Arpikorjaus kasvoihin harkittava tarkkaan

Onnettomuudesta aiheutuneita arpia voidaan toisinaan hoitaa vielä vuosia tapahtuneen jälkeen. Toimenpiteen hyötyjä ja mahdollisia haittoja tulee harkita tarkkaan erityisesti silloin, kun arpi on näkyvällä paikalla, kuten kasvoissa.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Henna, 22 v. pääsi Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Arpikorjausta eri menetelmillä

Arpikudoksen syntyminen on luonnon oma korjausmenetelmä, jolla vaurioitunut kudos korvautuu uudella ja terveellä kudoksella. Arpikudos ei ole yhtä joustavaa eikä vahvaa kuin alkuperäinen iho, eikä värikään ole sama. Arpi on näkyvä välittömästi vaurion jälkeen ja saavuttaa lopullisen kypsymisasteen vasta 1–1,5 vuoden kuluttua.

Arpia voidaan korjata arpikorjausleikkauksella, hiomalla mekaanisesti, kuorimalla kemiallisesti tai laserilla tai sitten ruiskuttamalla omaa kudosta tai vierasainetta. Arpea voidaan hoitaa myös voiteilla ja sidoksilla tai muuttaa sen väriä mikropigmentaatiolla.

Arpien leikkaushoito aloitetaan usein vasta kun arpi on kypsynyt. Silmäluomien liikettä haittaavat arvet hoidetaan leikkauksella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Henna halusi selvittää, voidaanko hänen tapauksessaan silmäkulman arpea häivyttää arpikorjauksella. Kauneuden hinta -ohjelmassa Siluetin plastiikkakirurgit harkitsivat tilannetta ja päätyivät tekemään Hennalle arpikorjauksen, tarkoituksena poistaa vanha näkyvä pystyarpi ja korjata arven suuntaa ns. Z-plastioin ihopoimujen mukaiseksi.

Arvet kasvoissa paranevat hyvin

Kasvojen ihon verenkierron ja ihon kimmoisuuden ansiosta kasvoissa arpi paranee ohueksi, jos sen suunta on paranemiselle suotuisa. Kasvojen arpien paranemiseen vaikuttavat myös niiden alla olevat ilmelihakset. Ilmelihaksen suunnan vastainen arpi tulee kutistuessaan helposti näkyväksi. Jos arven suunta on oikea, silmäluomialueen arvet paranevat yleensä lähes näkymättömiksi.

– Hennan kohdalla toimenpide ja toipuminen sujuivat odotetusti ja jälkitarkastuksessa todettiin siististi paranemassa oleva leikkausarpi. Arven lopullinen kypsyminen kestää noin vuoden, jolloin arpi pehmenee ja väri muuttuu vaaleaksi, Timo Pakkanen kertoo.

– Oli mukava nähdä jälkitarkastuksessa Hennan tyytyväisyys tilanteeseensa. On kuitenkin muistettava ja hyväksyttävä, että kerran syntynyttä arpea ei pystytä kokonaan poistamaan, myös Katja Puumanen muistuttaa.

Kuvat ennen ja jälkeen - arpikorjaus


Siluetti - arpikorjaus ennen ja jälkeen
Siluetti - arpikorjaus ennen ja jälkeen