Mommy Makeover

Mommy Makeover

Anna-Stiina Meriläinen

Lääketieteen lisensiaatti
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Raskauden ja synnytyksen aikana elimistö kohtaa sekä hormonaalisten muutosten että kudosten mekaanisen venytyksen ja myötä voimakkaan muutoksen. Toistuvat raskaudet lisäävät palautumattomia muutoksia, joilla voi olla merkittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista vaikutusta äidin elämään. Tällaiset muutokset voivat ilmetä muutoksina kehossa (ylipaino, vatsan ja rintojen muodon muutos, emättimen löysyys ja edelleen toiminnallisina häiriöinä, kuten vatsalihasten heikkous, selkävaivat, virtsan karkailu, sukupuolielämän muutokset.)

Mommy Makeover on termi jolla tarkoitetaan raskauden ja synnytyksen myötä tulleiden muutosten korjaamista kirurgisesti. Tämä voi sisältää esimerkiksi rintojen, vatsanpeitteiden ja intiimialueen korjauksen sekä vartalonmuotoilun (rasvaimua vyötäröltä + rasvansiirtoa rintohin/pakaroihin). Toimenpiteisiin liittyy tyypillisesti sekä toiminnallinen että esteettinen ongelma. Molemmat on tärkeä hoitaa. Korjaukset tehdään yleensä yhdessä vaiheessa, mutta tilanteen mukaan voi olla tarpeen ajoittaa toimenpiteet useampaan leikkauskertaan.

Imetyksen myötä rintojen kudos saattaa olla venynyttä ja rinnat ovat laskeutuneet. Imetyksen jälkeen rauhaskudos menettää tilavuuttaan ja rinnat voivat näyttää tyhjiltä. Joskus raskauden tai ylipainon myötä rinnat kasvavat ja aiheuttavat ryhtiongelmaa ja niska-hartiakipuja. Rintoja voidaan sekä kohottaa että niiden muotoa ja kokoa voidaan pienentää poistamalla kudosta tai suurentaa käyttäen implanttia tai potilaan omaa rasvaa.

Vatsan alueelle on voinut jäädä arpista ja venynyttä ihoa etenkin navan ympärille. Vatsanpeitteiden korjausleikkauksessa eli abdominoplastiassa saadaan navan alapuolinen ylimääräinen, usein arpinen iho poistetuksi ja samalla korjataan vatsalihasten erkauma tai tyrä mikäli sellainen on jäänyt raskauksista. Navan tason yläpuolella olevia raskausarpia ei saada pois, mutta nekin siirtyvät vähemmän näkyvälle alueelle navan alapuolelle. Paras hoito raskausarpien osalta onkin ennaltaehkäisy, eli vatsan ja rintojen ihon rasvaus ja huolellinen hoito raskaus- ja imetysaikana.

Emättimen ja häpyhuulten korjausleikkaukset ovat tärkeä osa synnytysten jälkeistä kirurgiaa. Eri asteiset synnytyskanavan repeämät tai venytykset voivat johtaa lantionpohjan lihasten erkaantumiseen ja suolen pullotukseen emättimeen. Hankalat repeämät, joihin liittyy peräsuolen sulkijalihasvamma, vältetään yleensä välilihan leikkaamisella (episiotomia) synnytyksessä. Välilihan leikkaamisesta jäänyt arpi voi osaltaan aiheuttaa yhdyntään löysyyttä tai joskus häpyhuuliin ulottuvana esteettistä haittaa.

Toimenpiteet tehdään yleensä nukutuksessa, yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Pelkät intiimialueen korjaukset voidaan tehdä paikallispuudutuksessa.

Tyypillisesti Suomessa mommy makeover-toimenpiteisiin hakeutuvat yli 30-vuotiaat naiset joilla lapset on jo hankittu. Vatsanpeitteiden tai emättimen korjausleikkaus ei kuitenkaan ole este tulevalle raskaudelle - jos ei samalla ole tehty sterilisaatiota tai kohdunpoistoa. Myöskään rintaimplanteista ei yleensä ole haittaa imettämiselle.

Leikkauksen huolellinen suunnittelu plastiikkakirurgin vastaanotolla on edellytys hyvälle lopputulokselle. Erityisesti yhdistelmätoimenpiteissä on tärkeää, että leikkauksen turvallisuus joka potilaan kohdalla arvioidaan huolellisesti vastaanotolla. Potilaan sairaudet, lääkitykset ja elintavat arvioidaan. Erityisesti kiinnitetään huomiota tupakointiin ja veren hyytymiseen vaikuttaviin lääkkeisiin. Leikkauksen riskeistä ja mahdollisista komplikaatioista keskustellaan perusteellisesti leikkauspäätöksen tekoa. Intiimialueen toimenpiteissä on tarvittaessa mukana gynekologi. Nukutuslääkäri arvioi ja viime kädessä ratkaisee potilaan leikkauskelpoisuuden.

Haluaisitko keskustella miten raskauden ja imetyksen jälkeisiä muutoksia voidaan korjata vartalossasi? Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle tästä :

Varaa aika


Lue lisää toimenpiteestä