuliinihoitoa ei anneta raskaana oleville, imettäville äideille, eikä lihassairautta poteville henkilöille. Jotkut lääkkeet, kuten tietyt särkylääkkeet ja antibiootit voivat lyhentää botuliinin vaikutusaikaa. Sivuvaikutuksena saattaa joskus esiintyä pistoskohdan paikallinen kipu tai harvoin pieni mustelma, joka häviää viimeistään viikon kuluttua toimenpiteestä. Aine ei varastoidu elimistöön, eikä se leviä verenkiertoon. Aineen vaikutus häviää hermolihasliitoksesta täydellisesti muutamien kuukausien kuluttua. Botuliinin ei tunneta aiheuttaneen allergioita tai yliherkkyyksiä.

Varaa aika botuliinihoitoon