Rintojen putkimaisen eli tubulaarisen muodon korjaaminen

Naisen rinnat ovat aina keskenään erilaiset. Huomattavia koko- ja muotoeroja voidaan korjata rintojen muodonkorjausleikkauksella, silikoni-implanteilla ja rasvansiirrolla. Rintojen epäsymmetriaa tai tubulaarisuutta, eli putkimaista kehityshäiriötä korjattaessa plastiikkakirurgi voi suositella yhtä tai useampaa leikkaustekniikkaa. Toimenpide valitaan tapauskohtaisesti.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Mira, 20 v., tuli Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Kehityshäiriötä voi korjata rintaleikkauksella

Mira on vielä nuori ja haluaisi nauttia tasapainoisesta nuoren naisen elämästä ilman turhia ulkonäköpaineita. Epäsymmetrisiä rintoja lukuun ottamatta hän on tyytyväinen vartaloonsa. Mira halusi kuulla Kauneuden hinta -ohjelman plastiikkakirurgien näkemyksen rintojensa muodon korjaamisesta.

Katja Puumanen ja Timo Pakkanen totesivat vastaanotolla, että Miran rinnat ovat tubulaariset, eli ne eivät olleet syystä tai toisesta kehittyneet normaalisti. Myös vasemman ja oikean rinnan välillä tilanne oli hyvin erilainen. Oikean rinnan nännipiha oli laaja ja rinta oli riippuvampi. Vasemman rinnan alaosa oli vajaakehittynyt. Rintojen eriparisuus on varsin tavallinen ongelma. Pelkän implantin avulla voi korjata pientä kokoeroa, mutta muuten epäsymmetrian korjaus vaatii yleensä muodonkorjaustoimenpiteen.

– Rintojen lievät kehityshäiriöt ovat kohtalaisen yleisiä, mutta vastaanotollani näen myös vaikeita kehityshäiriöitä, kuten esimerkiksi tilanteita, joissa toinen rinta on hyvin alikehittynyt tai puuttuu kokonaan, Katja Puumanen kertoo.

– Miran kohdalla täyden symmetrian saavuttaminen millään tekniikalla ei olisi todennäköistä. Siksi päädyimme minimoimaan arvet ja vierasesineet, Timo Pakkanen toteaa.

Muodonkorjaus ja rasvansiirto

Miralle päätettiin tehdä oikeaan rintaan muodonkorjausleikkaus ja vasempaan rintaan rasvansiirto. Rasvansiirto on sellaisessa tapauksessa hyvä vaihtoehto, jos potilaalla on jossakin ylimääräistä rasvaa. Rasvansiirrossa imetään rasvaimukanyylilla potilaan omia rasvasoluja ylimääräalueelta. Solut puhdistetaan ja siirretään pienellä kanyylilla kohdealueelle. Toimenpiteestä ei käytännössä jää arpia.

– Epäsymmetristä tilannetta korjatessa rasva on hyvä vaihtoehto implantille. Paitsi arvettomuus, rasvansiirron etuna on ettei vierasesinettä eli rintaimplanttia tarvita, mikä on suuri etu pitkäaikaisseurannan kannalta. Rasvansiirron tulos on tilavuuskorjauksen osalta huonommin ennustettavissa kuin implantin. Joskus riittävään tulokseen tarvitaankin useampi siirtokerta, Timo Pakkanen sanoo.

Jälkitarkastuksessa Miran oikean rinnan riippuva muoto ja nännipihan koko olivat korjaantuneet. Vasemman rinnan alikehittynyt alaosa saatiin normaalin muotoiseksi ja samalla rintojen kokoero tasoittui. Vuoden kohdalla tullaan näkemään rasvansiirron lopputulos ja tarvittaessa voidaan harkita vielä toista rasvansiirtokertaa.

Kuvat ennen ja jälkeen - rintojen muodonkorjaus


Siluetti - rintojen muodonkorjaus ennen ja jälkeen
Siluetti - rintojen muodonkorjaus ennen ja jälkeen

Oikean rinnan muodonkorjaus, vasemman rasvansiirto. Tilanne 1. rasvansiirron jälkeen