Rintojen rasvansiirto – kenelle toimenpide sopii

Rintojen rasvansiirto – kenelle toimenpide sopii

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Rasvansiirto on implantteja parempi vaihtoehto, erityisesti kun korjataan epäsymmetrioita tai jos halutaan kokonaan välttää vierasesineeseen eli implanttiin liittyvät riskit.

Rintojen rasvansiirto sopii parhaiten sellaiselle potilaalle, jolla on riittävästi rasvaylimäärää, jonka poistamisesta jo yksinään on hyötyä. Yhden siirtokerran jälkeen ei voida aivan tarkkaa lopputulosta tilavuuden osalta ennustaa. Rasvansiirto voidaan uusia myös tarvittaessa myöhemmin.

Ennen leikkausta tarvitaan mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus

Joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu elämässään rintasyöpään. Ennen rintatoimenpidettä onkin tärkeää varmistaa, että rinta on terve. Toimenpidettä edeltävä tutkimus on myös tärkeä vertailukohde mahdollisia myöhempiä rinnan kuvantamistilanteita varten.

Vastaanotolla lääkäri arvioi rasvan määrän ja rasvansiirron mahdollisuudet

Vain ihonalaisrasva on käytettävissä rasvansiirtoon. Ihonalaisen rasvakerroksen paksuus voidaan arvioida nipistysotteella, jossa peukalon ja etusormen väliin jäävän kudoksen läpimitta jaetaan kahdella. Tavallisimpia rasvanottoalueita ovat vyötärö ja vatsa sekä sisäreidet.

Turvotuksen ja mustelmien hävittyä rinnat ovat rasvansiirron jäljiltä täysin luonnolliset.

Pistemäiset injektiohaavat häviävät yleensä täysin. Rinta tuntuu pehmeältä ja luonnolliselta. Siirretystä rasvasta tilavuudesta pysyy pitkäaikaistuloksena keskimäärin 50%, joskin yksilöllinen vaihteluväli voi olla suuri.

Johonkin tiettyyn tilavuuteen pääsemiseksi saatetaan tarvita useampia rasvansiirtokertoja. Tarvittava rasvan määrä saattaa hoikalla potilaalla olla saavutettavissa olevaa tulosta rajoittava tekijä.

Rintojen rasvansiirto on yleensä päiväkirurginen toimenpide. Mikäli tehdään laaja rasvaimu tai on muita riskitekijöitä, voi olla perusteltua jäädä yöksi sairaalaan.

Leikkaustulosta voidaan alkuturvotuksen ja mustelmien hävittyä alustavasti arvioida jo kolmen kuukauden kohdalla, mutta varsinainen pitkäaikaistulos nähdään vuoden kohdalla. Tämän jälkeenkin tulos saattaa muuttua painonvaihtelun myötä.

Tukitekstiilejä kannattaa käyttää 2-4 viikon ajan.

Rasvaimualueiden iho painetaan alustaansa tukitekstiilein. Mustelmaisuus häviää parissa viikossa. Kevyt liikunta, kuten kävely on suositeltavaa heti leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien. Raskasta fyysistä ponnistelua kannattaa välttää niin kauan, kun leikkausalueella on turvotusta, yleensä ensimmäisen kuukauden ajan.

Varsinaisen rasvansiirtoalueen ulkopuolella tehtävä lymfahieronta edistää turvotuksen häviämistä ja nopeuttaa toipumista. Rasvansiirtoalueiden suoraa fyysistä manipulaatiota kannattaa välttää turvotuksen aikana, yleensä ensimmäisen kuukauden ajan. Vatsa-asennon välttämistä nukuttaessa suositellaan ensimmäisen kuukauden aikana rintojen rasvansiirron jälkeen.

Toimenpiteeseen liittyy aina riskejä

Kuten kaikkeen kirurgiaan, rasvaimuun ja rasvansiirtoon liittyvät samat riskit eli jälkivuoto, tulehdus ja veritulppa. Rasvansiirtoalueille voi tulla öljykystia, joita voidaan tyhjentää punktoimalla ultraääniohjauksessa. Rasvansiirtotulokseen liittyy yksilötasolla epävarmuutta saavutettavasta tilavuudesta. Samoin rasvaimualueille saattaa tulla epätasaisuutta, varsinkin jos ottorasvaa on niukalti saatavissa. Kokeneen plastiikkakirurgin vastaanotolla käydään yksilöllisesti läpi toimenpiteen sopivuus.


Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle