Ihomuutokset

Ihomuutokset

Anna-Stiina Meriläinen

Lääketieteen lisensiaatti
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Luomet, syylät, erilaiset näppylät ja pigmenttimuutokset ovat hyvin tavallisia. Osa ihomuutoksista ovat haitattomia, joskin esteettisesti epämiellyttäviä tai kiusallisia. Epätavalliset ihomuutokset ovat taas terveydellinen riski. Iho on ihmisen suurin elin joka muistaa jokaisen auringossa palamisen. Usein kesän UV-säteilyn voimistuminen saa ihmiset huolestumaan ja seuraamaan ihomuutoksia.

Yleisimpiä hyvänlaatuisia ihomuutoksia ovat rasvaluomet, jotka voidaan poistaa rapsuttamalla. Ihosta kohollaan olevat värittömät luomet voidaan poistaa joko laserilla tai kirurgisesti. Laserilla poisto saattaa vaatia useamman käsittelykerran. Pigmenttiluomet kannattaa aina poistaa kirurgisesti, jottei luomi kasva samaan paikkaan takaisin. Pigmenttiluomista kirurgisesti otetut näytteet on myös hyvä lähettää patologille tutkittavaksi.

Pieniä ihomuutoksia voidaan poistaa hyvinkin monta samalla kertaa. Määrä riippuu muutosten sijainnista ja koosta sekä tietenkin käytetystä poistotekniikasta. Useamman ihomuutoksen poistaminen samaan aikaan ei kasvata komplikaatioriskiä.

Arven muodostuminen poistokohtaan riippuu poistettavasta ihomuutoksesta, sen koosta sekä poistotekniikasta. Esim rapsuttamalla lähtevien rasvaluomien kohtaan ei yleensä jää näkyvää arpea. Arven muodostus riippuu siitä, kuinka syvälle ihoon tai ihon läpi poisto täytyy tehdä. Jos poistetaan esimerkiksi koholla oleva luomi laserilla, niin poisto täytyy tehdä varsin syvälle ihoon, jottei luomi kasva uudestaan siihen. Tällöin kohtaan voi jäädä luomen kokoinen pieni arpi. Joskus ihomuutos täytyy poistaa leikkaamalla kirurgisesti ja tuolloin haava ommellaan ja siihen tulee muutama tikki. Tällöin kohtaan jää suora arpi. Plastiikkakirurgin tekemä, siisti pieni arpi vaalenee ja paranee yleensä melko huomaamattomaksi

Ihoa ja ihomuutoksia kannattaa seurata omatoimisesti ja jos ilmaantuu uusia ihomuutoksia tai vanha luomi muuntuu, kannattaa näitä käydä näyttämässä lääkärillä. Jos on paljon erilaisia luomia ja etenkin jos on ollut jo ihosyöpämuutoksia tai ihosyövän esiasteita, on kannattavaa käydä luomitarkastusessa ihotautilääkärin vastaanotolla vuosittain.

Milloin sitten kannattaa huolestua ihomuutoksesta? Esimerkiksi jos iholle tulee uusi ”ihottumaläiskä”, joka ei parane tavanomaisin keinoin parissa kuukaudessa. Ihottumaläiskään voi kokeilla perusvoidetta ja kortisonivoidetta ja mikäli muutos ei lähde, kannattaa se käydä näyttämässä lääkärille. Mikäli iholle muodostuu pieni näppylä josta voi ajoittaan vuotaa joko verta tai kudosnestettä, joka välillä tuntuu paranevan mutta ei häviä, kannattaa tämänlaiset ihomuutokset myös käydä näyttämässä. Nopeasti muodostuvat ja kasvavat ihomuutokset ovat myös sellaisia joiden kanssa ei kannata jäädä pitkäksi aikaa kotiin ihmettelemään. Myös jos vanha luomi alkaa kasvaa tai muuntua, niin se kannattaa käydä näyttämässä. Yleisesti myös voi sanoa, että terve iho ei mene rikki siten, että siitä vuoda verta esim pyyhkeellä kuivatessa suihkun jälkeen. Eli jos jostain luomesta herkästi vuotaa verta, niin tämä kannattaa käydä näyttämässä.

Ihosyöpien riskiä kasvattaa koko eliniän aikana saatu auringon UV-säteilyn määrä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa suojata iho auringolta. Myös ihotyyppi vaikuttaa ihosyövän riskiin. Jos on vaalea, punertava ja herkästi palava iho, niin silloin riski ihovauriomuutoksiin tai ihosyöpiin on hieman suurempi. Auringolta kannattaa suojautua SPF50 aurinkorasvalla sekä mahdollisuuksien mukaan vaatetuksin.

Mikäli harkitset ihomuutosten poistoa voit varata suoraan poistoajan puhelimitse ajanvarauksestamme. Jos kuitenkin poistotekniikka tai muut asiat ihomuutoksissa arveluttavat, voit varata ensin vastaanottoajan plastiikkakirurgille.