Lymfaterapiasta apua turvotukseen

Lymfaterapiasta apua turvotukseen

Salla

Kosmetologi, lähihoitaja

Lymfaterapialla voidaan tarkoittaa joko manuaalista lymfaterapiaa tai kokonaisvaltaista lymfaterapiaa. Kokonaisvaltaiseen lymfaterapiaan kuuluu manuaalisen käsittelyn lisäksi sidoshoito, tukitekstiilien käyttö sekä ruokavalion optimointi. Siluetissa manuaalista lymfaterapiaa antaa koulutettu lymfaterapeutti.

Lymfaterapian avulla pyritään ensisijaisesti vähentämään turvotusta tehostamalla imunestekiertoa sekä aineenvaihduntaa. Hoidossa käytettävä otetekniikka ja sen järjestys on kehitetty siten, että vaikutus kohdistuu mahdollisimman tarkasti imusuoniin. Tekniikalla voidaan vaikuttaa sekä pinnallisiin että syviin imusuoniin, jotka kuljettavat ylimääräistä nestettä pois kudoksesta.

Kuka hyötyy lymfaterapiasta?

Lymfaterapia on rentouttavaa ja se sopii lähes kaikille. Hoidosta saa kokonaisvaltaista hyvää oloa. Jo yhdestä hoitokerrasta on apua mutta parhaan tuloksen saavuttamiseksi. hoitokertojen määrä suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa yksilöllisen tarpeen mukaan.

Hoidosta on apua esimerkiksi vatsan toiminnalliseen turvotukseen, jonka syynä voi olla esimerkiksi ummetus tai suolistoon kohdistunut leikkaus. Lymfaterapia auttaa myös imusuoni- ja laskimoperäisiin turvotuksiin sekä sädehoidon ja kirurgisten toimenpiteiden jälkeiseen turvotukseen. Hoito voi tuoda helpotusta myös stressiin sekä unettomuuteen.

Lymfaterapian aloituksen yhteydessä on tärkeätä kertoa mahdollisesti käytössä olevasta lääkityksestä ja muusta.

Myös saman päivän aikana saatu rokote tai pistoshoito on hyvä mainita. Lymfaterapeutin on myös tiedettävä mahdollisista aiemmin tehdyistä leikkauksista, joissa on poistettu imusolmukkeita, jotta hän pystyy valitsemaan oikeat hoito-otteet.

Flunssan tai jonkin muun akuutin tulehduksen sattuessa on lymfahoidon aloitusta parempi siirtää, sillä hoito voi pahentaa oireita.

Lymfaterapia ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Leikkaukseen meneville potilaille suosittelemme lymfaterapiaa jo hyvissä ajoin ennen toimenpidettä, jotta aineenvaihdunta toimii leikkaukseen mennessä mahdollisimman hyvin. Hoito lähtee liikkeelle aina kaulan alueelta, jotta kehon suuremmat imusuonet aktivoituvat poistamaan kertynyttä nestettä ja vilkastuttavat aineenvaihduntaa koko kehossa.

Kirurgisten toimenpiteiden jälkeen leikkausalueella esiintyy usein turvotusta, kireyden ja kivun tunnetta sekä mustelmia, joihin lymfahoidosta saa helpotusta. Leikkauspotilaan lymfahoito voidaan aloittaa hyvinkin pian toimenpiteen jälkeen, tällöin lymfahoidolla käsitellään leikkausalueen ympäristöä. Itse haavaan ei kosketa. Hoidon tarkoituksena on aktivoida lähimmät imusolmukkeet, jonne ylimääräisen nesteen tulisi kulkeutua. Kasvojenkohotus- ja silmäluomileikkaus sekä rasvansiirto- ja rintaleikkauspotilaat hyötyvät terapiasta erityisen paljon. Lymfahoito ei satu, vaikka leikkausalue onkin arka.