Turvallisuus esteettisissä pistoshoidoissa

Turvallisuus esteettisissä pistoshoidoissa

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Kuten jokaiseen leikkaustoimenpiteeseen, niin myös esteettisiin pistostoimenpiteisiin liittyy erilaisia riskejä ja asioita, joita on hyvä huomioida hoitopaikkaa ja hoitoa valitessa.

Vakavat komplikaatiot voivat jäädä jopa pysyviksi. Valviran määräyksen mukaan pistoshoitoja saavat tehdä lääkäri, hammaslääkäri, sairaanhoitaja tai kätilö.

Mitä riskejä pistoshoitohin liittyy?

Kaikkiin pistoshoitoihin liittyy allergisen reaktion tai pistosalueen tulehduksen riski. Täyteainehoidolla voidaan saada aikaiseksi valtimonsisäinen pistos, joka voi pahimmillaan aiheuttaa ihokuolion tai jopa johtaa sokeutumiseen. Täyteainehoitojen riskeihin lukeutuvat myös ihon vierasesinereaktio, epäsymmetria tai muu ei-toivottu esteettinen tulos.

Esteettisiä pistostoimenpiteitä ei kannata jännittää tai pelätä. On kuitenkin järkevää ottaa selvää tietyistä asioista koskien pistoshoidon tekijää. Pistoshoidon suorittavan henkilön tulee olla koulutettu ja pätevä sekä huolehtia aseptiikasta. Pistäjän tiedot kannattaa tarkastaa JulkiTerhikki-rekisteristä. Valviran säädösten mukaan pistäjän tulee olla lääkäri tai lääkärin välittömässä valvonnassa toimiva sairaanhoitaja tai kätilö.

Jos lopputulos ei miellytä, kannattaa aina palata pistoshoidon tekijän luo

Botuliinihoidon tulosta voidaan yleensä tasapainottaa lisäpistoksella ja täyteainettakin on mahdollista lisätä. Liiallisen täyteaineen käyttö on vältettävissä varovaisella tekniikalla ja hyvällä arvostelukyvyllä. Jos täyteainepistos näkyy sivulliselle, on ainetta yleensä laitettu liikaa ja paras tulos on menetetty. Jos täyteainetta on laitettu liikaa hoituu se yleensä ajan kanssa itsestään.

On tärkeää, että paikalla on lääkäri

Potilasturvallisuudenturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää, että välittömässä läheisyydessä on lääkäri, joka kykenee tarvittaessa hoitamaan hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion sekä estämään vahingossa valtimoon pistetyn täyteaineen seurauksena uhkaavan ihokuolion ajoissa annetulla hyaluronidaaasilla.

Jäikö jokin asia pistosturvallisuudessa mietityttämään? Vastaamme Siluetissa mielellämme kysymyksiisi ja annamme aiheesta lisää tietoa.


Varaa aika konsultaatioon