Rintojen suurentaminen implanteilla

Rintojen suurentaminen implanteilla

Anna-Stiina Meriläinen

Lääketieteen lisensiaatti
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Rakenteellista pienirintaisuutta, painonpudotuksen, imetyksen tai ikääntymisen aiheuttamaa rintojen pienentymistä voidaan korjata silikoni-implanteilla. Rintaimplantteja käytetään myös rintojen synnynnäisten kehityshäiriöiden ja rintasyöpäleikkausten jälkitilojen aiheuttamien epämuotoisuuksien korjaamisessa.

Rintojen suurentaminen alkaa plastikkakirurgin vastaanotolta suunnittelukäynnillä.

Vastaanotolla käydään läpi vaihtoehdot eli käytetäänkö suurentamiseen omaa rasvaaa vai implanttia ja onko mahdollisesti tarvetta myös ihonylimääränpoistoon tai muodonkorjaustoimenpiteeseen. Implantin kokoon vaikuttavat oleellisesti oman rinnan koko, rintakehän malli ja mahdollinen iholöysyys sekä potilaan oma mieltymys. Kannattaa otta huomioon myös rintojen koon mahdollinen vaikutus urheiluharrastukseen tai muuhun tärkeään aktiviteettiin On tärkeää valita sopivan kokoinen implantti joka turvallisesti mahtuu olemassa olevan rinnan alle niin ettei paraneminen vaarannu. Itse ei siis tarvitse tietää tiettyä implanttikokoa ennen vastaanotolle tuloa.

Implantteja on olemassa pyöreitä ja anatomisia eli sivuprofiililtaan pisaran mallisia. Sekä pyöreissä että anatomisissa malleissa implantin projektio eli ”täyteläisyys” myös vaihtelee matalasta korkeaan. Implantti laitetaan siihen luotuun tilaan eli implanttitaskuun. Implanttitasku voidaan tehdä joko rintalihaksen päälle tai alle riippuen potilaan toiveesta ja myös yksilöllisestä anatomiasta. Taskun paikkaan vaikuttavat rintalihaksen yksilöllinen anatomia, rintarauhas- ja rasvakudoksen määrät, potilaan toive sekä työn fyysisyys tai liikunnallinen aktiivisuus. Implantin asennusreittinä käytetään yleisimmin rinnanaluspoimuun tulevaa viiltoa jolloin arpi parantuessaan jää piiloon joko aivan rinnanaluspoimuun tai hieman sen yläpuolelle. Muita reittejä ovat kainaloon tai nännipihan ympärille tehdyn viillon kauttaRintojen suurentaminen implanteilla kannattaa tehdä nukutuksessa

Työkyvyttömyys kestää yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon leikkauksesta. Esteettisistä toimenpiteistä johtuvasta työkyvyttömyysajasta ei saa Kela-korvausta eikä työnantajalla ole velvollisuutta maksaa palkkaa. Toimenpiteen jälkeen rinnoissa voi olla lievää turvotusta parin viikon ajan. Arvet vaalenevat yleensä vuoden kuluessa leikkauksesta. Jälkihoito-ohjeiden tarkka noudattaminen antaa hyvät edellytykset paranemiselle ja onnistuneelle lopputulokselle.

Rintaimplanttien suhteen yleisin komplikaatio on leikkauksenjälkeinen verenpurkauma jonka yleisyys on 2-3 prosenttia. Muita mahdollisia ovat haavaongelmat ja implantin mekaaninen ongelma eli siirtyminen huonoon asentoon. Pitkäaikaisongelmia voivat olla esimerkiksi implantin kapseliongelmat ja rikkoutuminen.

Viime vuosikymmeninä silikoni-implanttien kapseloitumiset ovat vähentyneet. Sen perimmäistä syytä tai mekanismia ei ole vielä laajoissa tutkimuksissa todennettu mutta yhtenä mekanismina ajatellaan olevan bakteerifilmi implantin pinnassa. Tämän takia Siluetissa leikkauksen yhteydessä annetaan suonensisäinen antibiootti sekä implantti että implanttitasku huuhdellaan antibioottiliuoksella.

Rintaimplantteja ei tarvitse automaattisesti vaihtaa tietyn ajan jälkeen. On kuitenkin tärkeää seurata rintoja säännöllisin ultraäänitutkimuksin jolloin mahdollinen rikkoutunut implantti voidaan todeta ja vaihtaa turvallisesti, usein jo ennen oireiden ilmaantumista. Jos rintojen muoto muuttuu tai tulee oireita niin tällöin kannattaa hakeutua plastiikkakirurgin vastsaanotolle jolloin voidaan katsoa yhdessä tarvetta jatkotutkimuksiin ja toimenpiteisiin. Mikäli implanteista tahtoo eroon on niiden poisto mahdollista. Pelkkä poisto voi kuitenkin olla huono ratkaisu, jos iho on venynyt. Tällöin voidaan harkita ihoylimäärän poistoa tai menetetyn tilavuuden korvaamista rasvansiirrolla.

Rintaimplanteilla voidaan korjata raskauden ja imetyksen jälkeistä tilavuuden katoa rinnoista. Tällöin tulisi imetyksen lopettamisen jälkeen odottaa vähintään 6 kuukautta ennen rintojen korjausta. Näin turvataan, että rintarauhanen on palannut ”lepotilaan” eikä rauhasissa ole enää maitoa jäljellä. Maidoneritys lisää leikkauksen jälkeisen tulehduksen riskiä. Lisäksi rinnan malli on lopullisessa muodossaan, jolloin myös esteettinen lopputulos on parempi. Implanttien kanssa on myös mahdollista imettää mikäli toimenpiteen jälkeen tulee perheenlisäystä. Implantit laitetaan rintarauhasen alle eikä toimenpiteessä rikota rauhasrakennetta.

Jos rinnoissa on tilavuuden puutoksen lisäksi huomattavaa ihon ja muun kudoksen löysyyttä tai jos laajaa nännipihaa on tarpeen pienentää, voi olla hyödyllistä tehdä samanaikaisesti myös rinnan muodonkorjaustoimenpide parhaimman esteettisen lopputuloksen saamiseksi. Tarve arvioidaan yksilökohtaisesti plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Varaa aika


Lue lisää toimenpiteestä