Rasvansiirto tuo kasvoille nuorekasta ja luonnollista täyteläisyyttä

Siluetti blogi - Rasvansiirto kasvoihin

Ikääntymisen myötä kasvojen piirteissä tapahtuu muutoksia, sillä ihon kimmoisuus vähenee ja kasvoilta häviää ihonalaista rasvaa. Kasvojen nuorekkaan täyteläisiä piirteitä voidaan palauttaa kasvojen rasvansiirron avulla. Päiväkirurgisesti tehdyllä toimenpiteellä saadaan usein pitkäkestoisempia vaikutuksia kuin täyteainehoidoilla – hyödyt saattavat kestää jopa useita vuosia.

Rasvansiirto kasvojen alueelle on osa maailmanlaajuista kevyiden plastiikkakirurgisten toimenpiteiden trendiä. Potilaita miellyttää myös vaihtoehdon luonnollisuus, sillä tehdasvalmisteisten täyteaineiden sijasta siirrettävä rasva on peräisin potilaan omasta kehosta.

Rasvansiirtotoimenpiteeseen tuleva potilas on tyypillisesti 40–55-vuotias, jolla on kohtalaisia ikääntymismuutoksia, mutta ei vielä tarvetta kasvojenkohotusleikkaukselle. Faceliftpotilaan kohdalla rasvansiirtoa voidaan käyttä kirurgisen toimenpiteen lisänä korjaamaan tilavuutta ja leikkaustulosta ylläpitävänä hoitona toimenpiteen jälkeen. Rasvansiirron avulla palautetaan kasvojen nuorekasta täyteläisyyttä. Samalla iho myös kiinteytyy ja tulee parempilaatuiseksi. Rasvan kudoksia korjaavan vaikutuksen tarkka mekanismi on osin epäselvä, mutta asia liittyy siirtorasvan sisältämiin kantasoluihin. Toimenpide voi tuoda avun myös aknearpien häivyttämiseen. Leikkauksesta ei jää kasvoihin arpia, sillä rasvasolut siirretään kanyylilla pienen reiän kautta.

Käytettävä rasva otetaan tavallisesti potilaan vatsalta tai kyljistä, joskus myös alaraajoista. Tavallisimpia rasvansiirrolla hoidettavia alueita ovat ohimot, otsa sekä kulmakarvojen alla oleva alue. Rasvaa voidaan laittaa myös poskipäihin, nasolabiaalijuonteeseen, suupieli-leukajuonteeseen eli ns. marionettijuonteeseen, leuan kärkeen sekä huuliin. Ns. nanorasvatekniikalla puolestaan voidaan siirtää rasvaa korjaamaan tummien silmänalusten aiheuttamaa esteettistä haittaa. Hoitosuunnitelma onkin aina yksilöllinen.

Kokeneen plastiikkakirurgin valinta on tärkeää

Siluetin plastiikkakirurgit tekevät rasvansiirron turvallisesti useiden vuosien kokemuksella. Kyse on parisen tuntia kestävästä päiväkirurgisesta toimenpiteestä. Tapauksesta riippuen siirto tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa anestesialääkärin valvonnassa. Potilas pääsee toipumaan kotiin toimenpiteen jälkeen hakijan kanssa. Kokonaisuudessaan toipuminen kestää yleensä noin kaksi viikkoa, jolloin turvotus ja mustelmat ovat hävinneet. Töistä poissaolo turvotusten tai mustelmien sosiaalisen haitan vuoksi voi olla tarpeen parin viikon ajan.

Rasvaimualueella voi olla mustelmaisuutta ja siihen liittyen lievää kipua. Parannuttuaan rasvaimuarvet jäävät yleensä huomaamattomiksi. Rasvasolut eivät yleensä liiku siirtopaikastaan, mutta kovettumia saattaa aiheutua jos siirtoalue pääsee tulehtumaan. Akne- tai palovammapotilaalle aloitetaan siksi antibioottikuuri. Suuria määriä siirrettäessä (esim rintaan tai pakaraan) saattaa muodostua ns öljykystia, jotka ova vaarattomia, mutta voivat edellyttää punktiota.

Kauanko rasvansiirron tulokset pysyvät?

Rasvansiirron tulokset ovat yleensä pitkäkestoisempia kuin täyteainehoitojen. Nuorekkaan pehmeistä piirteistä voi parhaassa tapauksessa nauttia jopa useita vuosia. Rasvansiirron tulos on kuitenkin yksilöllinen. Muun muassa ikääntyminen ja painonvaihtelut vaikuttavat tulosten säilymiseen. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja siten myös rasvasolujen olosuhteita ja tulokset voivat tupakoitsijalla olla vaatimattomampia kuin tupakoimattomalla. Voimakasta fyysistä rasitusta tai saunomista tulisi välttää kunnes turvotus hävinnyt, yleensä n 2 viikkoa. Voimakas rasvanpolttotreeni ja painonpudotus voivat heikentää rasvansiirron tulosta. Tarvittaessa toimenpiteen voi uusia 2–3 vuoden kuluttua.

Kokenut plastiikkakirurgi tapaa potilaan ennen hoitoja vastaanotolla ja laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman. Voit lukea lisää rasvansiirrosta kasvoihin.


Varaa aika vastaanotolle