Rintasyöpäleikkaus – Potilasta ei jätetä

Eija - Asiakaskokemus

Eija huomasi kolme vuotta sitten toisen rinnan nännissä muutoksen ja tunsi kipua rinnan alueella. Hän epäili, että syynä olisivat aiemmin laitetut rintaimplantit.

Eija varasi ajan Sairaala Siluetista ja pääsi Katja Puumasen vastaanotolle, jossa otetut koepalat vahvistivat, että Eijalla on rintasyöpä.

– Onneksi Katja oli paikalla. Polkumme kohtasivat. Koin olevani heti hyvissä käsissä, Eija toteaa.

Eija sai leikkausajan. Vaikka odotusaika oli lyhyt, Eija kertoo sen olleen hänen elämänsä pisin aika.

Leikkauspäivän aamuna Eija ja saattajana ollut aviomies olivat todella peloissaan. Pelko ei kuitenkaan mahtunut samaan huoneeseen kokeneen plastiikkakirurgin kanssa. Eija kutsuukin Katjaa pelastavaksi enkelikseen, joka sai toimia kirurgisen osaamisensa lisäksi potilaan henkisenä valmentaja ja tukena.

– Katja kielsi minua ajattelemasta negatiivisesti. Katjan rooli tukijana korostui, koska en kertonut tästä mieheni lisäksi ennen leikkausta kenellekään. Siluetissa potilasta ei jätetä. Siellä on hyvä ilmapiiri, ihanat hoitajat ja vastaanottoihmiset, Eija kiittelee.

Leikkauksessa Eijalta poistettiin toinen rinta ja neljä vartijaimusolmuketta tutkittiin. Itse leikkaus sujui hyvin, mutta leikkauksen jälkeistä kudosnestekertymää piti hoitaa vielä useaan kertaan kudosnestettä poistamalla. Eija kävi hoidossa Katjan vastaanotolla ja koki hoidon hyväksi ja sai samalla kaipaamaansa positiivista kannustusta.

Syövän jatkohoitona Eijalle annettiin sytostaatteja ja sädehoitoa. Yksityisen syöpäsairaalan lääkäri oli sitä mieltä, että Eijan toinenkin rinta kannattaisi poistaa syöpää ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Myös Katja Puumanen tuki päätöstä ja leikkaus tehtiin Siluetissa. Tämä leikkaus oli ensimmäistä helpompi ja Eija toipui nopeasti.

Joogaa ja vuorikiipeilyä harrastava Eija yrittää vaalia terveellisiä elämäntapoja. Silti pelko nostaa päätään aina ennen vuositarkastusta. Kun kaiken on todettu olevan kunnossa, Eija alkaa suunnitella taas uutta kiipeilymatkaa.

– Nautin elämästä enemmän nyt. Pidän itsestäni entistä parempaa huolta, enkä pistä suuhuni mitään roskaa.

Eija on päässyt vuoren kokoisen asian yli ja aikoo vielä valloittaa monta uutta korkeaa paikkaa kaukomailla.