Kuusi usein kysyttyä kysymystä rintaimplanteista

Kuusi usein kysyttyä kysymystä rintaimplanteista

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

1. Minkälaisia implantteja Siluetissa käytetään rintojen suurentamiseen?

Rintaimplantteja on markkinoilla useita eri malleja ja merkkejä. Merkittävimmät eroavaisuudet liittyvät implantin muotoon, joka voi olla pyöreä tai anatominen eli poikkileikkaukseltaan pisaramallinen sekä pintarakenteeseen, joka voi olla sileä tai eri tavoin karhennettu. Näihin implantin ominaisuuksiin liittyy joitakin etuja ja haittoja ja implantin valinta on siksi yksilöllinen.

2. Kuinka suureksi voidaan rinnat suurentaa, voiko esimerkiksi a-kupista saada d-kupin rinnat?

Rinnan koon määritys kannattaa ajatella tilavuuden sijaan implantin mittojen pohjalta. Implantin leveys ja korkeus (= ns. footprint) ovat potilaan rintakehän anatomiasta riippuvaisia vakioita, joista ei kannata kovin paljoa poiketa. Kolmas suunta eli projektio on riippuvainen paitsi rinnan ihoylimäärästä, myös potilaan toiveesta. Tarkkaa kuppikokoa onkin usein vaikea määrittää, mutta usean kuppikoon muutos on tyypillinen erityisesti silloin kun imetysten jäljiltä rinta on tyhjentynyt ja toiveena on suuri muutos. Esteettisesti on tällaisissa tapauksissa suositeltavaa harkita myös muodonkorjaustoimenpidettä, jossa nännin sijaintia korjataan ylöspäin ja rinnan painopistettä lähemmäs vartaloa. Synnyttämättömän naisen ensimmäiseksi implantiksi kannattaa valita sellainen, joka ei tarpeettomasti venytä rintaa ja sallii koon lisäämisen myöhemmin rinta imetysten jäljiltä tyhjenee.

3. Kuinka nopeasti toimenpiteeseen on mahdollista päästä Siluetissa?

Kirurgiseen toimenpiteeseen kannattaa aina lähteä harkiten. Siksi vastaanotolla saatua tietoa kannattaa aina ensin sulatella. Kun leikkauspäätös on tehty, kannattaa heti käydä tarvittavissa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksissa, jotta niissä mahdollisesti ilmeneville löydöksille jää aikaa reagoida ja varmistua leikkauksen turvallisuudesta. Aivan minimissään aika vastaanotolta leikkauspöydälle on siksi vähintään viikko.

4. Onko rintaimplantit mahdollista laittaa paikallispuudutuksessa?

Rintaimplantit on periaatteessa mahdollista laittaa paikallispuudutuksessa. En kuitenkaan suosittele menetelmää, koska puudutuspotilaan rintalihasten jännitys ja verenpaineen nousu voivat olla ongelmia ja nukutusleikkaus on paitsi turvallinen, myös potilaalle erittäin miellyttävä anestesiamuoto.

5. Kuinka usein rintaimplantit tulee vaihtaa?

Lähtökohtaisesti rintaimplantteja ei kannata vaihtaa jos ei ole ongelmia, sillä vaihtaminen on aina uusi riski. Kuitenkin, implantteja tulee seurata säännöllisin ultraäänitutkimuksin ja olla heti valmiina vaihtamaan mikäli implantin epäillään rikkoutuneen.

6. Olen kuullut että implanteilla on takuu, mitä tämä tarkoittaa?

Maahantuojilla on takuuohjelmia, jotka yleensä korvaavat potilaalle uuden implantin rikkoutuneen tilalle, mutta eivät muita kuluja.

Lue lisää toimenpiteestä