Kasvoluukirurgia

Nykyisillä kasvoluiden kirurgisilla toimenpiteillä voidaan korjata synnynnäisiä epämuodostumia ja hoitaa kasvojen vammoja. Suuri osa kasvoluiden kirurgiasta on ns. ortognaattista kirurgiaa, jossa korjataan ylä- ja alaleuan suhdetta, muotoa ja paikkaa kalloon nähden. Siihen liittyy usein kiinteästi oikomishammashoito, ortodontia. Hampaiden asento ja purenta korjataan yleensä valmiiksi tulevaa leukojen kirurgiaa varten. Myös nenäleikkauksen suunnittelu voi johtaa muihinkin kasvojen luuston muodonkorjauksiin. Leukojen luista muotoa voidaan usein korjata puuttumatta hampaiden asentoon, esim. alaleuan kärjen tai leukakulman luisella korjauksella. Lievien normaalin ulkonäön variatioiden korjaaminen on ulkonäkökirurgiaa, joka on alv:n alaista.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Kasvoluukirurgiaa tehdään myös normaalin ulkonäön lievienkin haittojen korjaamiseksi. Kasvoissa millimetrin muutos luisessa rakenteessa voi olla riittävä korjaamaan näkyvän haitan. Ulkonäön korjaaminen kasvoluiden muotoa ikämuutosten takia voi olla esimerkiksi poskipäiden korkeuden muutos tai silmäkuopan reunan muodon korjaus, tai purennan korotus tai korottamalla purentaa, jolloin poskien alueen löysyys korjautuu.

Ensikäynnillä keskustellaan potilaan toiveista ja odotuksista sekä käydään läpi kaikki toimenpiteeseen liittyvä, aina leikkaukseen valmistautumisesta jälkitarkastukseen asti. Ensikäynnillä potilas saa myös yksityiskohtaisen kustannusarvion sekä henkilökohtaisen suunnitelman toimenpiteistä.

Mahdolliset sairaudet, vakituinen lääkitys, tupakointitottumukset ja allergiat on otettava leikkausta suunniteltaessa huomioon. Myös esteettisistä syistä tehty leikkaus on kirurginen toimenpide, johon liittyvät samat riskit kuin leikkauksiin yleensä. Plastiikkakirurgi käy leikkaukseen liittyvät riskit läpi potilaan kanssa aina ennen leikkauspäätöstä.

Kenelle hoito sopii?

Kasvojen luuston koko, muoto tai symmetria voivat olla synnynnäisiä tai luusto on voinut muuttua myös murtuman, vamman tai joidenkin tautitilojen yhteydessä. Kasvoluiden muotoa korjataan usein synnynnäisten muotohäiriöiden takia, lievä normaalin ulkonäön haitta voi olla synnynnäinen tai myöhemmin näkyviin tullut tai esimerkiksi ikääntymismuutosten hoidon yhteydessä havaittu. Sukupuolen korjausleikkausten jälkeen voidaan kasvoja muuttaa paremmin sukupuolta vastaavaksi. Kasvoluiden korjausleikkaus voidaan tehdä kaikenikäisille. Nuorilla luuston kasvu otetaan huomioon toimenpiteitä suunniteltaessa.

Yleensä kasvoluiden leikkaus tehdään yleisanestesiassa ja se kestää muutamia tunteja. Leikkauksen tekee plastiikkakirurgi tai tarvittaessa leukakirurgi oikojahammaslääkärin avustaessa purennan asettelussa. Mukana on voi olla myös korva-, nenä- ja kurkkutautien, silmätautien tai neurokirurgian erikoislääkäri. Leikkauksen jälkeen potilas on hoidossa vuodeosastolla päivän tai kaksi, jonka jälkeen lähtee saattajan kera kotimatkalle.

Toipuminen ja sairausloma

Kasvoleikkauksesta toipuminen riippuu käytetystä leikkausmenetelmästä. Leikkauksen jälkeen kasvoilla on turvotusta, joka lisääntyy kolme päivää leikkauksen jälkeen. Turvotus häviää muutaman viikon aikana, samoin kuin leikkauksessa syntyneet mustelmat. Leikatulla alueella voi aluksi olla jonkin aikaa tunnottomuutta.

Kasvoleikkauksen jälkeen tilanne tarkastetaan röntgenkuvin, ja oikojahammaslääkäri tarkastaa saavutetun purentatilanteen. Jos leikkauksessa muutetaan leukaluiden asentoa, ja jotta luuliitokset pääsevät rauhassa paranemaan, suositellaan pehmeää ruokavaliota noin kuuden viikon ajan.

Jälkitarkastus tehdään noin viikon kuluttua leikkauksesta, ompeleiden poiston yhteydessä. Samassa jälkitarkastuksessa tarkastetaan myös purenta, ja lopputarkastus tehdään oikomishoidon päätyttyä.

Kasvoleikkausten kustannukset

Kasvokirurgisten leikkausten kustannukset riippuvat toimenpiteen laajuudesta ja käytetystä anestesiasta. Konsultaatiokäynnillä potilas saa tarkan kustannusarvion suunnitellusta hoidosta.

Kasvoleikkaukset saattavat kuulua tapaturmavakuutuksen piiriin traumojen ja niiden jälkitilojen hoidossa. Yleensä sairausvakuutuksen piiriin kuuluvat synnynnäiset epämuodostumat, ulkonäköön vaikuttavien sairauksien hoito, syövän ja sen jälkitilojen hoito sekä sukupuolenkorjaukseen liittyvät ulkonäkökorjaukset.

Potilaan omalla kustannuksella hoidetaan esteettisen kirurgian piiriin kuuluvat tapaukset; ikääntymisen aiheuttavat muutokset ja normaalin ulkonäön variaatiot.

Usein vasta perustutkimusten, röntgentutkimusten ja hammasjäljennösten jälkeen voidaan ratkaista, kuuluuko tapaus sairausvakuutuksen piiriin.

Hinnasto

Hinta alkaen.

Leuankärjen muotoiluleikkaus
4862€ (alv 0%)
6028€ (alv 24%)
Osteotomia, alaleuka
9423€ (alv 0%)
11685€ (alv 24%)
Kasvojen luuston korjausleikkaukset
9160€ (alv 0%)
11358€ (alv 24%)

Hinnaston alkaen hinnat ovat Siluetti Peruutushintoja.
- Siluetti Peruutus -hinta: -20 % alennus leikkauksen kokonaishinnasta, jos potilaalle sopii Siluetin ehdottama peruutusaika leikkauspäiväksi. Peruutusaikojen tarjonta vaihtelee varaustilanteen mukaan

Siluettisopimus - osamaksumahdollisuus

Sairaala Siluetista on saatavilla myös Siluettisopimus, joka mahdollistaa leikkauksen maksamisen kuukausimaksulla. Lue lisää