Pigmenttimuutokset - Mitä ne ovat ja mistä ne johtuvat?

Siluetti blogi - Pigmenttimuutokset - Mitä ne ovat ja mistä ne johtuvat?

Tuija

Kosmetologi

Pigmenttimuutoksia ovat erilaiset värimuutokset ihossa. Niitä voi esiintyä joko kasvoissa tai vartalolla, mutta yleisimpiä nämä ovat auringolle altistuvilla kasvojen ja decolteen alueella. Pigmenttimuutokset, joita usein kutsutaan myös maksaläiskiksi tai melasmaksi, voivat esiintyä tummina isompina alueina esimerkiksi rintakehässä taikka sitten pieninä tarkkarajaisina alueina esimerkiksi otsassa tai poskessa.

Ihon laatu sekä pigmentin eli melaniinin määrä meidän ihossa ovat perinnöllisiä. Näin ollen mm. pisamat ja syntymämerkit ovat luonnollisia pigmenttimuutoksia. Sen sijaan hormonaaliset muutokset (kuten raskaus tai muutokset hormonivalmisteiden käytössä), auringosta tuleva uv-säteily, ihon palaminen sekä ikääntyminen lisäävät usein melaniinin tuotantoa ihossamme josta voi syntyä pigmenttimuutoksia. Aurinkoisimpina vuodenaikoina pigmenttimuutokset tummuvat helposti auringon säteilystä kun taas pimeämpänä vuodenaikana muutokset vaalenevat.

PIGMENTTIMUUTOSTEN HOITO JA ENNALTAEHÄISY

Ennaltaehkäisynä pigmenttimuutoksiin toimii ainoastaan hyvä ihonhoito sekä tehokas suojautuminen auringolta. Jo olemassa olevia pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa esimerkiksi laser-hoidoilla, kemiallisilla kuorinnoilla sekä pigmenttiä kuorivilla, tasoittavilla sekä kirkastavilla tuotteilla. Suurin osa pigmenttimuutoksista ovat vaarattomia. Epätavalliset pigmenttimuutokset tulisi aina tarkastuttaa lääkärillä.

Cutera®Limelight™-laserhoito pigmenttimuutoksille

Hoito perustuu ihon pigmentin lämpöreaktioon. Hoidetun alueen pigmenttimuutos tummuu pulssivalon lämpöenergian johdosta ja muuttuu rakeiseksi ja hilseileväksi. Pigmentti poistuu ihon oman aineenvaihdunnan mukana. Hoito tuntuu iholla kevyenä polttavana nipistyksenä eikä hoitoon tarvita kipulääkitystä tai pintapuudutusta.

Cutera®Limelight™-hoidolla voidaan käsitellä koko kasvojen tai vartalon alueen pigmenttimuutokset kerralla. Iho saattaa punoittaa hoidon jälkeen muutaman tunnin tai enimmillään seuraavaan päivään asti. Hoidon jälkeen iho on kauttaaltaan heleämpi ja elpynyt. Laser- ja voimavalohoitojen jälkeen tulee suojautua hyvin auringolta 2-4 viikon ajan, sillä nämä hoidot altistavat ihon auringon UV-säteilylle. Hoitotulokset ovat nähtävissä muutaman viikon kuluessa hoidosta. Pigmenttimuutoksia hoidetaan Siluetissa yleensä 1-3 kertaa ja tilanne katsotaan aina ensimmäisen hoitokerran jälkeen mikä määrä on tarpeellinen.

Ihon kemialliset kuorinnat apuna pigmenttimuutoksiin

Kemiallisessa kuorinnassa iholle aiheutetaan hapolla viiveellä kehittyvä pinnallinen ihoreaktio, jonka vaikutuksesta iho kuoriutuu. Kuorintoja on eritasoisia ja tämä valitaan aina asiakkaan ihon kunnon tai ongelman mukaan. Kevyimmät kuorinnat kirkastavat ihoa ja parantavat sen rakennetta ilman erillistä toipumisaikaa. Keskisyvät kuorinnat puolestaan ovat hieman tehokkaampia ja niillä voidaan hoitaa ihossa syvemmällä olevia ongelmia, kuten aknearpia, ikämuutoksia ja juonteita sekä juuri pigmenttimuutoksia.

Happokuorintoja suositellaan tehtäväksi kuukauden välein, 3-6 kerran hoitosarjana. Iho tottuu hoitokertojen myötä kuorintoihin ja sarjahoidon edetessä siirrytään asteittain voimakkaampiin kuorintoihin. Kevyttä kirkastusta saa kasvoihin jo yhdellä hoitokerralla. Sarjahoito on kuitenkin välttämätön, mikäli hoidetaan jotain tiettyä ongelmaa, kuten maksaläiskiä.

Ihon hilseily alkaa useimmiten muutaman päivän päästä kuorinnasta. Hilseilyn aikana ihoa tulee kosteuttaa huolellisesti. Meikkiä voi käyttää vuorokauden kuluttua kuorinnasta ja kuoritulle iholle sopii parhaiten mineraalimeikkipuuteri. Happokuorinnan jälkeen iho on tärkeä suojata auringolta ainakin noin viikon ajan.

Hoitotuotteet hoitolassa ja kotona

Yksistään tuotteilla on vaikea saada täydellistä apua pigmenttimuutoksiin, mutta ne ovat erittäin hyödyllinen tuki kotona ihonhoidossa.

Aivan ensimmäisenä kannattaa muistaa aurinkosuojavoide, joka on ehdottomasti yksi tärkeimmistä ihonhoitotuotteista. Se suojaa ihoa ja ennaltaehkäisee ikääntymisen merkkejä. Suojakerroin tulisi olla vähintään 30-50 ainakin toukokuusta syyskuulle, sekä myös matkustettaessa aurinkoiseen kohteeseen. Aurinkosuojavoidetta suositellaan käytettäväksi kuitenkin ympäri vuoden.

Aurinkosuojan lisäksi pigmenttimuutoksiin purevat myös super tehokkaat A- ja C-vitamiinit.

A-vitamiini, toisin sanoen retinoli, muuttaa muotoaan retioiinihapoksi imeytyessään ihoon ja näin ollen se pystyy vaikuttamaan ihosoluihin ja niiden uudistumiseen. A-vitamiini on kuoriva vitamiini jolloin se auttaa juurikin pigmenttimuutoksiin vaalentaen ja kuorien.

C-vitamiini puolestaan on erittäin kirkastava ja ihon sävyä elvyttävä vitamiini.

Mikäli sinulla on pigmenttimuutoksia tai muita iho-ongelmia joista haluaisit päästä eroon tai olet kiinnostunut tehokkaista ja luonnonmukaisista kotihoitotuotteista varaa aika Siluetti konsultaatioon jossa ihonhoidon ammattilainen voi arvioida hoidon ja tuotteiden tarpeellisuuden.


Varaa aika konsultaatioon