Viisi usein kysyttyä kysymystä rintaleikkauksista

Katja Puumanen - Rintaleikkaukset kysymyksiä
Katja Puumanen
Lääketieteen lisensiaatti
Yleiskirurgian erikoislääkäri
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Totta vai tarua? Kysyimme Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Katja Puumaselta vastaukset viiteen usein kysyttyyn kysymykseen koskien rintaleikkauksia.

1. Rintojen suurennusleikkaukseen implantein hakeutuvat vain nuoret potilaat

”Omassa potilasaineistossani rintojen suurennuspotilaiden keski-ikä on 34 vuotta. Tyypillinen potilaani on n. 30-vuotias äiti, jonka lapsiluku on täynnä ja toiveena on saada takaisin ”entiset” rinnat, jotka potilaalla oli ennen raskauksia ja imetyksiä.”

2. Turhamaiset ihmiset hakeutuvat rintojen suurennusleikkaukseen

”Mielestäni jokaisella naisella on oikeus voida hyvin kehossaan ja mikäli pienet rinnat ovat painaneet mieltä jo vuosia, ei niiden suurentaminen ole turhamaisuutta. Ahdistus siitä, että peilikuva ei vastaa omaa toivetta ja sisäistä kehokuvaa voi olla kokonaisvaltaisesti elämänlaatua huonontava asia. Rintojen suurennusleikkauksessa käyneet potilaat ovat erittäin tyytyväinen potilasryhmä. Moni kertoo tehdyn leikkauksen tuoneen positiivisia muutoksia usealle elämänalueelleen.”

3. Potilaat toivovat mahdollisimman suuria implantteja

”Päinvastoin. Potilaamme hakevat nimenomaan mahdollisimman luonnollista lopputulosta. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi plastikkakirurgin onkin huomioitava potilaan toiveen lisäksi kunkin potilaan kudosrakenne sekä yksilölliset kehon mittasuhteet ja näiden pohjalta valittava potilaalle parhaiten sopiva ja turvallinen implantti.”

4. Rintojen pienennysleikkauksia ei tehdä yksityissektorilla

”Teen paljon rintojen pienennysleikkauksia. Aivan liian moni suomalainen nainen kärsii turhaan vuosikausia ylisuurten rintojen aiheuttamista niska-hartiaseudun vaivoista. Rintojen pienennysleikkauksen hakeutumista häpeillään aivan turhaan. Kohtuuttoman painavat ja kookkaat rinnat kannattaisi pienennyttää ennen kuin vaivat kroonistuvat. Jälkitarkastuksen yhteydessä kuulen usein kysymyksen: Miksi ihmeessä en tullut leikkaukseen aikaisemmin?”

5. Rasvansiirto rintoihin ei sovellu nuorille naisille

”Potilaan ikä ei rajoita toimenpidettä. Jotta rasvansiirto voidaan tehdä, täytyy siirrettävää rasvaa kuitenkin olla riittävästi. Rintojen rasvansiirto on erinomainen menentelmä korjata synnynnäisiä rintarauhasen kehityshäiriöitä kuten rintojen suurta kokoeroa tai putkimaista rintojen muotoa.”