Viisi usein kysyttyä kysymystä kasvojenkohotusleikkauksesta

Viisi usein kysyttyä kysymystä kasvojenkohotusleikkauksesta

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Kysyimme Siluetin plastiikkakirurgi Timo Pakkaselta viisi usein kysyttyä kysymystä facelift- eli kasvojenkohotusleikkauksesta.

1. Mikä on kasvojenkohotusleikkaus?

"Kasvojenkohotusleikkaus on tehokkain kasvojen ikämuutosten hoitomuoto. Kasvojenkohotuksella voidaan tarkoittaa otsan, keskikasvojen, alakasvojen ja kaulan alueen korjausta. Yleensä englanninkielinen termi facelift viittaa kuitenkin alakasvojen ja/tai kaulan alueen kohotukseen. Tällä alueella tuetaan löystyneet kudokset alustaansa ja palautetaan menetetty pehmytkudostilavuus sekä poistetaan ihoylimäärä. Tilavuuskorjaukseen käytetään yleensä potilaan omaa rasvaa."

2. Kuinka kauan toimenpiteen jälkeen tulee pitää sairauslomaa?

"Tarvittavan toipumisajan pituus on riippuvainen potilaan työn luonteesta sekä toimenpiteiden laajuudesta. Alakasvojen ja kaulan kohotuksen jälkeen voi ns. sosiaalisen haitan puolesta palata töihin yleensä 3-4 viikon kuluttua. Vamman tai sairauden vuoksi tehty toimenpide voi oikeuttaa myös kelakorvaukseen ja palkalliseen sairauslomaan. Varsinaisia tukitekstiilejä ei yleensä ensimmäisen yön jälkeen käytetä. "

3. Minne leikkausarvet tulevat?

"Haavat kulkevat korvan edestä hiuspohjasta korvan taakse hiuspohjaan. Lisäksi leuan alle tulee pieni haava. Kypsät, vaalenneet arvet ovat yleensä huomaamattomat. Ihoylimäärä poistetaan ilman kiristystä jotta ihon voimakas kiristäminen ei aiheuta arpien leviämistä ja paranemisongelmia."

4. Onko leikkaukselle veitsetöntä vaihtoehtoa?

"Lievissä tai alkavissa ikämuutoksissa voi olla parempi ratkaisu viivyttää kirurgisen hoidon tarvetta laitehoitojen tai pistoshoitojen avulla. Laitehoidoista yleisimmin käytetään mikrofokusoitua ultraäänihoitoa (esim. Ultherapy) sekä infrapuna- tai radiotaajuusenergiaan keskittyviä hoitoja. Pistoshoidoilla tarkoitetaan botuliinitoksiini- ja täyteainepistoksia sekä rasvansiirtoja potilaan omilla rasvasoluilla. Kun kudoslöysyyttä on riittävästi voi kasvojenkohotus olla ainoa hyvä vaihtoehto. Kasvojenkohotusleikkaukselle ei ole varsinaista kronologista ala- tai yläikärajaa."

5. Kuinka pysyvä tulos on? Jos tekee leikkauksen alle 50-vuotiaana joutuuko kasvojenkohotusleikkauksen uusimaan vanhempana?

"Tuloksen kesto vaihtelee yksilöllisesti. Yleensä katsotaan kuitenkin että faceliftin vaikutuksen pitäisi näkyä ainakin 10 vuoden ajan. Jos leikkauksen tekee aiemmin ehtii hyvästä tuloksesta nauttia pidempään."


Varaa aika