Silmäluomileikkaus

Silmäluomileikkaus on toimenpide, jolla korjataan silmäluomien muotoa poistamalla ylimääräistä ihoa, lihasta ja rasvakudosta sekä kiinnittämällä kudoksia parempaan asentoon. Toimenpide tehdään joko yläluomiin, alaluomiin tai molempiin. Silmäluomileikkaus voidaan yhdistää myös osaksi kasvojen kohotusleikkausta tai keskikasvojen kiinnitystä.

Alaluomen alueella ikämuutokset näkyvät luomen turpeutena ja ihopoimuina. Turpeuden syynä on yleensä silmäkuopasta luomeen työntyvä rasva. Aikaisemmin tämä poistettiin. Tällä tavoin saatu hyvä tulos kostautui kuitenkin lyhyen ajan sisällä silmäkuopan varjon suurenemisena, silmien alueen nopeana ikääntymisenä. Silmäkuopan rasva voidaan tukea takaisin paikoilleen alaluomileikkauksen yhteydessä. Kun rasva palautetaan silmäkuoppaan, korjaa se myös silmän asentoa, palauttaa nuoren "tähtisilmän". Samalla poskipään pehmytkudoksia voidaan nostaa omakudossiirteillä. Kun alaluomien korjaus tehdään osana poskenkohotusleikkausta, puhutaan keskikasvojen kiinnityksestä.

Yläluomileikkauksen yhteydessä luomipoimua voidaan kiinnittää ylemmäksi ja tarvittaessa tasata silmäkuopan luista reunaa, kun halutaan silmäluomen ulkonurkkaa avoimemmaksi. Usein luomileikkaukseen liitetään otsan kohotusleikkaus sekä omakudossiirrot otsaan ja silmien ympärille.

Siluetissa teemme yläluomileikkauksen usein laseria hyväksikäyttäen. Laservalolla leikattaessa verenvuoto on vähäistä ja herkät silmäluomen kudokset ovat paremmin erottuvia ja leikkaus nopeutuu.

Yläluomileikkauksessa on erilaisia menetelmiä. Nykyisin luomen kudoksia käsitellään mahdollisimman hellästi ja poistetaan vain se osa kudoksesta, jota ei voida tukea paikalleen. Myös yläluomen ja kulmakarvan välinen alue pyritään korjaamaan takaisin nuorellaan näköiseksi liittämällä yläluomileikkaukseen usein kulmakarvojen asennon korjaus ja omakudossiirto alueelle. Yläluomen leikkaushaavan kautta voidaan korjata tarvittaessa myös alaluomen ja luomiraon muotoa nostamalla luomien ulompaa kiinnitystä silmäkuopan reunassa.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Sairaala Siluetissa silmäluomileikkauksen suunnittelu alkaa aina leikkaavan plastiikkakirurgin vastaanotolla. Asiantuntijan kanssa käydään läpi kaikki toimenpiteeseen liittyvät vaiheet.

Silmäluomileikkausta suunniteltaessa otetaan valokuvia ja tarvittaessa röntgenkuvia. Ainoana sairaalana Suomessa Sairaala Siluetissa on käytössä 3D-valokuvamallintamisteknologia. Kolmiulotteinen kuva helpottaa ongelman hahmottamista erityisesti luuston epäsymmetrian arvioinnissa ja auttaa ymmärtämään, mitä toimenpiteeltä voi odottaa. Lisäksi tämän avulla lääkäri voi verrata hoitotulosta lähtötilanteeseen ja seurata potilaan toipumista.

Kenelle silmäluomileikkaus sopii?

Ylä- ja alaluomileikkauksia tehdään tavallisimmin keski-ikäisille potilaille silmäluomien aiheuttaman ulkonäköhaitan korjaamiseksi. Jos raskaat yläluomet tai tummat silmänaluset ovat synnynnäisiä, niiden leikkausta voi harkita jo nuorena.

