Diabetes voi olla este kauneuskirurgialle - Kauneuden Hinta

Onnettomuuksista voi jäädä ikäviä arpia. Ammattitaitoinen plastiikkakirurgi puntaroi tarkkaan myöhemmin tehtävän arpikorjauksen hyötyjä. Arpikorjauksen ehdoton edellytys on potilaan hyvä terveydentila.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Eveliina,19 v., tuli Siluetin Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Eveliinan arven poisto ei ollut mahdollista

Kouluterveydenhoitaja oli puhdistanut Eveliinan jalan haavan vuonna 2013 sattuneen onnettomuuden jälkeen. Eveliina kävi myös lääkärissä, koska haava parani hitaasti. Jalkaan jäi tumma alue ja iho kuopalle. Tämä häiritsi Eveliinaa ja hän päätti hakea mukaan Kauneuden hinta -ohjelmaan.

Siluetin vastaanotolla plastiikkakirurgit Katja Puumanen ja Timo Pakkanen kiinnittivät huomiota arven normaalista poikkeavaan ulkonäköön ja haavan huonoon paranemiseen. Oli selvää, että arpikorjaus ei ollut Eveliinalle ensisijainen hoitomuoto.

Plastiikkakirurgit pitivät kuitenkin Eveliinan käyntiä vastaanotolla hyvänä asiana hänen oman turvallisuutensa takia. Diabeetikoilla hoitamattomat haavat ja tulehdukset voivat johtaa pahimmassa tapauksessa raajan menettämiseen.

– Diabetesta sairastavan Eveliinan kohdalla on tärkeää selvittää, mistä on kyse. Kerroimme hänelle, että tässä vaiheessa jalan ulkonäkö on toisarvoinen asia ja tärkeintä on terveys. Onneksi hän tuli Siluettiin ja saimme ohjata hänet jatkotutkimuksiin, Katja Puumanen toteaa.

Eveliina sai lähetteen oman paikkakuntansa sairaalaan jatkotutkimuksiin.

Diabeetikon hoidossa terveys on tärkeintä

Diabeetikolle kaikki pienetkin haavat voivat olla hankalia ja raskashoitoisia, ja pahimmillaan voi huonoa hoitoa seurata raajan menetys. Diabeetikon sokeritasapaino on ensisijaista hoitaa ja samalla varmistaa, ettei kroonisen haavan ylläpitäjänä ole alla olevan luun tulehdus. Kun olosuhteet on optimoitu, voidaan diabeetikon haavoja hoitaa esimerkiksi siirtämällä huonon ihon alle rasvaa ja sen mukana kantasoluja. Joskus tarvitaan paikallista kielekettä tai ihonsiirtoa. Hankalissa tilanteissa voidaan laajojakin alueita peittää verisuonitetulla iho-lihaskielekkeellä, jolloin lihaskudoksen hyvä verenkierto auttaa haavoja paranemaan.

Eveliinan kannalta oli hyvä, että hän osallistui Kauneuden hinta -ohjelmaan ja sai lähetteen jatkotutkimuksiin.