Mastopeksia - rintoihin uusi muoto ja ulkonäkö

Mastopeksia - rintoihin uusi muoto ja ulkonäkö

Anna-Stiina Meriläinen

Lääketieteen lisensiaatti
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Mastopeksialla eli rintojen muodonkorjauksella tarkoitetaan leikkausta, jossa rinnan riippuvaa muotoa korjataan ja samalla painopiste saadaan ylemmäksi ja lähemmäksi rintakehää.

Toimenpiteessä nännipiha ja rinnan laskeutunut rauhaskudos korjataan oikealle paikalleen ja mahdollinen ihoylimäärä poistetaan paremman muodon saavuttamiseksi. Myös nännin muotoa ja kokoa on mahdollista samalla korjata.

Rintojen kohotusleikkaukseen hakeudutaan tyypillisesti kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen, kun mahdolliset raskaudet ja imetykset ovat jo takanapäin. Imetyksen myötä rintojen kudos voi venyä ja rintojen tilavuus pienentyä. Tällöin etenkin rinnan yläosa tyhjenee ja nänni painuu, suuntautuen alaspäin. Rintojen muoto voi myös synnynnäisesti olla poikkeava. Putkimaisen rinnan nännipihat ovat laajat ja rinnanaluspoimu on korkealla. Synnynnäisten muutosten korjaustarve voi syntyä jo aiemmin, erityisesti jos rinnoissa on kokoeroa.

Rintojen muodonkorjaustekniikka valitaan yksilöllisesti plastiikkakirurgin vastaanotolla. Runsas iholöysyys, nännin huono asema tai huomattava epäsymmetria edellyttävät yleensä ihoylimäärän poistoa ja nännin kielekesiirtoa, jolloin rinnan koko ei varsinaisesti muutu, mutta riippuva muoto ja painopiste korjaantuvat. Rintaa on myös mahdollista samalla pienentää, jolloin voidaan tarvittaessa poistaa ylimääräistä rauhaskudosta tai ihonalaisrasvaa.

Jos potilaan toiveena on samalla suurentaa rintojen kokoa, voidaan samassa toimenpiteessä käyttää implantteja tai potilaan omia rasvasoluja. Lievä löysyys usein mahdollista korjata pelkän implantin tai rasvansiirron avulla ilman varsinaista muodonkorjaustoimenpidettä.

Käytettävä leikkaustekniikka vaikuttaa rintoihin jääviin arpiin. Pelkän implantin tai rasvansiirron jäljiltä arvet ovat täysin piilossa. Mikäli ihoylimäärää poistetaan, arvet voivat sijaita joko vain nännipihan ympärillä, tai lisäksi pystyarpena nännipihasta rinnanaluspoimuun ja tarvittaessa lisäksi vaakatasossa rinnanaluspoimussa.

Yleensä rintojen arvet paranevat hyvin. Arpien paraneminen on kuitenkin yksilöllistä ja arven kypsyminen voi kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Leikkauksen jälkeen haavojen päällä käytetään hengittäviä haavateippejä. Teippausta kannattaa jatkaa muutaman kuukauden ajan, kunnes arpi vaalenee. Tarvittaessa voi aloittaa arpihoidon joko silikoniteipillä tai –geelillä. Tukitekstiilit tukevat rintojen muotoa. Niitä kannattaa käyttää noin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen.

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen voi rintojen alueella olla särkyä. Sitä hoidetaan tavallisin tulehduskipulääkkein. Heti leikkauksen jälkeen saa lähteä liikkeelle esim. kävelylenkille mutta raskaammasta harjoittelusta tulee pitää taukoa 4-6 viikkoa. Toimistotyyppiseen tai fyysisesti kevyeen työhön voi tavallisesti palata 2-7 päivää leikkauksen jälkeen. Raskaasta työstä kannattaa pitää neljän viikon tauko.

Leikkauksiin liittyy aina riskejä. Riskit käydään läpi plastiikkakirurgin vastaanotolla. Tyypillisimmät kaikkiin leikkauksiin liittyvät riskit ovat leikkauksen jälkeinen verenvuoto ja leikkaushaavojen tulehtuminen. Rintojen kohotusleikkaus tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Anestesiologi varmistaa potilaan soveltuvuuden suunniteltuihin toimenpiteisiin.


Lue lisää rintojen muodonkorjauksesta