Riippuvat silmäluomet vaikuttavat hyvinvointiin
Yläluomileikkaus tehdään usein ulkonäköhaitan korjaamiseksi. Raskaat yläluomet voivat aiheuttaa myös päänsärkyä ja kaventaa näkökenttää. Silloin leikkauksella on myös terveysvaikutuksia.
Kauneuden hinta -ohjelmassa Pirjo, 66 v., tuli Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.
Raskaat yläluomet syynä päänsärkyyn
Iän myötä otsan kudokset löystyvät. Lisäksi ihonalainen rasvakudos vähenee ja kulmakarvat laskeutuvat alemmaksi. Lähes joka toisella potilaalla riippuvat yläluomet ovat näkökenttää rajaava lääketieteellinen haitta.
Kauneuden hinta -ohjelmaan osallistunutta Pirjoa raskaat silmäluomet olivat vaivanneet jo pitkään. Hän koki, että silmät ”eivät päässeet oikeuksiinsa” ja hän näytti alakuloiselta. Lisäksi hän kärsi päänsäryistä, näköhäiriöistä ja väsymyksestä. Päänsäryt johtuvat yleensä siitä, että potilas joutuu jännittämään aktiivisesti otsalihaksiaan saadakseen silmät paremmin auki.
– Yläluomileikkaus on yksi yleisimpiä ulkonäkökirurgisia toimenpiteitä. Pirteämmän ilmeen lisäksi moni potilas hyötyy leikkauksesta myös fyysisesti; näkökenttä korjaantuu, silmien väsyminen ja päänsäryt vähenevät, kertoo plastiikkakirurgi Katja Puumanen.
Yläluomileikkauksesta toipuu nopeasti
Silmäluomileikkaus eli blepharoplastia on toimenpide, jolla korjataan silmäluomien muotoa poistamalla ylimääräistä ihoa, lihasta ja rasvakudosta ja kiinnittämällä kudoksia parempaan asentoon. Toimenpide tehdään joko yläluomiin, alaluomiin tai molempiin. Silmäluomileikkaus voidaan yhdistää myös osaksi kasvojen kohotusleikkausta. Pelkästä yläluomileikkauksesta potilas toipuu yleensä noin viikossa.
– Pirjolta poistettiin haittana ollut yläluomien ihoylimäärä. Hän toipui ongelmitta ja jälkitarkastuksessa todettiin symmetrinen lopputulos ja piristynyt ilme. Leikkauksen jälkeen otsalihaksen jännitystarve poistui ja potilas koki myös väsymyksen ja päänsäryn helpottaneen, Sairaala Siluetin Timo Pakkanen kertoo.