Nenäleikkauksella voidaan korjata sekä nenän ulkonäköön että toimintaan liittyviä ongelmia

Nenäleikkauksella voidaan korjata sekä nenän ulkonäköön että toimintaan liittyviä ongelmia

Timo Pakkanen

Toimitusjohtaja
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Nenäleikkauksessa eli rhinoplastiassa voidaan korjata sekä nenän ulkonäköön että toimintaan liittyviä ongelmia.

Esimerkiksi nenään kohdistunut isku voi aiheuttaa nenän vinouden ja tukkoisuuden. Esteettisten ongelmien korjaaminen voi tarkoittaa esimerkiksi synnynnäisesti poikkeavan nenän muodon saattamista lähemmäksi ”normaalia.” Eri etnisillä ryhmillä on hieman erilaisia ongelmia ja etnisyys on myös osa ihmisen identiteettiä joka tulee säilyttää. Suomalaisella, leikkaukseen hakeutuvalla potilaalla on tyypillisesti matala nenänselkä ja kookas, hieman pallomainen nenänkärki. Esimerkiksi turkkilaisen nenän ongelmana taas saattaa olla voimakas kyömy ja korkea nenänselkä.

Nenäleikkauksen suunnittelu ja toteutus

Nenän kokoa arvioitaessa on otettava huomioon kasvojen, erityisesti leukojen mittasuhteet. Todennäköisesti kyseessä on todellisuudessa pienestä ylä- tai alaleuasta tai nenän eri osien mittasuhteiden ongelmasta, jolloin nenän pienentäminen voi olla väärä ratkaisu. Nenää voidaan pienentää muuttamalla nenän luista ja rustoista tukirakennetta. On kuitenkin tärkeää ettei iho jää liialti löysäksi. Iho kutistuu ja mukautuu hieman ja ihoylimäärää voidaan liu’uttaa kohti nenän yläosaa leikkauksen aikana. Ihon poistaminen leikkauksen yhteydessä ei arpien vuoksi yleensä kannata.

Nenämurtuma tulisi aina hoitaa tuoreeltaan, mielellään viiden päivän kuluessa jolloin voidaan säästyä työläältä myöhäiskorjaukselta. Mikäli korjaus tästä viivästyy on hyvä odottaa vähintään vuosi, jolloin olosuhteet ovat jälleen otolliset toimenpiteelle. Vinon nenän korjaaminen tuoreeltaan nenävamman jälkeen saattaa olla lyhyessä nukutuksessa suljetusti, eli sierainten kautta, tehtävä 10 minuutin toimenpide. Mikäli luutuminen ehtii tapahtua on korjaus työläämpi sillä murtuma tulee taltata auki ja yleensä tarvitaan myös varaosia eli rustosiirteitä. Jos pehmytkudokset, kuten rusto, mukautuvat vinouteen liittyy korjaamiseen vinouden palautumistaipumusta ja joudutaan vinoutta hieman ylikorjaamaan. Tällöin myös nenäleikkauksen lopputuloksen epävarmuus kasvaa.

Nenäleikkauksen kesto riippuu tehtävistä toimenpiteistä ja olosuhteista. Jos kyseessä on ensimmäinen nenäleikkaus ja tarvittavat varaosat kuten rustosiirteet saadaan nenän väliseinästä, toimenpide kestää parisen tuntia. Mikäli kyseessä on arpinen, moneen kertaan leikattu (esim. nyrkkeilijän) nenä jossa varaosat haetaan kauempaa kuten kylkirustoista, voi leikkausaika olla moninkertainen. Pääsääntöisesti nenäleikkaus kannattaa tehdä nukutuksessa, jolloin voidaan pitää verenpaine matalana ja välttää näin vuoto-ongelmat. Nukutus on pitkässä toimenpiteessä myös potilaan kannalta mukavin. Pienet jälkikorjaukset voidaan tehdä myös paikallispuudutuksessa.

Nenäleikkauksesta toipuminen

Toimenpiteen jälkeiset kiputuntemukset ovat yleensä lieviä ja niihin riittää tavallinen särkylääkitys. Leikkauksen sosiaalinen haitta on yleensä lyhyt. Lasta poistetaan viikon kohdalla ja viimeiset teipit kahden viikon kohdalla. Nenäleikkauksen jälkeisenä aamuna poistetaan leikkauksen aikana sieraimiin laitetut rasvaharsotamponit ja hengitys nenän kautta onnistuu sen jälkeen. Hyvin lievää turvotusta ja kovuuden tunnetta voi olla nenässä pitkään ja varsinainen leikkaustulos arvioidaan vasta arpien kypsyttyä kun nenä on täysin pehmennyt toimenpiteen jäljiltä. Tähän voi kulua 1-3 vuotta.

Nenäleikkauksen komplikaatiot, kuten jälkivuoto ja tulehdus ovat harvinaisia. Vakavat ongelmat, kuten nenän ihon verenkiertohäiriöt ovat hyvin harvinaisia ja voivat liittyä tupakoinnin aiheuttamaan ääreisverenkierron heikkenemiseen tai uusintaleikkauksiin. Sen sijaan jonkinlaista pientä korjausta edellyttävän uusintatoimenpiteen riski on olemassa, sillä nenässä varaosina käytettävien rustosiirteiden asento saattaa paranemisaikana muuttua turvotuksen poistumisen myötä. Leikkaustulosta ja myös uusintatoimenpiteen tarvetta arvioidaan jälkitarkastuksessa 18kk kohdalla.

Työkyvyttömyysaika on kevyessä istumatyössä yleensä kaksi viikkoa. Fyysistä ponnistelua vaativassa työssä aika voi olla pidempi. Toiminnallisen syyn vuoksi tehty leikkaus on arvonlisäveroton ja kuuluu yleensä kelakorvauksen piiriin sekä oikeuttaa sairaslomakorvaukseen.

Nenäleikkaus vai muut toimenpiteet?

Nenäleikkauksen etuna on pitkäaikainen tai pysyvä tulos. Täyteaineilla voi joskus muokata nenän muotoa väliaikaisesti. Toistuviin pistoksiin nenän alueella liittyy kuitenkin verisuonikomplikaatioriski. Täyteaine voi myös haitata tulevaa nenäleikkausta. Pyrimme Siluetissa välttämään vierasmateriaalin, kuten täyteaineen käyttöä nenän alueella. Siksi suosimme näissä tilanteissa potilaan omia rasvasoluja pistosaineena.

Jos nenäongelma askarruttaa, kannattaa varata aika arvioon Siluetin plastiikkakirurgin vastaanotolle. Vasaanottokäynnillä nenä tutkitaan ja tilanne analysoidaan valokuvien ja tarvittaessa rtg-kuvien avulla. Toiveista ja tavoitteista keskustellaan leikkaavan lääkärin kanssa. Mikäli toimenpiteelle on edellytykset, laaditaan korjaussuunnitelma ja tehdään kolmiulotteinen mallinnos. Potilas saa suullisen ja kirjallisen informaation toimenpiteistä, toipumisesta, leikkauksen riskeistä sekä tarkan kustannusarvion.


Varaa aika vastaanotolle