Nenäleikkaus vaatii rautaista ammattitaitoa

Nenäleikkauksen hoitotulos näyttää päälle päin hyvin pieneltä, mutta leikkaus on erittäin vaativa ja edellyttää plastiikkakirurgilta vankkaa kokemusta ja ammattitaitoa.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Emmi, 26 v., tuli Sairaala Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Korjausleikkaus voi olla mahdollinen vuosienkin päästä

Emmi oli lapsena hiukan liian urhea, eikä ymmärtänyt mennä koulun terveydenhoitajan luo satutettuaan nenänsä välituntileikeissä. Vasta parin viikon päästä nenän murtumisesta häntä tutkittiin ja todettiin nenän luutuneen vinoon.

Teini-ikäiselle Emmille ehdotettiin korjausleikkausta vakuutuksen korvaamana, mutta hän ei vielä silloin rohjennut lähteä toimenpiteeseen. Nyt nuorena naisena Emmi päätti selvittää Kauneuden hinta -ohjelmassa, miten Siluetin plastiikkakirurgit näkivät hänen tilanteensa ja oliko vinoa nenää mahdollista enää korjata.

Nenän vinouden korjaaminen voi olla haasteellista ja tulokseen liittyy epävarmuutta, sillä pehmytkudosten ”muisti” pyrkii kääntämään nenää takaisin vinoksi leikkauksen jälkeen. Tämän vuoksi pieni ylikorjaus on usein paikallaan.

Nenäleikkauksessa vähän on paljon

Koska nenä on aina näkyvillä, kannattaa nenäleikkaus tehdä vain tarkan harkinnan jälkeen. Leikkaustuloksessa muutos alkuperäiseen tilanteeseen voi olla vain millimetrejä, mutta vaikutus merkittävä ulkonäön ja potilaan itsetunnon kannalta.

Hyvän leikkaustuloksen taustalla on paljon ammattitaitoa ja aiheeseen perehtymistä. Nenäleikkaustiimissä voi olla useita asiantuntijoita. Plastiikkakirurgin lisäksi suunnitteluun osallistuva korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri on varmistamassa nenän toiminnallisuuden myös leikkauksen jälkeen.

Nenäleikkausta harkittaessa tulee arvioida myös ylä- ja alaleuan suhde nenään. Leuansiirtoleikkaus voidaan tehdä yhdessä nenäleikkauksen kanssa, mutta sitä edeltää Siluetissa moniammatillinen suunnittelu yhdessä oikojahammaslääkärin ja leukakirurgin kanssa ja 1-2 vuotta kestävä hampaiston oikomishoito.

3D-kuvaus havainnollistaa lopputulosta

Nenäleikkaukseen hakeutuminen vaatii potilaalta paljon harkintaa. Sairaala Siluetilla on käytössä 3D-mallintamisteknologia, jonka avulla voidaan havainnollistaa, mitä leikkaustulokselta voi odottaa. Dokumentaatio auttaa myös plastiikkakirurgia seuraamaan potilaan toipumista.

Kuvat ennen ja jälkeen - nenäleikkaus

Siluetti - nenäleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - nenäleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - nenäleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - nenäleikkaus ennen ja jälkeen