Hörökorvat voidaan leikata myös aikuisiällä

Hörökorvien leikkaamiselle ei yleensä ole lääketieteellisiä perusteita, vaan kyse on ulkonäkökirurgiasta. Ulkonäköä haittaavaa korvaa voidaan haluta muotoilla uudelleen.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Päivi, 35 v., tuli Sairaala Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Pieni muutos korvissa voi vaikuttaa itsetuntoon

Sairaala Siluetissa tehdään hörökorvaleikkausten lisäksi myös korvien epämuotoisuutta korjaavia leikkauksia. Synnynnäinen ulkokorvan epämuotoisuus voi olla eri vaikeusasteista ulkokorvan täydellisestä puuttumisesta lievään normaalin korvalehden asentohäiriöön. Näitä korvan muotovirheitä korjataan kaikenikäisillä.

Korvistaan jo lapsesta asti kärsinyt Päivi teki hyvän valinnan ilmoittautuessaan Kauneuden hinta -ohjelmaan, jossa oli mahdollisuus päästä Siluetin vastaanotolle. Höröt ja isoiksi kokemansa korvat häiritsivät Päiviä jatkuvasti ja hän kätki ne pitkien hiustensa suojaan. Asia oli niin arka, ettei lähipiiri edes tiennyt siitä.

– Päivin korvien höröttäminen on ammattilaisen silmissä lievää. Korvien kokoa ei ole tässä tapauksessa syytä muuttaa, mutta symmetriaa voidaan parantaa leikkaushoidolla, plastiikkakirurgi Timo Pakkanen toteaa.

Katja Puumanen ja Timo Pakkanen kertoivat Päiville leikkauksen mahdollisuuksista, riskeistä ja toipumisesta, jonka jälkeen Päivi oli valmis tekemään päätöksensä.

– Toimenpiteessä koko korvaa kierretään kohti kalloa ja korvarustoa ohennetaan ja taivutetaan. Taivutettu rusto tuetaan sulamattomin ompelein. Ompeleet voidaan tarvittaessa poistaa vuoden kohdalla, jos niistä on haittaa, Timo Pakkanen kertoo.

Korjausmenetelmä valitaan potilaskohtaisesti

Korvaleikkaukseen hakeutuminen vaatii sekä potilaalta että lääkäriltä paljon harkintaa. On tärkeää, että lääkäri ymmärtää potilaan odotukset ja osaa kertoa, mitä näistä lopputuloksen osalta on saavutettavissa.

– Hörökorvaleikkausta suunniteltaessa virheasennon tyyppi tulee analysoida ja valita sen mukaan oikea korjausmenetelmä. Hyvä valokuvadokumentaatio on tärkeä tuloksen seurannassa. Sairaala Siluetin seurantavalokuvat otetaan ennen-kuvien läpi, jolloin leikkauksen tulosta voidaan havainnollistaa, Timo Pakkanen sanoo.

Päivi oli todella tyytyväinen leikkaustulokseen. Jälkitarkastuksessa, 4 kk kuluttua leikkauksesta, hän totesi olevansa tyytyväinen, ettei ollut kuunnellut epäilijöitä, vaan teki oman valintansa ja luotti Siluetin asiantuntijoiden ammattitaitoon.

– Päivi on vahva persoona ja nyt hänellä tuntuu menevän todella vahvasti, Katja Puumanen huomioi.

Kuvat ennen ja jälkeen - korvien muotoilu

Siluetti - korvien muotoilu ennen ja jälkeen
Siluetti - korvien muotoilu ennen ja jälkeen
Siluetti - korvien muotoilu ennen ja jälkeen
Siluetti - korvien muotoilu ennen ja jälkeen