Rintasyöpäleikkaukseen toisen kerran

Liisa - Asiakaskokemus

Liisan vuosi 2014 ei alkanut ihan odotetusti. Liisa sai mammografiaseulonnan jälkeen kutsun tulla lisätutkimuksiin, sillä toisessa rinnassa näkyi kaksi pientä epäselvää muutosta, jotka saattaisivat olla vain kalkkikeräytymiä. Koepalat kuitenkin paljastivat, että kyseessä oli rintasyövän esiaste. Jälleen.

Liisalla oli todettu rintasyöpä kaksitoista vuotta aiemmin. Silloin rintaan tehtiin säästävä leikkaus ja kainaloevakuaatio, eli kainaloimusolmukkeiden poisto. Tämä kokemus taustallaan Liisa ei halunnut aikailla, vaan meni yksityisen syöpäsairaalaan vastaanotolle, jossa lääkäri suositteli hänelle rinnanpoistoa ja leikkausta Sairaala Siluetissa.

– Sain nopeasti ajan Siluetista. Katja Puumanen oli heti ensitapaamisella kannustava ja positiivinen. Tuli turvallinen olo. Pääsin leikkaukseen viikossa ja minut leikattiin tammikuussa 2014.

Liisan paranemisennuste oli hyvä, sillä tällä kertaa kainalon imusolmukkeet olivat terveet ja kasvaimet pieniä ja ”kilttejä”, eli kyseessä oli rintasyövän esiaste. Muita syöpähoitoja ei leikkauksen jälkeen tarvittu.

Leikkaus sujui hyvin ja Liisa jäi tarkkailuun Sairaala Siluetin potilashuoneeseen. Illalla Liisan olo yllättäen heikkeni ja hoitaja hälytti Katja Puumasen ja anestesialääkärin paikalle. Liisa vietiin uudelleen leikkaussaliin. Syynä voinnin huonontumiseen olivat veren hyytymistä heikentävät luontaistuotteet, joiden käyttöä Liisa ei ollut ehtinyt lopettaa riittävän ajoissa ennen leikkausta. Hän oli kuitenkin tietoinen jälkiverenvuotoriskistä ja tilanne saatiin hoidettua nopeasti.

– En olisi voinut saada parempaa lääkäriä kuin Katja. Koen, että hoito oli rakastavaa. Hoitajallekin sai soittaa koska vaan, vaikka oli viikonloppu. Olin turvallisissa käsissä, Liisa kertoo.

Liisan fyysinen paraneminen eteni hyvin. Kesällä 2014 tuli kuitenkin aika käsitellä kaikki koettu myös henkisesti. Paljon töitä paiskiva Liisa sai kesken työmatkan posttraumaattisia oireita ja koki itsensä ahdistuneeksi. Helpotusta tilanteeseen toi lääkärin määräämä kolmen kuukauden ahdistusta poistava lääkitys, joka alkaa nyt olla lopuillaan.

Liisa miettii vielä, haluaako poistetun rinnan uudelleenrakennusleikkauksen. Leikkaus voidaan tehdä Sairaala Siluetissa tammikuun 2015 jälkitarkastuksen jälkeen. Varmaa on kuitenkin se, että Liisan kohdalla pitää paikkaansa sanonta - mikä ei tapa, vahvistaa.

– Olen käynyt tämän kaksi kertaa läpi. Tiedän, että selviäisin kolmannestakin kerrasta, Liisa sanoo täynnä elämäniloa.