Vartalon muotoilu painonpudotuksen jälkeen

Vartalon muotoilu painonpudotuksen jälkeen

Vuoden alussa käynnistyy monella kuntokuuri ja elämäntavan muutokset joihin saattaa myös liittyä toiveet painon pudotuksesta.

Kokosimme tähän eniten kysyttyjä kysymyksiä vartalon muotoilusta painonpudotuksen jälkeen joihin plastiikkakirurgimme Timo Pakkanen kertoo vastaukset.

Mitkä ovat yleisimmät ongelmat vartalossa painonpudotuksen jälkeen?

Runsaan painonpudotuksen jälkeen ihon vetäytymiskyky ei riitä vaan ihoylimäärää voi jäädä haittaavina poimuina. Rasvaa häviää kaikkialta, myös ”vääristä” kohdista ja painonpudotuksen myötä rinnat ja pakarat menettävät muotonsa.

Onko laihdutuksen tahdilla merkitystä ihon palautumiselle? Entä vaikuttaako jojolaihdutus ihon kiinteyteen?

Nopeat painonvaihtelut altistavat ihon venymäarville eli ”raskausarville” ja iholöysyyden kehittymiselle.

Voiko painonpudotuksen viimeistellä rasvaimulla?

Rasvaimu ja rasvansiirto soveltuvat parhaiten juuri painonpudotuksen viimeistelyyn. Laihdutuksen myötä ongelmallinen viskeraali- eli sisäelinrasva on hävinnyt, jolloin rasvaimulla voidaan vielä käydä läpi ihonalaisrasvan ongelma-alueet ja samalla muotoilla vartaloa myös palauttamalla rasvansiirron avulla tilavuutta rintoihin ja pakaroihin.

Kuinka paljon voidaan kerralla imeä rasvaa?

Yleensä imetään enintään muutamia litroja jolloin ei tarvita verensiirtoja eikä aiheuteta nestetasapainon häiriöitä.

Voiko painonpudotuksen viimeistellä leikkauksella?

Laihdutuksen jälkeiseen leikkaushoitoon voi kuulua esimerkiksi ihoylimäärän poistoa tai löystyneiden tukirakenteiden korjausta.

Voiko rasvaimua tai leikkausta tehdä mikäli on ylipainoa?

Joissakin tapauksissa saattaa olla mahdollista lisätä painonpudotukselle motivaatiota aloittamalla prosessi rasvaimulla, mutta leikkaushoito yksinään on yleensä huono ratkaisu ylipainoiselle. Prosessi kannattaa aloittaa painonpudotuksella, jolloin voidaan ensin vähentää myös rasvaimun ulottumattomissa olevaa vatsaontelon sisäistä rasvaa. Näin voidaan leikkausta varten luoda turvalliset olosuhteet ja myös edellytykset hyvään tulokseen.

Onko vaarallista, jos lihoo rasvaimun jälkeen uudelleen?

Lihominen ei varsinaisesti palauta rasvaa imetylle alueelle, vaan rasvaimun jälkeen lihominen aiheuttaa rasvan kertymistä tasaisesti. Rasvaimu yksinään ei yksinään ole laihdutusmenetelmä vaan edellyttää elintapamuutosta pysyvän hyvän tuloksen saavuttamiseksi.

Mitä on vartalon muotoilu ultraäänellä?

Ulkoista ultraääntä, kuten UltraShape-laitehoitoa, voidaan yksinään käyttää menestyksekkäästi pienten rasvakertymien poistoon esimerkiksi vatsan tai ulkoreisien alueella ilman rasvaimua. Rasvaimutoimenpiteessä yhteydessä voidaan kudoksen sisäisen ultraäänikäsittelyn avulla muuttaa rasva nestemäiseksi helpottamaan rasvan poistoa imulla. Ultraäänikäsittelystä on hyötyä erityisesti ongelma-alueilla, kuten gynekomastian hoidossa ja uusintarasvaimuissa.

Voiko laitehoidoilla kiinteyttää löysää ihoa?

Iholöysyyden hoitoa harkittaessa tulee verrata iholöysyyden astetta ja sen aiheuttamaa haittaa mahdollisen leikkausarven esteettiseen haittaan. Lievään iholöysyyteen voidaan vaikuttaa myös laitehoidoin, kuten kohdistettu ultraääni- tai infrapunalaitehoidot, esim. UltraShape, Ulthera, Titan.

Mitä riskejä on vartalon muotoiluleikkauksissa?

Vartalon muotoiluleikkauksen riskit ovat pääosin samoja kuin kaikissa leikkaustoimenpiteissä. Riskit ovat esim. jälkivuoto, leikkaushaavan tulehtuminen ja mahdolliset arpiongelmat. Vatsanpeitteiden korjauksessa myös alaraajan veritulppariski on huomioitava. Rasvaimussa riskinä on taas liiallinen täyttönesteen käyttö joka voi aiheuttaa keuhkopöhön. Mikäli rasvaa imetään paljon on huolehdittava riittävästä nesteytyksestä.

Kannattaako rasvan siirtäminen rasvaimun yhteydessä?

Rasvasolut ovat elimistön omaa, arvokasta raaka-ainetta. Poisheitettyä rasvaa ei enää myöhemmin saa takaisin. Keskustelemme siksi aina ennen rasvaimutoimenpidettä potilaan kanssa, kannattaisiko rasvasolut siirtää jonnekin, esimerkiksi rintoihin tai pakaroihin.

Tervetuloa plastiikkakirurgin vastaanotolle keskustelemaan vartalon muotoilusta.


Varaa aika