Nopea toimenpide

Sairaala Siluetissa toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa leikkaamalla tai laseria käyttäen. Osa perinteisistä yläluomileikkauksista voidaan korvata poliklinikalla tehtävällä toimenpiteellä, josta potilas kotiutuu noin kahden tunnin seurannan jälkeen.

Toipuminen nopeaa, sairauslomaa tarpeen mukaan

Yläluomileikkaus on 30-60 minuutin paikallispuudutustoimenpide josta toipuminen on nopeaa. Toimenpiteessä poistetaan ihoylimäärä ja tarvittaessa pieni kaistale silmänympäryslihasta ja nykyisin enää harvoin rasvaa. Luomipoimun suuntaisesti tehty leikkausviilto paranee nopeasti.

Toisin kuin yläluomessa, alaluomessa painovoima toimii leikkauksen jälkeen silmän sulkeutumista vastaan, mikä tarkoittaa myös ongelmariskin kasvamista. Alaluomiin liittyy tyypillisenä ikämuutoksena silmäkuopan reunan erottuminen uurteena ja tämän yläpuolelle ilmaantuva ”silmäpussi”. Korjaamme tämän muutoksen ”non touch” –tekniikalla sidekalvon kautta, jolloin alaluomen lihastoiminta ei häiriinny eikä alaluomeen tule iholle lainkaan arpia. Toimenpiteessä pullottava rasvaa voidaan poistaa tai päästää silmäkuopan reunan yli, jolloin posken ja luomen välinen raja tasoittuu. Ikämuutoksen myötä menetetty ihonalaiskudoksen tilavuus palautetaan tarvittaessa siirtämällä alueelle potilaan omia rasvasoluja. Mahdollinen ihoylimäärä voidaan tarvittaessa poistaa aivan ripsien alapuolelle tehdyn leikkausviillon kautta kuitenkin säilyttäen alla oleva lihas ehyenä. Alaluomileikkaus voidaan tehdä myös keskikasvokiinnityksen yhteydessä, jolloin voidaan korjata samalla koko poskipään asemaa.

Silmäluomileikkauksen jälkeen sairausloman pituus määräytyy leikkauksen mukaan ja vaihtelee yksilöllisesti. Mustelmat häviävät ja turvotus laskee yleensä riittävästi noin 7-10 päivän sairausloman aikana. Toipuminen ei haittaa normaaleja kotiaskareita eikä ulkoilua. Jos leikkaus kuuluu sairausvakuutukseen piiriin, Kela korvaa myös sairausloman.

Jälkitarkastus osa hoitoa

Leikkauksen tulos tarkistetaan puolen vuoden kuluttua leikkauksesta plastiikkakirurgin vastaanotolla. Silmäluomileikkauksen tulos säilyy pitkään. Ikääntymisen myötä leikkaus voidaan tarvittaessa uusia.

Kaikkiin Sairaala Siluetissa tehtäviin leikkauksiin ja hoitoihin kuuluvat tarvittavat tarvikkeet, ompeleiden poisto, jälkitarkastukset sekä sairaanhoitajan ympärivuorokautinen päivystys.

Silmäluomileikkausten hinnat

Silmäluomileikkauksen kustannukset riippuvat toimenpiteen laajuudesta ja siitä, tehdäänkö toimenpide leikkaussalissa vai poliklinikalla. Tarkan kustannusarvion saa hoitosuunnitelman yhteydessä ensimmäisellä plastiikkakirurgin vastaanotolla. Vammojen jälkeisessä kudosten muotoilussa vakuutukset saattavat korvata toimenpiteen.

Toimenpide Hinta alkaen, alv 0 % Hinta alkaen, alv 24 %
Yläluomileikkaus 1905 € 2362 €
Alaluomileikkaus 2228 € 2762 €
Ylä- ja alaluomien korjausleikkaus 3320 € 4117 €

Silmäluomileikkaus osamaksulla - Siluettisopimus

Sairaala Siluetista on saatavilla myös Siluettisopimus, joka mahdollistaa leikkauksen maksamisen kuukausimaksulla. Lue lisää »