Kaljuuntuminen ja hiustensiirto

Kaljuuntuminen voi olla perinnöllistä, liittyä hormonitoiminnan häiriöihin, sairauksiin tai normaaliin ikääntymiseen. Tavallisin muoto on ns miestyyppinen kaljuuntuminen, jossa otsan ja ohimoalueen hiusraja nousee ja hiukset harvenevat päälaelta, mutta takaraivon ottoalue säilyy hyvänä. Naistyyppisessä kaljuuntumisessa harveneminen tapahtuu tasaisemmin laajoilta alueilta, jolloin ottoaluekin on harva ja hiussiirron hyöty voi olla vähäisempi.

Toistaiseksi ei ole keksitty keinoa lisätä kaljuuntuvan potilaan hiusten määrää, vaan kaljuuntumisen leikkaushoito perustuu olemassa olevien karvatuppien jakamiseen uudelleen siten, että saadaan riittävä peittävyys harveneville alueille. Sairaala Siluetissa kaljuuntumista hoidetaan Follicular unit transplant (FUT) mikrosiirretekniikalla. Muut menetelmät, kuten kudoslaajennusmenetelmä, hiuspohjakielekemenetelmä sekä kaljun alueen poisto –menetelmä ovat käytännössä jääneet historiaan. Hiussiirron soveltuvuutta voidaan arvioida lääkärin vastaanotolla. Konsultaatiokäynti ei velvoita leikkaukseen.

Hiustensiirto mikrosiirteinä

Brasilialaisen Carlos Oscar Uebelin yli 30 vuotta sitten kehittämällä mikrosiirretekniikassa siirrealue (n. 1,5cm leveä suikale hiuspohjaa irrotetaan takaraivolta ja siirteet asetetaan uusiin paikkoihinsa paikallispuudutuksessa. Niskan alueen hiukset on hormonaalisesti ohjelmoitu kasvamaan kaikkein pisimpään. Jos niskan ottokohdan tiheys on hyvä, voidaan pieneltä alueelta saadut karvatupet jakaa harventuma-alueelle niin, että peittävyys riittää ottokohtaan nähden laajalle kaljuuntuvalle alueelle. Sopiva hiussiirre (1-4 karvatuppea) asetetaan halutun kasvusuunnan mukaisesti, jotta lopputulos olisi mahdollisimman luonnollinen.

Jopa yksi mikrosiirrehoitokerta riittää

Harvenevan hiusalueen tihentämiseksi saattaa riittää kertahoito, mutta kokonaan kaljuuntuneen alueen riittävän peittävyyden saavuttamiseksi tai sen ylläpitämiseksi kaljuuntuminen voidaan ajan myötä tarvita useita siirtokertoja. Kaljuuntumisen edetessä siirretyt hiukset jäävät alueelle, mutta alkuperäiset hiukset jatkavat harvenemista. Toistuvien siirtokertojen myötä alkuperäiset karvatupet siis vähitellen korvaantuvat siirretyillä. Uusintaleikkaus voidaan tehdä noin 6 kuukauden kuluttua, jolloin edelliset siirteet ovat ehtineet parantua. Siirteet menettävät yleensä heti leikkauksen jälkeen hiuksensa, mutta uusi hius kasvaa karvatuppeen noin puolen vuoden kuluessa. Lopullinen tulos on nähtävissä naisilla 8 kuukauden ja miehillä 12 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Kenelle mikrosiirre sopii?

Hiussiirron soveltuvuuteen hoitomenetelmänä vaikuttavat kaljun alueen koko suhteessa ottoalueeseen, ottoalueen hiusten tiheys ja laatu, hiuksen väri, hiuksen paksuus ja hiuspohjan väri. Saavutettavissa olevaan tulokseen alkaa 40 ikävuoden jälkeen vaikuttaa myös potilaan ikä. Jos potilaalla on terveet hiusalueet sivuilla ja takana, niitä voidaan käyttää peittämään hiuksetonta aluetta. Hiustensiirtoleikkaukseen hakeutuvan kannattaa asennoitua ja valmistautua hoidon pitkään kestoon.

Leikkauksesta toipuminen

Hiustensiirtotoimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa, jonka jälkeen asiakas on Sairaala Siluetissa seurannassa muutaman tunnin ajan. Näkyviä arpia toimenpiteistä ei jää, sillä ottoarpi peittyy yleensä välittömästi hiusten alle. Samasta ottoarpea voidaan hyödyntää useaan siirtokertaan. Sairauslomaa annetaan yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Leikkaustulos tarkistetaan leikkauksesta vastanneen lääkärin kanssa noin puolen vuoden sekä vuoden kuluttua toimenpiteestä.

Kustannukset

Hiustensiirron kustannukset riippuvat hiussiirteiden määrästä ja käytettävästä anestesiamuodosta. Vastaanotolla laaditaan tarkka kustannusarvio yksilöllisestä hoitosuunnitelmasta.

Hinnat alkaen.

Hiustensiirto, 100 siirrettä
2918€ (alv 0%)
3617€ (alv 24%)

Siluettisopimus - osamaksumahdollisuus

Sairaala Siluetista on saatavilla myös Siluettisopimus, joka mahdollistaa leikkauksen maksamisen kuukausimaksulla. Lue lisää