Mastopexia – rintoihin uusi muoto ja ulkonäkö

Mastopexia – rintoihin uusi muoto ja ulkonäkö

Mastopexialla, eli rintojen kohotusleikkauksella tarkoitetaan leikkausta, jossa rintojen roikkuvaa muotoa korjataan. Lievissä tapauksissa rinnan muotoa voidaan korjata tekemällä pelkästään rintojen rasvansiirto tai käyttämällä rintaimplanttia.

Varsinaisessa kohotusleikkauksessa nänni- ja nännipiha siirretään oikealle paikalleen ja mahdollinen löystynyt ylimääräinen iho ja rauhaskudos poistetaan paremman muodon saavuttamiseksi. Myös nännin muotoa ja kokoa voidaan potilaan niin halutessa muuttaa.

Leikkaustekniikoita on useita ja toimenpiteen tekevä plastiikkakirurgi valitsee niistä potilaan tilanteeseen parhaiten sopivan

Joskus tämä vaatii eri tekniikoiden yhdistämistä. Pelkässä muodonkorjausleikkauksessa rinnan tilavuus ei oleellisesti muutu. Mikäli potilas toivoo suurempia rintoja ja dekoltee-alueen ryhdikkyyttä, on toimenpiteeseen yhdistettävä joko implantti tai rintojen rasvansiirto.

Käytettävä leikkaustekniikka vaikuttaa rintoihin jääviin arpiin, jotka voivat sijaita joko vain nännipihan ympärillä, mutta useimmiten tarvitaan myös pystyarpi nännipihasta rinnanaluspoimuun. Mikäli rintaa täytyy kaventaa, tai käytetään implanttia, tulee näiden arpien lisäksi myös vaakatasoon rinnanaluspoimuun arpi. Arpien paraneminen on yksilöllistä ja arpien vaalentuminen voi kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

Näkyvin arvista on pystyarpi, mutta vaaletessaan ihonväriseksi on sekin yleensä kohtalaisen huomaamaton. Leikkauksen ajankohtaa valitessaan potilaan on hyvä muistaa, että mahdollinen tuleva raskaus ja imetys vaikuttavat rintojen ulkonäköön myös muodonkorjausleikkauksen jälkeen.

Leikkauksessa voidaan toteuttaa myös rasvansiirto tai implanttien asennus

Kaikkiin leikkauksiin liittyy riskejä, kuten esimerkiksi jälkiverenvuoto, haavojen paranemisongelmat, ihotunnon muutokset ja kudosten verenkierto-ongelmat. Mikäli leikkauksessa käytetään implanttia, tuo tämä mukanaan vierasesineeseen liittyvät mahdolliset komplikaatiot kuten implantin rikkoutuminen tai kapseloituminen. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää yleensä 1-4 tuntia.

Toimenpide voidaan tehdä päiväkirurgisena leikkauksena, mutta yöpyminen on suositeltavaa muun muassa jälkiverenvuotoriskin vuoksi. Leikkauksen jälkeen tukiliiviä käytetään neljä viikkoa. Muodonkorjausleikkaus on ulkonäkökirurgiaa, eikä se siten kuulu sairausvakuutuksen korvattavuuden piiriin paitsi tapauksissa, joissa taustalla on synnynnäinen rintojen kehityshäiriö kuten merkittävä rintojen koon tai muodon epäsymmetria.

Toipumisaikaa on hyvä varata viikosta kahteen työnkuvan fyysisyydestä riippuen. Raskasta liikuntaa tulee välttää noin kuuden viikon ajan. Mikäli leikkauksessa on käytetty implantteja, on liikuntakielto kuusi viikkoa. Leikkauksen jälkeen arpien paranemista tuetaan teippihoidolla kolmen kuukauden ajan. Joskus teippihoitoa tarvitaan pidempään. Paranemista ja rintojen muotoutumista seurataan jälkitarkastuksin kolmen kuukauden ja vuoden päästä leikkauksesta.


Lue lisää Mastopexiasta