Vatsan muotoiluleikkaus kaksosraskauden jälkeen

Vatsan muotoon vaikuttavat monet tekijät, kuten raskaudet, paino ja painonvaihtelu ja ikääntyminen. Normaalipainoisilla naispotilailla vatsan pyöreän muodon taustalla on usein raskauden aiheuttama vatsalihasten erkauma. Ylipaino aiheuttaa vatsan pyöreyttä vatsaontelon sisäisen rasvakertymän vuoksi. Hyvään lopputulokseen pääsemiseksi ja potilastyytyväisyyden kannalta onkin tärkeää, että vatsan muodon korjaamiseen valitaan oikea hoitomenetelmä.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Anni, 28 v., tuli Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Vatsan muotoiluleikkaus voi edistää terveyttä

Raskaus ja etenkin monisikiöraskaus voivat aiheuttaa iholle venytysarpia ja vatsanpeitteisiin venymistä. Annilla oli kaksi kaksosraskautta, joiden seurauksena vatsalihakset olivat erkaantuneet ja vatsanpeitteet venyneet. Lisäksi hänellä oli runsaasti ihon venymisestä johtuvia raskausarpia. Kauneuden hinta -ohjelmassa Annille päätettiin tehdä vatsanpeitteiden korjausleikkaus, jossa apuna käytettiin myös rasvaimua.

Raskauden jälkeen vatsanpeitteet palautuvat venytyksestä aluksi yleensä hyvin, mutta etenkin toistuvien raskauksien jälkeen kudokset antavat periksi heikoimmasta kohdasta, eli keskilinjassa. Kun suorien vatsalihasten välissä oleva kalvo venyy, lihakset pakenevat sivusuuntaan ja vatsa jää veltoksi ja muodoltaan pyöreäksi. Tällaisessa tilanteessa hyvä korjausmenetelmä on vatsanmuotoiluleikkaus eli abdominoplastia. Siinä lihakset korjataan takaisin keskilinjaan, jolloin vyötärön muoto palautuu.

Rasvaimu vasta painonpudotuksen jälkeen

– Rasvaimu ei ole laihdutuskeino. Paras tulos ylipainotilanteessa saadaankin hoitamalla ongelma-alueet rasvaimulla vasta painonpudotuksen jälkeen, jolloin myös oleellisesti vatsan muotoon vaikuttava vatsaontelon sisäinen rasva on vähentynyt, plastiikkakirurgi Timo Pakkanen kertoo.

– Vatsanpeitteiden korjausleikkauksen jälkeen selkä- ja vatsalihasten välinen tasapaino ja yhteistoiminta keskivartalon ja selkärangan tukemisessa paranee, mikä usein vähentää selkäkipuja ja vaikuttaa positiivisesti ryhtiin, Katja Puumanen sanoo.

Annin kohdalla vatsalihasten erkauma oli niin leveä, että hän kärsi myös vatsan alueen kivuista.

– Annin vatsan korjausleikkaus sujui suunnitellusti ja toivuttuaan leikkauksesta hän on voinut nauttia elämästään ilman päivittäisiä kipuja, plastiikkakirurgi Katja Puumanen toteaa.

Kuvat ennen ja jälkeen - vatsan muotoiluleikkaus

Siluetti - vatsan muotoiluleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - vatsan muotoiluleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - vatsan muotoiluleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - vatsan muotoiluleikkaus ennen ja jälkeen