Otsan ja kulmakarvojen kohotusleikkaus

Otsan ja kulmakarvojen kohotusleikkaus

Iän myötä kasvojen ihonalaisen rasvan määrä vähenee, iho ja kudokset menettävät vähitellen kimmoisuuttaan jonka seurauksena kasvot veltostuvat ja kasvojen ilme muuttuu väsyneeksi. Otsan alueella kulmakarvojen lepoasento siirtyy alemmas ja yläluomiin tulee ihon löysyyttä.

Erilaiset otsankohotus- ja kulmakarvojen kohotusmenetelmät ovat yleinen kasvojen alueen toimenpideryhmä. Otsankohotuksella tarkoitetaan avoimia sekä tähystysavusteisia toimenpiteitä, joissa kohotetaan otsan kudoksia sekä tarvittaessa käsitellään otsan lihaksia (procerus, corrugator). Kulmakarvoja voi lisäksi erikseen kohottaa poistamalla ihoa kulmakarvojen yläpuolelta tai käyttäen erilaisia kulmakarvojen kiinnitystekniikoita.

Sopivin tekniikka valitaan kunkin potilaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Avotekniikka on varmin ja soveltuu erityisesti silloin kun kulmakarvat ovat matalalla ja otsa on raskas. Avoimen otsankohotuksen viilto voidaan sijoittaa joko hiusrajaan tai kulkemaan päälaen yli korvasta korvaan. Avoin tekniikka on tuloksen kannalta varmin ja siihen liittyy myös ylimääräihon poistoa. Tähystystekniikassa hiuspohjaan tehdään yleensä 3-5 pientä viiltoa, joiden kautta kudokset vapautetaan. Tähystystekniikkaan liittyy pieni palautumistaipumus. Paikallisen ihonpoiston tekniikka tarkoittaa kulmakarvojen yläpuolisen ihokaistaleen poistoa. Siitä voi jäädä häiritsevä arpi kulmakarvoituksen yläreunaan. Tekniikka soveltuu arpien vuoksi parhaiten iäkkäälle, kaljuuntuneelle miehelle. Mikäli hiusraja on hyvin korkealla tai hiuksia on vähän, kannattaa yleensä käyttää tähystysmenetelmää tai paikallisia ihonpoistoja tai erilaisia kulmakarvojen kiinnitystekniikoita. Käytämme Siluetissa yleisimmin miniviiltojen ja tähystyksen kautta tehtävää tekniikkaa sekä myös avointa otsankohotusta.

Otsankohotusleikkausta kannattaa harkita kun kulmakarvataso on matalalla ja silmäluomen ihoylimäärä alkaa aiheuttaa haittaa. Toimenpiteeseen voidaan yhdistää esimerkiksi yläluomiplastia, kasvojen alueen rasvansiirto tai keski- ja alakasvojen kohotus. Toimenpiteiden tarve arvioidaan yksilöllisesti plastiikkakirurgin vastaanotolla. Botuliinihoidolla voidaan lievissä tapauksissa korvata otsankohotus ja pelkkä varovainen yläluomileikkauskin voi olla osaratkaisu ensi vaiheessa, jos kulmat ovat matalalla. Otsankohotus vähentää otsalihaksen käyttötarvetta ja voi siten madaltaa otsan vaakauurteita.

Käytetty tekniikka vaikuttaa toipumisaikaan ja työkyvyttömyysajan pituuteen. Avoimessa otsankohotuksessa toipumisaika toimenpiteestä toimistotyöhön on muutamia päiviä, sosiaalinen haitta kestää mustelmien häviämisen ajan eli parisen viikkoa. Raskaaseen, fyysistä ponnistusta vaativaan työhön palaamiseen kannattaa varata 3-4 viikkoa sairauslomaa.


Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle