Narskuttelu kuriin botuliinilla

Narskuttelu kuriin botuliinilla

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu ja yhteenpureminen on yleinen vaiva joka kuluttaa hampaita. Tämän lisäksi bruksismi aiheuttaa usein myös kipua, jomotusta ja jäykkyyttä purentalihaksissa sekä päänsärkyjä ja niskakipuja

Bruksismi on tahdosta riippumatonta toimintaa jota esiintyy sekä päivisin että öisin. Syitä narskutteluun on useita ja ne ovat usein tuntemattomia. Stressi ja jännittävät tilanteet lisäävät usein hampaiden narskuttelua, kiristelyä ja puremista.

Jos narskuttelu on jatkuvaa tai sen kokee haitallisena, on syytä varata aika hammaslääkärin vastaanotolle jossa tutkitaan purentaelimistön toiminta ja hampaiden kunto. Vaivaan on saatavilla kotihoito-ohjeita jumppaan ja leukojen rentoutukseen. Purentakiskolla voidaan hoitaa yöllistä narskuttelua. Purentalihasten yliaktiivisuutta voidaan hoitaa botuliinitoksiinilla.

Puremalihasten botuliinihoidolla (botuliinitoksiini typpi A) on mahdollista saada helpotusta hampaiden narskutteluun ja siitä johtuvaan päänsärkyyn. Lisäksi on mahdollista hoitaa yliaktiivisuudesta johtuvaa purentalihasten liikakasvua. Botuliini annetaan pistoksina yleensä masseter-lihaksiin ja joskus myös ohimolihaksiin. Hoito voidaan toistaa tarvittaessa, yleensä 3-12 kuukauden välein. Hoidon haittavaikuksena saattaa olla se, että liiallinen purentalihasten lamaaminen voi heikentää purentavoimaa.

Yleinen käytäntö on, että hoitoa ei anneta raskaana oleville, imettäville äideille, eikä lihassairautta poteville henkilöille. Jotkut lääkkeet, kuten tietyt särkylääkkeet ja antibiootit voivat lyhentää botuliinin vaikutusaikaa. Neulanpistoista ei jää näkyviä jälkiä. Sivuvaikutuksena saattaa joskus esiintyä pistoskohdan paikallinen kipu tai harvoin pieni mustelma, joka häviää viimeistään viikon kuluttua toimenpiteestä. Aine ei varastoidu elimistöön, eikä se leviä verenkiertoon. Aine häviää hermolihasliitoksesta täydellisesti muutamien kuukausien kuluttua. Allergia botuliinitoksiinille tai sen apuaineelle on erittäin harvinaista. Kirjallisuudessa on kuvattu joitakin yksittäistapauksia.