Turvallisuus esteettisissä pistoshoidoissa

Turvallisuus esteettisissä pistoshoidoissa

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Kuten jokaiseen leikkaustoimenpiteeseen, niin myös esteettisiin pistostoimenpiteisiin liittyy erilaisia riskejä ja asioita, joita on hyvä huomioida hoitopaikkaa ja hoitoa valitessa.

Vakavat komplikaatiot voivat jäädä jopa pysyviksi. Valviran määräyksen mukaan pistoshoitoja saavat tehdä lääkäri, hammaslääkäri, sairaanhoitaja tai kätilö. Joka viikko Siluettiin tulee asiakkaita korjauttamaan muualla pieleen menneen pistoshoidon.

Mitä riskejä pistostoimenpiteillä on?

Pistoshoidoista voi tulla allerginen reaktio tai pistosalueen tulehdus. Täyteaineilla voidaan saada aikaiseksi valtimonsisäinen pistos (ihokuolion ja jopa sokeutumisen vaara), ihon vierasesinereaktio, epäsymmetria tai muu ei-toivottu esteettinen tulos. Ruotsissa henkilö on sokeutunut täyteainehoidoista ja maailmalla tapauksia tunnetaan yli sata.

Esteettisiä pistostoimenpiteitä ei kannata jännittää tai pelätä, mutta on järkevää turvata oma selustansa pistoshoitoa otettaessa. Siihen liittyy hoitavalta taholta varmistuksen saaminen siitä, että pistoshoidon suorittava henkilö on koulutettu ja pätevä sekä huolehtii aseptiikasta. Joka kerta käytetään aina uutta neulaa ja hyvään aseptiikkaan kuuluu myös asianmukainen ihon puhdistus ja desinfektio. Pistäjän tiedot kannattaa tarkistaa JulkiTerhikki-rekisteristä. Valviran säädösten mukaan pistäjän tulee olla lääkäri tai lääkärin välittömässä valvonnassa toimiva sairaanhoitaja tai kätilö.

Ennen pistoshoitoa kannattaa varmistaa seuraavat asiat

Onko toimenpiteen tekijä lääkäri tai sairaanhoitaja? Onko sairaanhoitajalla saatavilla vastuulääkäri, joka kykenee hoitamaan anafylaktisen reaktion? Onko vastuulääkärillä hätätilanteen varalta käytettävissään hyaluronihappotäyteaineen liuotinaine (hyaluronidaasi)? Saitko riittävän suullisen ja kirjallisen informaation koskien toimenpiteen riskejä (tietoinen suostumuskäytäntö)?

Asiantunteva taho selvittää myös onko hoidettavalla henkilöllä ollut vakavia allergisia reaktioita tai anafylaksiaa. On myös hyvä selvittää, onko henkilölle tehty aiempia pistoshoitoja ja onko näihin koskaan liittynyt allergista reaktiota. On tärkeää tietää, onko hoidettava henkilö raskaana tai imettääkö hän tai onko hänellä perinnöllistä lihasheikkoussairautta (botuliinitoksiinin vasta-aihe) tai autoimmuunisairauksia.

Vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia

Vakava komplikaatio, kuten valtimoon erehdyksessä annettu täyteaineinjektio on onneksi harvinainen ja siitä seuraava ihokuolio on vältettävissä asianmukaisella liotushoidolla. Sen sijaan valtimonsisäisen pistoksen aiheuttamaa sokeutumista ei toistaiseksi ole kyetty hoidolla estämään. Siksi on tärkeää tehdä täyteaineen pistos käyttäen edeltävästi annettua adrenaliinia sisältävää puudutetta ja lähellä silmää kannattaa käyttää tylppäkärkistä kanyylia neulan sijaan.

Tyypillisin komplikaatio on pistosalueen mustelma. Pienet mustelmat häviävät nopeasti ja ovat tarvittaessa peitettävissä meikkivoiteella. Kookas silmäkulman mustelma voi kuitenkin olla kiusallinen, kunnes häviää parissa viikossa.

Hyaluronihapoissa on eroja

Aineen turvallisuudesta on mahdoton varmistua, mikäli aine ei ole hankittu virallisen maahantuojan kautta. Jos aine on varmuudella hyaluronihappoa, se liukenee ajan kuluessa eikä siten yleensä aiheuta myöhempiä ongelmia, vaikka saavutettu esteettinen tulos ei olisi ollut tyydyttävä. Mitään liukenematonta täyteainetta ei kannata käyttää, koska sellaiset johtavat usein pysyviin haittavaikutuksiin.

Botuliinitoksiinin käyttö kasvoalueella sisältää myös riskejä, mutta täyteainepistoksiin nähden vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisempia

Botuliinihoidon kiusallinen komplikaatio voi olla aineen ajautuminen pistettäessä väärälle lihasalueelle, kuten luomenkohottajalihakseen, jolloin silmän avautuminen voi vaikeutua pariksi kuukaudeksi. Botuliinihoidossa allergiset reaktiot ovat harvinaisia. Täyteaineissa allergiaa on noin 1:8000 potilaalla.

Jos lopputulos ei miellytä, kannattaa aina palata pistoshoidon tekijän luo

Botuliinihoidon tulosta voidaan yleensä tasapainottaa lisäpistoksella ja täyteainetta on mahdollista lisätä. Liiallinen täyteaine on vältettävissä varovaisella tekniikalla ja hyvällä arvostelukyvyllä. Jos täyteainepistos näkyy sivulliselle, on ainetta yleensä laitettu liikaa ja paras tulos on menetetty. Liiallisen määrän hoito on aika. Aineen poistaminen liuottamalla ei yleensä ole suositeltavaa, koska vaikutusta on vaikea kontrolloida. Hyaluronidaasi on erityislupavalmiste ja se on tarkoitettu ainoastaan hätätilanteisiin, kuten valtimonsisäisen pistoksen ensiavuksi.

On tärkeää, että paikalla on lääkäri

On potilasturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää, että välittömässä läheisyydessä on lääkäri, joka kykenee hoitamaan hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion sekä estämään vahingossa valtimoon pistetyn täyteaineen seurauksena uhkaavan ihokuolion ajoissa annetulla hyaluronidaasilla.

Jäikö jokin asia pistosturvallisuudessa mietityttämään? Vastaamme Siluetissa mielellämme kysymyksiisi ja annamme aiheesta lisää tietoa niin halutessasi. Ota yhteyttä meihin ja halutessasi varaa aika konsultaatioon.


Varaa aika konsultaatioon