Hörökorvaleikkaus

Siluetti blogi - Hörökorvaleikkaus

Synnynnäinen tai vamman aiheuttama ulkokorvan epämuotoisuus tai ulkonevat korvanlehdet voivat olla niin lapselle kuin aikuisellekin esteettinen haitta.

Hörökorvaleikkauksiin hakeudutaan tyypillisesti siinä iässä, kun lapsi alkaa kärsiä poikkeavuudesta sosiaalisissa tilanteissa. Tämä tapahtuu yleensä kouluiän kynnyksellä. Toinen ikäryhmä joka hakeutuu leikkauksiin ovat jo aikuisikään ehtineet, joista osa on pitkään hävennyt ja peitellyt korviaan pitkin hiuksin. Iäkkäiden potilaiden hörökorvaleikkaukset ovat harvinaisia, koska ne potilaat, joita hörökorvaisuus haittaa, ovat asian yleensä jo korjauttaneet.

Toimenpide on vapaaehtoinen ja perustuu potilaan subjektiiviseen kokemukseen. Tuloksen kannalta ei ole estettä tehdä korjausta aikuisiällä. Aivan pienelle lapselle toimenpide voi olla hankala korvan rakenteiden pienen koon takia. Siksi lapsen kohdalla kannattaa yleensä odotella lähelle kouluunmenoikää. Sillä, missä iässä leikkaus tehdään, ei yleensä ole vaikutusta käytettävään leikkausmenetelmään tai potilaan toipumiseen.

Hörökorvaleikkaus tehdään anatomisen poikkeavuuden mukaisella tekniikalla. Käytämme Siluetissa yleensä ruston heikennys-ja taivutusmenetelmiä. Jos kyseessä on concha-alueen eli kuppiosan syvyys, kierretään koko korvalehteä taaksepäin suhteessa kalloon. Jos kyseessä on korvalehden yläosan oiennut poimu, heikennetään ja taivutetaan tätä antehelixpoimua. Taivutusmenetelmiin voi liittyä lievä palautumistaipumus, varsinkin jos pito-ompeleet poistetaan aikaisessa vaiheessa. Rustojen taivutuksen sijaan on mahdollista myös poistaa rustoa ja kääntää, jolloin muutos on varmempi, mutta ajan kuluessa katkaisukohta saattaa jäädä häritseväksi. Toimenpide suunnitellaan aina yksilöllisesti vastaanotolla. Hörökorvaleikkauksen yhteydessä on mahdollista tehdä muutakin muotoilua, kuten venyneen korvannipukan korjausta.

Toimenpiteen jälkeen ompeleet poistetaan yleensä viikon kohdalla, lukuun ottamatta ihonalaisia sulamattomia taivutusompeleita, jotka yleensä jäävät pysyviksi. Urheilutyyppistä tukipantaa käytetään noin kuukauden ajan. Haavojen paraneminen kestää siis noin viikon ja mustelmien häviäminen 1-2 viikkoa. Leikkausarpi jää korvan taakse piiloon. Etupuolelle tehdään myös pienet avaukset, jotka parantuessaan jäävät yleensä huomaamattomiksi. Jos korvarusto tulehtuu tai mikäli potilaalla muuten on huomattava keloiditaipumus, saattaa arpeen tulla korvan muotoon tai ulkonäköön vaikuttavaa arven liikakasvua.

Toimenpiteen riskejä ovat kaikkiin leikkauksiin liittyvinä jälkivuoto, leikkaushaavan tulehtuminen ja leikkaushaavan aukeaminen. Tuloksen kannalta riskinä voi olla hörökorvan palautuminen osittain tai kokonaan sekä korvalehtiea asennon eriasteiset epäsymmetriat.

Korvan muotohäiriön hoitokustannukset riippuvat toimenpiteen laajuudesta. Vastaanotolla annetaan tarkka kustannusarvio suunnitellusta hoidosta. Sairasvakuutus kattaa joissakin tapauksissa osan korvan muotohäiriöiden hoitokustannuksista.

Varaa aika vastaanotolle