Abdominoplastialeikkaus korjaa vatsanpeitteet ja muotoilee vatsan

Abdominoplastialeikkaus korjaa vatsanpeitteet ja muotoilee vatsan

Raskauksien tai ylipainon aiheuttaman suorien vatsalihasten erkaantuman näkyvin oire on pullottava vatsan muoto. Kyse on kuitenkin paljon muusta kuin vain esteettisestä haitasta. Erkaantuneet vatsalihakset eivät tue kunnolla keskivartaloa, vaan aiheuttavat selkäkipuja ja vatsan pullottava muoto voi haitata liikuntaharrastuksia.

Suorien vatsalihasten väliin saattaa raskauden jälkeen jäädä usean sentin erkauma, jonka tunnistaa vatsan pullottavasta muodosta. Vatsalihaksia jännittäessä lihasten erkauman voi nähdä ja tuntea kädellä. Usein erkaantumaan liittyy napatyrä. Myös ylipaino voi aiheuttaa saman tilan. Erkauman vuoksi pullottava vatsa voi aiheuttaa ikäviä oireita, kuten selkäkipuja ja huonoa ryhtiä. Se voi myös haitata liikuntaharrastuksia ja hankaloittaa pukeutumista. Vaikeissa tapauksissa fysioterapia ja lihaskuntotreeni eivät riitä palauttamaan erkaantuneita vatsalihaksia.

Abdominoplastia kannattaa tehdä lastenhankkimisen tai painonpudotuksen jälkeen

Leikkaus on hyvä tehdä, kun uutta raskautta ei ole enää suunnitteilla ja kun painonpudotuksen jälkeen tavoitepaino on saavutettu. Tällöin lopputulos on pysyvämpi. Abdominoplastia eli vatsanpeitteiden muotoiluleikkaus on nukutuksessa tehtävä leikkaus, jossa erkaantuneet vatsalihakset palautetaan takaisin oikealle paikalleen ja tarvittaessa poistetaan ylimääräinen iho ja rasvakudos alavatsalta. Arpi pyritään piilottamaan bikinirajan alle. Mikäli napaa joudutaan siirtämään, tulee myös navan ympärille pieni arpi.

Abdominoplastialeikkauksen riskit ovat samat kuin leikkauksissa yleensä. Kiristystä ja kipua vatsalla tuntuu noin kahden viikon ajan. Kävely saattaa toipumisen alussa onnistua vain kumarassa. Liikuntaharrastuksiin voi palata kuuden viikon jälkeen leikkauksesta. Sairauslomaa on pidettävä minimissään kaksi viikkoa, mutta työnkuvan fyysisyydestä riippuen toipuminen voi vaatia pidempää poissaoloa. Toipumisaikana kevyt kävely sallitaan, mutta esimerkiksi nostelua tulee välttää. Leikkauksen jälkeinen lymfaterapia nopeuttaa toipumista.

Toimenpide suunnitellaan aina yksilöllisesti

Siluetissa abdominoplastia suunnitellaan aina yksilöllisesti potilaan lähtötilanne, tarpeet ja toiveet huomioiden. Siluetin plastiikkakirurgi käy konsultaatiokäynnillä läpi leikkauksen kulun, toimenpiteen riskit, jälkihoidon sekä odotettavissa olevan lopputuloksen. Abdominoplastia voi parantaa potilaan elämänlaatua sekä fyysisesti että ulkonäöllisesti. Se voi helpottaa myös mahdollisia selkäkipuja.

Haluatko keskustella, miten abdominoplastialeikkaus voi auttaa sinua? Varaa aika plastiikkakirurgin.


Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle