Onko arpien korjaus aina kannattavaa?

Erilaiset onnettomuudet ja kolhut jättävät toisinaan näkyviä arpia, joita saatetaan hoitaa vielä vuosia tapahtuneen jälkeen.

Elli, 28 v. satutti itsenä pahasti 15-vuotiaana trampoliinilla hyppiessään. Hän sai sääreensä murtuman, johon piti suorittaa leikkausoperaatio. Onnettomuudesta ja toimenpiteistä syntyneet arvet ovat häirinneet Elliä ja vaikuttaneen muun muassa pukeutumiseen ja haluun mennä uimarannalle.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Elli pääsi Siluetin Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Arpien hoitoa erilaisilla menetelmillä

Itsestään arpeutuneita haavoja tai vanhoja leikkausarpia korjataan toisinaan tuloksellisesti vielä jälkikäteen. Hoitona voidaan käyttää leikkausta, mekaanista hiontaa, kemiallista kuorintaa, laserhoitoa tai injektiohoitoa. Hoitomuoto valitaan arven ja hoitoalueen mukaan.

– Jos arpi aiheuttaa mekaanista kiristystä, sen suuntaa voidaan korjata kirurgisesti. Myös kuopalla tai koholla olevaa arpea on mahdollista tasoittaa leikkauksen tai oman rasvan siirron avulla. Arven liikakasvu tai arpikeloidi ovat arven kypsymiseen ja kollageenituotannon häiriöön liittyviä ongelmia. Näitä voidaan hoitaa silikoniteipin, kortisoni-injektion ja jopa paikallisen sädehoidon avulla.

Arpikorjauksen riskinä keloidi

Vartalon ja raajojen iho eroaa verenkiertonsa ja kimmoisuutensa osalta kasvojen ihosta. Syvät haavat jättävät aina pysyvän ja näkyvän arven. Rajojen arvet voivat levitä, kohota ja voi muodostua arven liikakasvua, eli hypertrofiaa tai vakavampaa kollageenituotannon häiriötä, arpikeloidia. Asiantuntija tekee arvion, voidaanko arvenkorjauksella saada merkittävästi parempi tulos, vai kannattaako arpi jättää korjaamatta.

Kannattaako Ellin arpia poistaa?

– Ellin tapauksessa todetaan jo pääosin kypsässä vaiheessa olevat tasaiset arvet, jotka ovat jo vaalenneet eivätkä aiheuta mekaanista haittaa. Arpien kirurginen hoito ei hänen kohdallaan tuo tilanteeseen hyötyä. Vaalenneita alueita voi periaatteessa pigmentoida ympäröivän ihon mukaiseksi. Koska arvet ovat ruskettuvalla alueella, voi sopivan värisävyn löytäminen kuitenkin olla haasteellista.

Elli oli toivonut säärensä arpiin korjaushoitoa, mutta kuultua Kauneuden hinta -ohjelmassa Siluetin plastiikkakirurgien mielipiteen hän oli huojentunut. Jo monta leikkausta läpi käynyt Elli päätti hyväksyä tilanteen.

Jokainen arpikorjaus on yksilöllinen hoito, joka kannattaa antaa plastiikkakirurgin arvioitavaksi.