Rintojenpienennysleikkaus parantaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatua

Rintojenpienennysleikkaus parantaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatua

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Liian suurista rinnoista voi aiheuttua sekä fyysistä että henkistä haittaa. Rintojenpienennysleikkaukseen tulevat potilaat kärsivät usein niska-hartiaseudun ja selän kivuista sekä päänsärystä. Hankalissa tapauksissa myös rinnanalusten iho voi hautua ja rikkoutua. Suuret rinnat voivat haitata sekä työtä että liikuntaharrastuksia. Lisäksi raskaiden rintojen riippuva muoto ja niiden ulkonäkö voi tuntua potilaasta häiritsevältä ja ylisuuret rinnat voivat herättää epätoivottua huomiota.

Rintojen pienennysleikkaus eli reduktioplastia voi auttaa kipuihin, ryhtiongelmiin ja helpottaa myös istuvien vaatteiden löytämistä parantaen siten potilaan elämänlaatua. Kyseessä on nukutuksessa tehtävä toimenpide, joka kestää yleensä 3-4 tuntia.

Ennen leikkausta

Rintojenpienennysleikkauksen suunnittelu alkaa Siluetin plastiikkakirurgin konsultaatiolla. Vastaanotolla potilaan kanssa kartoitetaan lähtötilanne, kerrotaan toimenpiteestä ja saavutettavissa olevasta lopputuloksesta huomioiden potilaan toiveet. Lopullinen tarkka rinnan koko ja muoto määräytyvät kuitenkin vasta leikkauksen aikana. Vastaanotolla selvitetään myös leikkaukseen ja nukutukseen vaikuttavat terveydelliset seikat ja käydään läpi leikkausriskit. Potilas saa mukaansa kirjallisen toimenpideinformaation, kustannusarvion ja lähetteet verikokeisiin sekä mammografia-ja ultraäänitutkimuksiin.
Ennen rintojenpienennysleikkausta olisi suositeltavaa, että potilaan paino olisi mahdollisimman lähellä normaalipainoa. Tupakointi on haavojen paranemisen kannalta riski. Se tuleekin lopettaa hyvissä ajoin ennen leikkausta. Imetyksen jälkeen suositellaan vähintään 6kk väliä leikkausajankohtaan. Rintojenpienennysleikkaus suositellaan tehtäväksi ensisijaisesti vasta lasten hankinnan jälkeen, sillä raskauden ja imetyksen aikainen painonvaihtelu vaikuttaa rintojen kokoon ja muotoon. Leikkaukseen liittyy myös pieni riski siitä ettei imetys onnistu. Rintojenpienennysleikkaus voidaan hankalissa tapauksissa tehdä nuorillekin potilaille, mutta yleensä kannattaa odottaa puberteetin yli, jolloin rinta on täysin kehittynyt ja voidaan ehkä välttyä toistuvalta pienennystarpeelta.

Miltä rinnat näyttävät rintojenpienennysleikkauksen jälkeen?

Rintojenpienennysleikkaus on mahdollista tehdä päiväkirurgisenakin, mutta toimenpiteen jälkivuotoriskin vuoksi potilas jää yleensä sairaalaan yhdeksi yöksi. Tavallisesti leikkauksen jälkeinen kipu on lievää. Selällään on nukuttava noin kaksi viikkoa. Tukitekstiiliä on pidettävä kuukauden ajan. Leikkauksen jälkeinen lymfahierontahoito nopeuttaa toipumista. Liikuntaharrastuksiin voi palata kun rinnoissa ei ole enää turvotusta eikä mustelmia ja haavat ovat hyvin parantumassa. Potilas voi palata lähes normaaliin elämään noin 3 viikon kuluttua. Työkyvyttömyysajan pituus on riippuvainen potilaan työn luonteesta, useimmiten 2-4 viikkoa. Toimenpide kuuluu yleensä kelakorvauksen piiriin, jolloin sairausloma on palkallinen.

Kauanko rintojenpienennysleikkauksesta toipuminen kestää?

Leikkauksessa poistetaan ylimääräinen kudos ja korjataan rintojen riippuvaa muotoa. Samalla voidaan korjata myös kokoeroa ja sekä nännipihojen kokoa. Toimenpiteessä poistetaan ihoylimäärää, ihonalaisrasvaa ja rintarauhaskudosta. Varsinkin rinnan ulkosyrjän muotoiluun käytetään usein rasvaimua.Toimenpiteessä poistettu rintarauhaskudos lähetetään patologian tutkimukseen.

Leikkausarvet sijoitetaan nännipihan ympärille ja tarvittaessa pystyarpena nännin alapuolelle ja tarvittaessa rinnanaluspoimuun. Oikean leikkaustekniikan valinnalla pyritään säilyttämään nännin verenkierto ja minimoimaan leikkausarpien näkyminen.

Leikkauksella saavutetaan pienemmät ja kevyemmät rinnat. Rinnan muoto on esteettisesti miellyttävämpi ja painopiste on korkeammalla ja lähempänä vartaloa.

Alustavaa leikkaustulosta arvioidaan kolmen kuukauden kuluttua, mutta pitkäaikaistulos nähdään vasta vuoden kohdalla kun rinnat ovat muotoutuneet ja arvet vaaleneet.

Rintojenpienennystoimenpiteen potilastyytyväisyys on yleensä hyvä, koska leikkauksen seurauksena tapahtuva elämänlaadun muutos on usein huomattava. Jos rinnat ovat olleet kovin suuret, saattaa vatsa tulla leikkauksen jälkeen esille ja alkaa häritä. Tällöin voidaan harkita myös vatsanpeitteiden korjausta.


Lue lisää rintojenpienennysleikkauksesta