Tubulaariset rinnat

Tubulaariset rinnat

Rintojen kehittyminen alkaa murrosiässä ja sitä säätelevät sekä hormonaaliset että perinnölliset tekijät. Naisen rinnat eivät koskaan ole täysin identtiset. Joskus rintojen kehitys häiriintyy niin, että rinnat voivat jäädä kokonaan kehittymättä tai lopputuloksena voi olla rinnan muodon tai koon merkittävä eriparisuus eli asymmetria. Yksi kehityshäiriöistä on ns. tubulaarinen eli putkirinta, jossa rinta on muodoltaan putkimainen, usein riippuva, rauhaskudosta on vähän ja nännipiha on laaja verrattuna muun rinnan kokoon. Putkirintaisuutta on eri vaikeusasteita.

Miten tubulaarisia rintoja voidaan korjata plastiikkakirurgisesti?

Plastiikkakirurgin vastaanotolla arvioidaan rintojen tubulaarisen kehityshäiriön aste ja korjaustoimenpiteessä tarvittavat leikkaustekniikat. Joskus kehityshäiriö on vain toispuoleinen, jolloin voi riittää, että korjataan ainoastaan yhtä rintaa. Yleensä paras lopputulos symmetrian suhteen saadaan kuitenkin muokkaamalla molempia rintoja. Toispuoleisen tubulaarisen kehityshäiriön korjausleikkauksessa saadaan rintojen muoto- ja kokoeroa korjattua, mutta täysin symmetrisiä rinnoista ei kuitenkaan tule.

Korjausleikkauksessa käytettävä tekniikka tai niiden yhdistelmä määräytyy potilaan yksilöllisen lähtötilanteen perusteella. Leikkauksessa käytetään rinnan muodonkorjausleikkausta, rasvansiirtoa, silikoni-implanttia tai näiden tekniikoiden yhdistelmää. Mikäli kyseessä on vaikea kehityshäiriö, tarvitaan yleensä useampi leikkaus tilanteen korjaamiseksi. Muodonkorjausleikkauksessa laajaa nännipihaa pienennetään sekä nännipiha ja nänni nostetaan ylemmäksi oikealle paikalleen. Usein tähän tekniikkaan yhdistetään rintojen rasvansiirto tai silikoni-implantti.

Koska leikkaukseen?

Korjausleikkaus voidaan tehdä täysi-ikäiselle potilaalle, joka kärsii rintojensa kehityshäiriöstä. Usein leikkaukseen hakeutuvat nuoret vielä synnyttämättömät naiset, joita rintojen poikkeava ulkonäkö on painanut jo pitkään. Kaikkiin rintaleikkauksiin liittyy pieni riski siitä, että leikkauksen jälkeen potilas ei pysty imettämään. Imetyksen jälkeen leikkaus voidaan tehdä kuuden kuukauden kuluttua imetyksen lopettamisesta, sillä raskauden ja imetyksen aikaiset hormonaaliset muutokset suurentavat leikkaukseen ja nukutukseen liittyvää veritulppariskiä.

Kela-korvattavuus?

Mikäli tubulaarinen rintojen kehityshäiriö on vaikea-asteinen, voi Kela myötää korvattavuuden. Myös selkeä useamman kuppikoon kokoero tai täysin puuttuva rintarauhanen oikeuttavat Kela-korvaukseen.