Miesten rintojen pienennys (gynekomastia)

Gynekomastia eli miehen rintojen kasvu on yleinen, normaali ja usein ohimenevä ilmiö murrosikäisillä ja nuorilla miehillä. Gynekomastia voi johtua joko rintarauhasen rauhaskudoksen lisääntymisestä tai rasvakudoksen paikallisesta kertymisestä rintojen alueelle, jolloin puhutaan pseudo-gynekomastiasta. Aikuisella miehellä rintojen kasvu saattaa liittyä erilaisiin sairauksiin tai lääkkeisiin, jotka vaikuttavat miehen hormonituotantoon. Vanhemmilla miehillä esiintyy gynekomastiaa testosteronituotannon vähentyessä.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Sairaala Siluetissa tehtävän miehen rintojen pienennysleikkauksen suunnittelu alkaa leikkaavan plastiikkakirurgin vastaanotolla. Konsultaatiokäynnillä selvitetään onko rintojen kasvuun jokin hoidettavissa oleva syy ja asiaa tutkitaan rintojen kliinisen tutkimisen lisäksi tarvittaessa verikokein. Ennen mahdollista leikkausta tehdään rintojen radiologiset kuvantamistutkimukset ultraäänitutkimus sekä mammografia. Leikkaava plastiikkakirurgi ottaa huomioon myös potilaan mahdolliset sairaudet, vakituisen lääkityksen, tupakointitottumukset ja allergiat leikkausta suunnitellessaan. Plastiikkakirurgi kertoo yksityiskohtaisesti toimenpiteeseen liittyvät asiat aina leikkaukseen valmistautumisesta jälkitarkastukseen asti. Konsultaatiokäynnillä potilas saa suunnitellun toimenpiteen kustannusarvion. Kun leikkauspäätös on tehty, leikkausaika varataan potilaan toiveiden mukaisesti.

Toimenpide

Miehen rintojen pienennys tehdään Sairaala Siluetissa useimmiten nukutuksessa anestesialääkärin valvonnassa. Lievissä tapauksissa toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Toimenpide voidaan tilanteesta riippuen tehdä pelkästään rasvaimutekniikalla tai sen ja rintarauhasen kirurgisen poiston yhdistelmällä. Mikäli rintarauhanen poistetaan kirurgisesti, leikkausarpi sijoitetaan nännipihan ympärille tarvittaessa nännin tasolla vertikaalisesti sivuille jatkaen. Arpimuodostus on hyvin yksilöllistä ja joillekin potilaille voi tulla leveät ja näkyvät arvet, kun taas toisilla arvet ovat tuskin havaittavia. Arpien punoitus häviää yleensä kuuden kuukauden – vuoden kuluessa.

Toipuminen

Kivut leikkauksen jälkeen ovat yleensä lieviä ja lääkittävissä apteekista saatavilla käsikauppakipulääkkeillä. Leikkauksen jälkeen on tärkeää käyttää leikkausaluetta tukevaa tukitekstiiliä annetun ohjeen mukakaisesti. Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua leikkauksesta, ja muutaman viikon kuluttua potilas voi jo harrastaa liikuntaa normaalisti. Jotkut liikuntalajit ovat kuitenkin niin rasittavia, että asiasta on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista.

Kustannukset

Miehen rintojen pienennysleikkaus kuuluu yleensä sairausvakuutuksen piiriin, jos suurentuminen on lääkehoidon sivuvaikutus tai johtuu sairaudesta. Myös mahdollisen sairauskuluvakuutuksen korvausosuus kannattaa selvittää vakuutusyhtiöltä ennen leikkausta.

Siluettisopimus - osamaksumahdollisuus

Sairaala Siluetista on saatavilla myös Siluettisopimus, joka mahdollistaa leikkauksen maksamisen kuukausimaksulla. Lue lisää


Varaa aika