Vatsan kiinteytys leikkauksella raskauden jälkeen

Susanna, 36, oli aina ollut siro ja hoikkavartaloinen. Kaksi raskautta ja synnytykset jättivät kuitenkin jälkensä ja kilonsa. Susannan ongelmakohtiaan olivat vatsa ja navan ympärille kertynyt rasva.

- Ajattelin, että minulla on raskauksista jäänyttä vauvarasvaa, joka häviää ajan myötä. Kun nuorempi lapsi täytti viisi, oli vatsani pysynyt dieeteistä ja jumppaamisesta huolimatta, kertoo Susanna tilanteestaan ennen leikkausta.

Susanna tuskastui vaateostoksilla, koska ylävartalolle riitti koko 36, mutta housut ja hameet olivat kokoa 38. Hän halusi myös välttää äitiään vaivaavan keskivartalolihavuuden myös terveydellisistä syistä. Pitkään harkittuaan Susanna päätti kääntyä Siluetin asiantuntijoiden puoleen ja sopi leikkausajankohdan ennen kesälomaansa, jolloin hän pääsi opetuspotilaaksi FATS-koulutussymposiumiin.

Mommy Makeover -toimenpiteen suunnittelu ja toteutus

Tarkemmat leikkausta edeltävät tutkimukset osoittivat Susannan vatsalihasten kalvon venyneen synnytyksissä noin 4 cm päähän toisistaan. Susannan ns. vartalon oma, sisäinen tukikorsetti oli repeytynyt. Tätä tilannetta ei voinut muuttaa millään laihdutuskuurilla tai treenillä. Litteämmän vatsan ja kapeamman keskivartalon saamiseksi tarvittiin korjausleikkaus.

Yhdessä leikkaavien kirurgien kanssa päätettiin, että operaatiossa poistettaisiin rasvaimulla vatsanseudulta rasvaa ja vatsalihakset kurottaisiin takaisin kiinni. Samalla Susannalta poistettu rasva siirrettäisiin rintoihin palauttamaan imetyksissä menetetty täyteläisyys.

Leikkaavien kirurgien mukaan vartalon muotoiluleikkauksella saataisiin palautettua Susannan hyvä ja kaunis vartalon muoto ja hän pääsisi lähes entisiin, raskauksia edeltäviin mittoihinsa.

Leikkauksessa käytettiin tekniikkaa, joka vähentää komplikaatioiden riskiä ja on potilaalle mahdollisimman turvallinen. Susannan leikkaus kesti alle 4 tuntia ja kaikki sujui hyvin, suunnitelmien mukaan.

Leikkauspäivä ja toipuminen

Susanna kertoi jännittäneensä leikkausta ja erityisesti nukutusta, joka oli hänen ensimmäinen. Jännitys unohtui kuitenkin Sairaala Siluetin henkilökunnan hyvässä, huolehtivassa hoidossa.

- Jännitys osoittautui turhaksi, koska nukutus oli todella miellyttävä kokemus. Heräsin seuraavan kerran heräämöstä 4 tuntia myöhemmin. Olo oli miellyttävä ja raukea. En tuntenut kipuja, mutta olin todella janoinen, muistelee Susanna leikkauksen jälkeisiä tunnelmiaan.

Jo seuraavana päivänä Susanna sai nousta ylös ja käydä suihkussa. Varsinaista kipua hän ei tuntenut, mutta kuukautissäryn kaltaista jomotusta. Vatsan alue tuntui aluksi kireältä ja veti ryhdin kumaraan, mikä aiheutti yläselkäkipuja. Vatsalihaksia ei voinut käyttää lainkaan ja esimerkiksi sängystä piti nousta ylös kierähtämällä.

Susanna käytti tukitekstiilejä 6 viikkoa ja koki niiden käytön hyväksi hänelle tehdyn vatsan alueen rasvaimun vuoksi. Kyljissä oli aluksi syvät mustelmat, mutta ne katosivat kokonaan kahdessa viikossa. Susanna uskoo homeopaattisten arnica-valmisteiden käytön edistäneen mustelmien paranemista. Hän käytti arnicaa sekä tabletteina että ihovoiteena. Kotiuduttuaan Susanna kertoo liikkumisen ja kotitöiden uuvuttaneen alussa helposti.

- Leikkauksesta jäi aika leveä arpi alavatsaan, mutta se ei häiritse minua lainkaan. Sen peittää helposti alusvaatteilla toisin kuin pömppövatsan. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen!

Susanna nauttii taas naisellisuudestaan

Susanna toipui hyvin, tunsi itsensä hoikaksi jo neljän viikon jälkeen leikkauksesta. Hän pääsi pian nauttimaan kapeammasta uumastaan keveissä kesämekoissa. Susannan hyvä olo näkyi myös muille, sillä tyytyväisyys itseensä vaikuttaa aina koko olemukseen.

Susanna suosittelee kaikille ikuisen vatsamakkaran kanssa tuskailijoille tutkimuksia, jotka selvittävät vatsalihaskalvon venymän ja konsultaatiota asiantuntevien lääkärien kanssa.

Lue lisää vatsan muotoilusta