Olkavarsien muotoilu

Olkavarsien muotoilu

Olkavarsien iholöysyys voi olla esteettisesti haittaava vaiva reilun painonvaihtelun seurauksena tai ihon veltostuessa ikääntymisen, hormonaalisten muutosten tai lääkehoitojen seurauksena.

Olkavarsien iholöysyyttä voidaan korjata muotoiluleikkauksella. Nuoren potilaan olkavarsien ihonalaiskudoksen lievää ylimäärää voidaan joskus poistaa pelkän rasvaimun avulla. Pelkkä ihonalaisrasvan poistaminen rasvaimulla johtaa kuitenkin yleensä iholöysyyden lisääntymiseen jolloin joudutaan poistamaan myös ihoa. Varsinkin runsaan laihdutuksen myötä käsivarsiin saattaa jäädä ylimääräihoa joka voi esteettisen haitan lisäksi haitata myös henkilökohtaista hygieniaa ja pukeutumista.

Olkavarsien muotoilua voidaan tehdä periaatteessa kenelle tahansa. Paras esteettinen tulos saavutetaan kuitenkin kun potilaan paino on edeltävästi pudonnut normaaliksi. Huonokuntoinen iho huonontaa haavojen paranemista ja altistaa tulehduksille, joten mahdolliset iho-ongelmat tulee hoitaa kuntoon ennen toimenpidettä.

Toimenpiteestä toipuu yleensä nopeasti. Rasvaimun jälkeen mustelmaisuutta voi olla parin viikon ajan. Myös haavat paranevat yleensä parissa viikossa, arpien vaaleneminen jatkuu vuoteen saakka. Leikkauksen jälkeen tulee käyttää tukitekstiilejä 2+3 viikon ajan. Haavojen teippausta kannattaa jatkaa kunnes arpi on vaalennut eli yleensä vähintään 6kk ajan. Arpi on yleensä koko olkavarren mittainen eli ulottuu kyynärvarresta kainalokarvoitukseen. Arpi pyritään sijoittamaan olkavarren sisäsyrjälle jotta se on huomaamaton eikä näy taakse.

Leikkauksen riskit ovat samat kuin muillakin kirurgisilla toimenpiteillä eli jälkivuoto, haavatulehdus ja leikkaushaavan aukeaminen. Tumma ihotyyppi saattaa lisätä arpiongelmariskiä. Tupakointi ja kortisonin pitkäaikaiskäyttö vaikuttavat haava- ja arpiongelmariskiin lisäävästi. Tuoreita arpia tulee myös suojata auringolta vähintään vuoden ajan leikkauksen jälkeen.

Mitä enemmän potilaalla on iholöysyyttä ennen leikkausta, sitä suurempi tyytyväisyys liittyy toimenpiteeseen. Potilaan tulee aina ymmärtää ennen toimenpidettä että siitä jää arpi ja siksi lievän iholöysyyden korjaaminen ihoa poistamalla vaatii harkintaa. Yleensä yksi toimenpidekerta riittää hyvään tulokseen. On kuitenkin tärkeää ettei ihoa poisteta liikaa ja joskus turvotuksen hävittyä saattaakin olla vielä tarpeen tehdä ihon lisäpoistoa.


Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle