Rintojenpienennysleikkaus parantaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatua

Rintojenpienennysleikkaus parantaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatua

Liian suuret ja painavat rinnat voivat aiheuttaa sekä fyysistä että henkistä haittaa. Rintojenpienennysleikkaukseen tulevat potilaat kärsivät usein niska-hartiaseudun ja selän kivuista sekä päänsärystä. Suuret rinnat voivat haitata myös liikuntaharrastuksia ja herättää epätoivottua huomiota.

Epäsuhtaisen kookkaat rinnat voivat alentaa elämänlaatua ja olla todellinen terveydellinen sekä esteettinen haitta. Leikkauskonsultaatioon hakeutumiseen tavallisimpia syitä ovat painavien rintojen aiheuttama kipu ja särky hartioissa, niskassa sekä selässä. Raskaiden rintojen riippuva muoto ja niiden ulkonäkö voi tuntua potilaasta häiritsevältä. Rintojen pienentäminen eli reduktioplastia auttaa kipuihin, ryhtiongelmiin ja helpottaa myös istuvien vaatteiden löytämistä.Reduktioplastia on nukutuksessa tehtävä leikkaus, joka kestää 3-5 tuntia.

Ennen leikkausta

Rintojenpienennysleikkauksen suunnittelu alkaa Siluetin kokeneen plastiikkakirurgin konsultaatiolla. Vastaanotolla potilaan kanssa kartoitetaan lähtötilanne, kerrotaan toimenpiteestä ja saavutettavissa olevasta lopputuloksesta huomioiden potilaan toiveet. Lopullinen rinnan koko ja muoto määräytyvät kuitenkin vasta leikkauksen aikana. Vastaanotolla selvitetään myös leikkaukseen ja nukutukseen vaikuttavat terveydelliset seikat.
Ennen rintojenpienennysleikkausta olisi suositeltavaa, että potilaan paino olisi mahdollisimman lähellä normaalipainoa. Mikäli asiakas tupakoi, on se lopetettava hyvissä ajoin ennen leikkausta. Rintojenpienennysleikkaus suositellaan tehtäväksi ensisijaisesti vasta lasten hankinnan jälkeen, sillä raskauden ja imetyksen aikainen painonvaihtelu vaikuttaa rintojen kokoon ja muotoon.Leikkaukseen liittyy myös pieni riski siitä ettei imetys onnistu. Rintojenpienennysleikkaus voidaan kuitenkin tehdä nuorillekin potilaille.

Miltä rinnat näyttävät rintojenpienennysleikkauksen jälkeen?

Leikkauksella saavutetaan sekä pienemmät ja kevyemmät rinnat että esteettisesti mielyttävämpi rinnan muoto.Leikkaustekniikalla pyritään mionimoimaan leikkausarpien näkyminen ja arvet vaalenevat ajan myötä. Lopullinen leikkaustulos voidaan arvioida vasta vuoden kuluttua leikkauksesta, mutta jo kolmen kuukauden kohdalla ensimmäisessä jälkitarkastuksessa nähdään alustavasti leikkaustulos.

Kauanko rintojenpienennysleikkauksesta toipuminen kestää?

Siluetissa rintojenpienennysleikkauksen jälkeen potilas jää sairaalaan yhdeksi yöksi. Tavallisesti leikkauksen jälkeinen kipu on lievää. Selällään on nukuttava noin kaksi viikkoa. Tukitekstiiliä on pidettävä kuukauden ajan. Leikkauksen jälkeinen lymfaterapia nopeuttaa toipumista. Liikuntaharrastuksiin voi palata kun rinnoissa ei ole enää turvotusta eikä mustelmia ja haavat ovat hyvin parantumassa. Potilas voi palata lähes normaaliin elämään noin 3 viikon kuluttua. Sairasloman pituus määräytyy potilaan työnkuvan mukaan ollen useimmiten 2-4 viikkoa.


Lue lisää rintojenpienennysleikkauksesta