Verisuonimuutosten laser- ja voimavalohoito

Verisuonimuutosten laser- ja voimavalohoito

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Verisuonet saattavat kuultaa häiritsevästi ihon läpi. Kookkaat, tummat laskimot erottuvat ohuen ihon läpi varsinkin, jos ihonalainen rasvakerros on ohut.

Myös sairaus, lääkitys, leikkaus tai muu ihon käsittely saattaa johtaa ihon pintaverisuonten laajenemiseen tai näkyvien uudisverisuonten ilmaantumiseen. Kasvojen alueella hiussuonten laajeneminen voi johtaa häiritsevään punoitukseen. Samoin esimerkiksi kortisonin ihoa ohentava vaikutus voi johtaa ihon ja ihonalaisrasvan ohenemiseen ja edelleen lisätä pintaverisuonten näkymistä erityisesti alaraajoissa.

Mitä vaaleampi ja ohuempi iho, sitä näkyvämmät verisuonet

Verisuonia voidaan hoitaa esteettisesti. Kasvojen alueella laser on tärkein ja tehokkain hoitomuoto. Usein kertakäsittely Nd:YAG-laserilla riittää. Pitkä aallonpituus (1062 nm) mahdollistaa hoidon syvälle vahingoittamatta ihon pintaa. Jo kertahoito voi riittää nenänpielien verisuoniin. Joskus tarvitaan kolme käsittelykertaa. Kaikkein pienimpiä yksittäisiä verisuonia ei näe, jolloin ongelmana voi olla tasainen punoitus. Tällaisessa tapauksessa Nd:YAG-laserhoito annetaan nopeana pulssimaisena sarjana punoittavalle alueelle. Tällainen Laser Genesis -käsittely tehdään tyypillisesti 3–5 kerran sarjahoitona kuukauden välein.

Varsinaisen laserhoidon lisäksi punoitusta voidaan tehokkaasti hoitaa voimavalolla (IPL). Yhden aaltopituuden sijaan voimavalo sisältää tietyn aallonpituusspektrin, myös näkyvän valon. Siksi voimavalo aistitaan voimakkaana välähdyksenä hoidon aikana. Voimavalon tehoa voidaan vaihdella vasteen ja ihotyypin mukaisesti. Myös aallonpituusspektriä voidaan säätää, riippuen halutaanko hoitaa punoitusta vai pigmenttiä.

Laserhoito voidaan tehdä mille ihoalueelle tahansa

Kertahoidon hinta on 250 ja 1200 euron välillä riippuen käytettävästä laserista/voimavalosta ja alueen laajuudesta. Laserhoito sopii periaatteessa kaikille. Hoitoteho valitaan ihotyypin mukaan. Rusketus tai valolle herkistävä lääkitys voivat vaikuttaa hoidon ajoitukseen. Hoidon tekee pääsääntöisesti lääkäri tai koulutuksen saanut sairaanhoitaja lääkärin valvonnassa.

Konsultaatio on välttämätön optimaalisen hoitomuodon valitsemiseksi

Konsultaation kanssa samalla käynnillä voidaan yleensä tehdä myös hoito. Laajat, aikaa vievät alueet edellyttävät erillisen hoitoajan varaamista. Hoitovaste on varsinkin tasaisen punoituksen hoidossa yksilöllinen ja sarjahoito on siinä aina tarpeen. Yksittäinen verisuoni saadaan usein kertahoidolla häviämään. Laser- ja voimavalohoidon suurin riski on paikallinen palovamma. Tämä voidaan yleensä välttää, kun käytetään geeliä ja riittävää ihon jäähdytystä sekä oikeita hoitoarvoja. Pienet palovammat paranevat yleensä hyvin, mutta pysyvä pienikin arpi kasvoilla voi olla kiusallinen. Vahinkojen välttämiseksi sekä potilaan että hoidon tekijän silmien huolellinen suojaus on välttämätöntä.


Varaa aika