Liian isot rinnat hankaloittavat elämää

Suurten rintojen aiheuttamat terveysongelmat ovat moninaisia. Fyysisten vaivojen lisäksi rintavuus voi herättää epämukavaa huomiota sosiaalisissa tilanteissa, hankaloittaa liikuntaharrastuksia ja pukeutumista.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Sini, 35 v., tuli Sairaala Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Rintojen pienennysleikkaus vähentää terveyshaittoja

Sini koki suuret rintansa ympärivuorokautiseksi riesaksi. Työssä kosmetologina rinnat tuntuivat olevan tiellä, liikuntaharrastukset eivät luonnistuneet ja muiden huomauttelut rintojen koosta ärsyttivät. Suurin ongelma Sinille olivat kuitenkin jatkuvat niska-hartiasäryt ja rintojen ihorikko-ongelmat kesäisin.

Sairaala Siluetissa Sinin tilanne arvioitiin kokonaisvaltaisesti ja hänelle tarjottiin mahdollisuutta rintojen pienennystoimenpiteeseen. Sinille kerrottiin vastanotolla yksityiskohtaisesti leikkauksesta ja sen vaikutuksista elämänlaatuun.

– Sinin tapauksessa tavoitteena oli suurten rintojen aiheuttamien fyysisten särkyjen helpottuminen. Hän hyötyy myös itsevarmemmasta olosta, Katja Puumanen toteaa.

Suurten rintojen aiheuttamat terveyshaitat ja -riskit pienenevät, mutta samalla potilaan kehokuva muuttuu. Ylipainoisella potilaalla tulee vatsa enemmän näkyviin, kun rinnat pienenevät, ja tämä voi olla potilaalle epämukava yllätys, ellei siitä kerrota jo ennen toimenpidettä. Leikkaus voi kuitenkin myös olla kimmoke liikunnan lisäämiseen ja painonhallintaan, ja sitä kautta parempaan elämänlaatuun.

– Leikkauksessa rintoja pienennetään, mutta ennen kaikkea rintojen painopiste korjataan korkeammalle sekä lähemmäs vartaloa, mikä yleensä lievittää niska-hartiavaivoja ja helpottaa liikuntaharrastusta, plastiikkakirurgi Timo Pakkanen sanoo.

– Monet naiset miettivät leikkausta pitkään, jopa kymmenen tai viisitoista vuotta. Leikkauksen jälkeen he ovat äärimmäisen tyytyväisiä ja usein kuulen potilaan kysyttävän itseltään ”miksi ihmeessä en tullut leikkaukseen aiemmin”, plastiikkakirurgi Katja Puumanen kertoo.

Myös Sini oli todella tyytyväinen leikkaustulokseen. Nyt hän nauttii työstään ja vapaa-ajastaan. Alusvaatteiden ostaminenkin on mukavampaa kuin ennen leikkausta.

– En ole katunut päivääkään! Sini sanoo jälkitarkastuksessa, kun hänen suurin unelmansa on toteutunut.

Kuvat ennen ja jälkeen - rintojen pienennys

Siluetti - rintojen pienennys ennen ja jälkeen
Siluetti - rintojen pienennys ennen ja jälkeen