Rintasyöpäleikkaus yksityissairaalassa

Marketta - Asiakaskokemus

Syöpä ei tule koskaan hyvään aikaan. Erityisen huono aika on saada rintasyöpädiagnoosi, kun ”koko Suomi on lomalla”. Marketta oli lykännyt mammografiaan menoa, mutta päätti hoitaa asian kesäkuussa, kun noin vuosi sitten tullut tutkimuskutsu oli vielä voimassa. Mammografian ja ultraäänitutkimuksen yhteydessä päätettiin ottaa myös solunäyte, koska jo vastaanotolla näytti, että toisessa rinnassa on jokin poikkeama.

Käynnin jälkeen oma gynekologi soitti ja kertoi ikävät uutiset; Marketan rinnassa oli todellakin kasvain. Marketta sai lähetteen oman kotiseutunsa keskussairaalaan. Marketan tytär halusi kuitenkin selvittää muitakin hoitovaihtoehtoja ja ystävänsä suosituksesta vei äitinsä Docrates Syöpäsairaalaan lisätutkimuksiin. Vastaanottoaika ylilääkärin konsultaatioon saatiin siis jo kahden päivän päähän oman gynekologin soitosta. Sairaalassa tehty magneettikuvaus paljasti, että myös Marketan toisessa rinnassa oli syöpäkasvaimia.

- Oli suuri onni, että minulle suositeltiin Docrateksessa magneettikuvausta. Se jännitti kovasti, koska minulla on ahtaanpaikankammo, mutta ei ollut niin kamalaa. Todennäköisesti ilman magneettikuvausta toisen rinnan kasvaimet olisivat jääneet huomaamatta, pohtii Marketta.

Marketta tiesi Siluetin aiemmin lähinnä ”ulkonäköä parantavista hoidoista ja rintaimplanteista”. Marketan tytär oli koko hoitoprosessin ajan äitinsä tukena ja yhdessä he aloittivat keskustelut myös Siluettiin syöpäleikkauksen toteuttamisesta. Perusteellisia keskusteluja jatkettiin vielä kasvotusten Siluetin rintasyöpätiimin kanssa ennen leikkauspäivää. Tiimin tapaaminen karkotti kaikki äidin ja tyttären epäluulot ja pelot.

- Tiimi oli ihana! Tapasin plastiikkakirurgi Katja Puumasen sekä leikkaussalihoitajan ja anestesialääkärin. Vastaava hoitaja oli koko ajan tukenani ihan käytännön selviämisessä ja neuvoineen. Myös anestesialääkärin tapaaminen illalla ja aamulla toi turvaa. Tuli todella turvallinen olo ja luottamus osaamiseen.

Marketalla oli oikeassa rinnassa 6 mm läpimittainen invasiivinen syöpä ja vasemmassa rinnassa kaksi syöpäpesäkettä rinnan vastakkaisilla puolilla. Keskusteluissa päädyttiin rinnan poistoon vasemmalla ja oikealla onkoplastisella tekniikalla tehtävään reippaaseen resektioon, jolloin syöpä saatiin poistettua hyvillä marginaaleilla ja samalla pienennettyä ja kohotettua aikaisemmin kookasta rintaa. Pienennyksen myötä rinnan poistosta aiheutunut asymmetria väheni ja pienennys mahdollistaa kevyemmän ulkoisen proteesin käytön. Marketta toipui leikkauksista erittäin hyvin.

Nyt Markettakin odottaa sädehoitojen alkamista keskussairaalassa, lähellä kotia. Jälkitarkastuksiin hän tulee jatkossakin syövän tutkimuksesta vastanneeseen Docratekseen ja leikkaussairaala Siluettiin. Marketta kehottaa rintasyöpädiagnoosin saavia pyytämään myös magneettikuvausta ja jos taloudellisesti vain mahdollista, miettimään leikkaushoitoa yksityissairaalassa.