Nenäleikkaus on vaativa toimenpide

Nenäleikkauksessa eli rhinoplastiassa nenää voidaan voidaan lyhentää, pidentää, kaventaa, leventää, suoristaa, madaltaa ja korottaa. Koska leikkaus on vaativa ja tulos näkyvä, toimenpide vaatii huolellista suunnittelua.

Kauneuden hinta -ohjelmassa Tuula, 36 v., tuli Sairaala Siluetin plastiikkakirurgien Timo Pakkasen ja Katja Puumasen vastaanotolle.

Pieni muutos nenässä voi vaikuttaa todella paljon

Kosmetologina työskentelevä Tuula on kärsinyt suurikokoisesta nenästään jo lapsesta asti. Kiusaaminen aiheutti Tuulalle paljon itsetunto-ongelmia ja hän jätti lukion kesken. Keskipisteenä oleminen on hänelle edelleen haasteellista. Puolisonsa tukemana hän päätti hakeutua Kauneuden hinta -ohjelmaan.

– Nenäleikkausta voi harkita silloin, jos nenä on hyvin poikkeavan näköinen. Potilaalta vaaditaan kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja hyvää henkistä tasapainoa, koska nenä on leikkauksen jälkeenkin aina näkyvillä, plastiikkakirurgi Timo Pakkanen toteaa.

Varsinainen toipumisaika ja sosiaalinen haitta leikkauksesta on vain parisen viikkoa, mutta nenän lopputuloksen arviointi tehdään vasta noin puolentoista vuoden kuluttua toimenpiteestä.

Tuula oli harkinnut leikkausta jo pitkään. Hän oli kypsä tekemään päätöksen omasta puolestaan, kun Sairaala Siluetin plastiikkakirurgit totesivat, että nenäleikkaus on mahdollista toteuttaa hänen tapauksessaan.

Tuulan nenäleikkaus toteutettiin ennakkosuunnitelman mukaisesti. Leikkauksessa korjattiin nenän mittasuhteita. Kärkeä muotoiltiin pienemmäksi ja nenän selkää hieman kohotettiin väliseinärustosta otetuin siirtein. Vaikka muutos oli suhteellisen pieni, oli sillä suuri merkitys Tuulalle itselleen.

– Vaikka leikkauksesta on vasta muutama kuukausi, on jo nyt nähtävissä tasapainoisempi tilanne. Nenän kärkiosassa on vielä hieman kovuutta, joka häviää arven kypsyessä, yleensä 1–2 vuoden kuluessa toimenpiteestä, Pakkanen kertoo.

3D-kuvaus havainnollistaa lopputulosta

Nenäleikkaukseen hakeutuminen vaatii sekä potilaalta että lääkäriltä paljon harkintaa. On tärkeää, että lääkäri ymmärtää potilaan odotukset ja osaa kertoa, mitä näistä lopputuloksen osalta on saavutettavissa.

Sairaala Siluetilla on käytössä 3D-mallintamisteknologia, jonka avulla leikkaustulosta voidaan havainnollistaa. Kuvantamisdokumentaatio auttaa myös plastiikkakirurgia seuraamaan potilaan toipumista.

Kuvat ennen ja jälkeen - nenäleikkaus

Siluetti - nenäleikkaus ennen ja jälkeen
Siluetti - nenäleikkaus ennen ja jälkeen