Hörökorvaleikkaukseen harkiten

Hörökorvaleikkaukseen hakeutuvan ei kannata odottaa lopputulokselta täydellistä symmetriaa. Jos pienikin korjaus on potilaalle hyväksyttävissä, leikkaus voidaan yleensä tehdä. Kauneuden hinta -ohjelmassa Iida, 18 v., tuli Sairaala Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Hörökorvat leikataan yleensä ennen kouluikää

Sairaala Siluetissa tehdään hörökorvaleikkausten lisäksi myös muita korvien epämuotoisuutta korjaavia leikkauksia. Synnynnäinen ulkokorvan epämuotoisuus voi olla eri vaikeusasteista ulkokorvan täydellisestä puuttumisesta lievään normaalin korvalehden asentohäiriöön. Näitä korvan muotovirheitä korjataan kaikenikäisillä. Hörökorvaleikkauksia tehdään myös kunnallisen terveydenhoidon piirissä, jolloin leikkaus tehdään yleensä jo ennen kouluikää.

Iida keskusteli hörökorvien leikkausmahdollisuudesta lapsena vain äitinsä kanssa. Nyt aikuisena hän toivoo pääsevänsä Kauden hinta -ohjelmassa leikkaukseen, sillä erityisesti toisen korvan poikkeava ulkomuoto häiritsee häntä paljon. Iida ei pidä pitkiä hiuksiaan koskaan kiinni, jotta korva ei näkyisi.

– Plastiikkakirurgin näkökulmasta Iidan ongelma on lievä. Tämän tasoisia epäsymmetrioita näemme paljon. Jos odottaa potilas odottaa täydellistä lopputulosta ja symmetriaa, leikkausta ei kannata tehdä. Jos hän puolestaan hyväksyy pienenkin korjauksen, voidaan leikkaus tehdä, Timo Pakkanen kiteyttää.

Haasteena palautumistaipumus

Ruston taivutukseen perustuvan korjaustekniikan etuna, on, että korvarusto säilyy ehjänä eikä leikkauksesta jää näkyviä pykäliä ruston muotoon. Leikkaustekniikan haasteena on lievä palautumistaipumus. Iidalta päätetään leikata vain toinen korva, jossa on enemmän poikkeamaa. Korvalehden oiennutta poimua taivutetaan tavoitteena mahdollisimman hyvä symmetria toisen korvan kanssa.

Leikkauksessa korvan takaa poistetaan suikale ihoa, hiotaan taivutettavasta kohdasta rustoa ohuemmaksi ja tuetaan taivutettu poimu ompelein. Lisäksi korvan kiinnitystä irrotellaan takaa korvaruston myötäisesti, jolloin saadaan koko korvaa kierretyksi kohti kallon pintaa. Korva tuetaan ompeleilla oikeaan asentoon. Iida voi leikkauksen jälkeen hyvin ja pääsee kotiin toipumaan jo leikkauspäivänä.

Jälkitarkastuksessa Timo Pakkanen toteaa, että leikattu korva on alaosasta vielä ylikorjauksessa, kuten tässä vaiheessa kuuluukin. Vuoden kohdalla voidaan tarvittaessa poistaa tulosta tukevia ompeleita.

Sekä potilas että plastiikkakirurgi ovat tyytyväisiä leikkaustulokseen.

Kuvat ennen ja jälkeen - hörökorvaleikkaus


Siluetti - hörökorvaleikkaus
Siluetti - hörökorvaleikkaus